Merkel forsvarer våpenleveranse til Israel

Rivlin og Merkel. Faksimile fra Merkur.de
Rivlin og Merkel. Faksimile fra Merkur.de

Israels president Reuven Rivlin fortsetter sitt besøk i Tyskland. Nå er det blant andre Angela Merkel som har hatt æren.
Under en samtale om Iran, som var ett av temaene som ble tatt opp, sa Tysklands forbundskansler at hun ikke anser det som sannsynlig at det oppnås noen avtale med landet. I mellomtiden øker sannsynligheten for at landet rekker sitt erklærte mål, å anskaffe kjernefysiske våpen.
Rivlin pekte på at økte sanksjoner overfor landet ville øke sannsynligheten for å oppnå en slik avtale. Han sa samtidig at Israel har all mulig rett til å forsvare seg dersom de blir angrepet, og at dette vil bli gjort på den måten som tjener Israel best.
Tyskland har imidlertid en sterk forpliktelse til å beskytte Israel, og dette bekreftet også kansleren under møtet.  På et skolebesøk like i forkant av møtet hadde en skoleelev spurt Merkel om hvorfor Tyskland selger våpen til Israel. Merkel svarte uten å nøle at det er fordi seks millioner jøder mistet livet under Nazi-Tysklands regime under Den annen verdenskrig, og at Tyskland derfor er forpliktet til å selge våpen til Israel.
«Vi selger våpen til Israel, som er under hyppige angrep, fordi vi tror at Israel må ha mulighet til å forsvare seg.»
«Jødene er veldig glade for å ha fått sitt eget land, og en nødhavn etter krigen. Det er derfor vi gjør dette,» sa hun.
Samtalene ellers gikk på emnene forbedring og utvikling av forholdet mellom de to landene, spørsmålet om Iran, hvor Tyskland ser annerledes på saken enn Israel, og på muligheten for gjenopptagelse av forhandlingene mellom Israel og Palestina-araberne.
Deutsche Welle skriver at også Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen var på besøk i Israels hovedstad Jerusalem tirsdag. Hun sa her at det har høy prioritet for Tyskland å utvikle Israels kapasitet for selvforsvar. Under et møte med statsminister Benjamin Netanyahu sa hun at Tyskland for tiden har sine mest intensive diskusjoner med Israel om sikkerhetsspørsmål. For tiden pågår over 70 prosjekter som gjelder opptrening av soldater og for å skaffe krigserfaring.
Til fremmøtte journalister sa forsvarsministeren at Tyskland oppfyller sin forpliktelse overfor Israels sikkerhet «i ord og gjerning», og at «med den sterke grunnvoll av tillit og vennskap som vi har oppnådd, kan vi diskutere også vanskelige emner med hverandre.»
Også på merkur.deStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: