Tyskland og Israel feirer et halvt århundre med samarbeid

Reuven og Rivlin i Berlin. Faksimile fra Ibtimes
Reuven og Rivlin i Berlin. Faksimile fra Ibtimes

Israels president Reuven Rivlin er på besøk i Tyskland, og både han og hans tyske motpart, Joachim Gauck, var enige i at anti-israelsk og anti-jødiske holdninger nå er på fremmarsj over hele Europa. Dette skriver Times of Israel.
Anledningen var feiring av det nå femti år lange samarbeidet mellom de to land Tyskland og Israel. Etter den fortiden som Holocaust er et grusomt minne om, bør det ringe alarmklokker nå, ga Rivlin uttrykk for. I hele den frie verden bør det det.
Det var i et felles intervju at de to luftet sitt syn. De var enige i at hatefulle ytringer mot Israel og mot jøder er en økende trend både i Tyskland og ellers i Europa.
«Også i Tyskland så vi antisemittisme under demonstrasjonene i fjor (under Israels bomber på Gaza-stripen) – noen av dem var kamuflert som kritikk av Israel, andre var helt åpne», sa Gauck.
Den tyske presidenten kom også inn på antisemittismen innvandrerne har bragt med seg. Det er ingen tvil om at det er muslimske innvandrere han mente.
«I tillegg til «tradisjonell» antisemittisme ser vi nå oftere antisemittisme fra immigrantfamilier», fortsatte han. «Dette gjør meg og den overveldende majoritet av tyskere, dypt skamfull.»
Begge presidentene er for øvrig 75 år gamle.
Rivlin sa at selv om det selvfølgelig er slik alle jøder tenker på Holocaust når de tenker på Tyskland, så har det vokst opp et blomstrende partnerskap av asken, på områder som vitenskap, medisin og handel. Han kalte Tyskland «et demokratiets fyrtårn i verden.»
Også Tysklands salg av fire korvetter til Israel ble nevnt under møtet. Båtene skal hjelpe Israel med å sikre sine oljeinstallasjoner i Middelhavet. Båtene bygges av Thyssen Krupp, og ordren er verdt 430 millioner Euro. Den tyske regjering vil betale 115 millioner Euro av kostnadene.
Gauck sa han syntes det var godt å høre hebraisk i Berlins gater igjen etter alt som har skjedd, med kunstnere og studenter som beriker bymiljøet, folk som møtes på andre arenaer enn den politiske. Berlin var en gang et blomstrende senter for tysk-jødisk kultur.
Han ga en tydelig melding til dem som har anti-jødiske holdninger (fra International Business Times):
«Det er det samme hvor det kommer fra, denne antisemittiske ondskap, om det er fra det ytterste høyre eller det ytterste venstre, om det kommer fra veteraner blant oss, eller fra immigranter. Det vil ikke bli tålt i vårt land. Vi vil ikke tillate at fanatisme forgifter vårt politiske klima, eller at den får oss til å frykte.»
Så får vi håpe at de samme holdninger gjennomsyrer det tyske folk også etter at deres president Joachim Gauck er gått bort.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: