Sanders: – 10.000 sivile drept. Vet ikke helt om det er nøyaktig, men…

Palestina-arabernes egne anslag: 1/7-del av Bernie Sanders
Palestina-arabernes egne anslag: 1/7-del av Bernie Sanders

Amerikanerne har det ikke lett for tiden. Med en president som ikke akkurat har styrket deres selvbilde, og som i forhold til Midtøsten heller har gjort en dårlig figur, sett med både israelske og arabiske øyne, og nye kandidater som overgår hverandre i plattheter og skandaler, må det være litt av et dilemma om man ønsker å gi sin stemme til noen av dem.
Den aldrende amerikanske politikeren Bernie Sanders (f. 1941), som prøver å bli demokratenes kandidat til å styre de amerikanske forente stater når president Barack Obama går av, er åpenbart ikke helt stø hva tall angår. Og sånn.
I en tale 4. april i Wisconsin Convention Center tok han like godt litt skikkelig i, og påsto at Israel hadde drept “over 10.000 uskyldige” under Gaza-krigen sommeren 2014.
Det var nok litt voldsomt. Selv Hamas har ikke våget et så friskt anslag, men har hevdet at Israel drepte en syvdel av hva amerikaneren mente. Israel mener selv tallene er enda lavere.
I et intervju senere på dagen innrømmet politikeren at tall ikke var hans greie. Han hadde ikke helt alt i hodet mens han talte, men sa likevel to ganger at det må ha vært rundt 10.000, og han uttrykte misnøye med det han derfor mente var “overdreven bruk av makt.”
“Kan noen der ute hjelpe meg, for jeg husker ikke tallene, men jeg mener det ble drept 10.000 uskyldige mennesker i Gaza. Høres dette riktig ut?”
For antisemitter i 2016, eller “anti-sionister” som de kaller seg, eller bare “anti Israel” rett og slett, høres dette riktig ut. Jo flere jo bedre. Jo mer verden kan få øynene opp for Israels uhyrlige, overdrevne maktbruk, og jo mer verden kan få se av hvor stygge jødene egentlig er, selv når ingen provoserer dem, jo bedre.
Om det er sant eller ei, hvilken rolle spiller vel det? Ingen kommer i fengsel for jødehat i 2016. Hensikten er det viktigste, akkurat som i miljøpolitikken og sosialdemokratiet. Bare papirposen er grå, er det ikke så farlig om produksjonsprosessen er 10 ganger mer forurensende enn for hvitt papir. For det gagner jo saken! Og bare folk stemmer AP, spiller det ingen rolle at lederen er så steinrik at han alene er rikere enn samtlige andre stortingsrepresentanter – til sammen! Verden liker så godt å bedras.
“Nei, det tallet er for høyt,” kom det visst fra publikum. Men spiller det noen rolle? Sanders fortsetter:
“Jeg har ikke det nøyaktige tallet, men jeg tror det er over 10.000. Jeg forstår det slik at en hel haug hus med leiligheter ble jevnet med jorden. Sykehus, tror jeg, ble også bombet. Så yeah, jeg tror det, og jeg tror ikke jeg er alene om å tro at Israels maktbruk var mer på slump enn den burde ha vært.”
Det kom tydelig frem at Sanders mente 2014-krigen, men tallene ligger godt under hans anslag – for alle tre krigene til sammen. Og da snakker vi om palestinernes tall, skriver Times of Israel. Ifølge de tall FNs menneskerettighetsråd opererer med, tall de har fått fra palestinerne, så ble 1.462 sivile drept i denne krigen. Totalt 2.251 mennesker ble drept i Gaza. Israel hevder at rundt halvparten av de drepte var sivile, og gir Hamas skylden for det. Terrororganisasjonen brukte med vilje sivile områder for oppskyting av raketter, tunneler og til andre militære installasjoner.
Sanders har tidligere fordømt Hamas for nettopp dette. Han ble spurt i avisintervjuet om hva han hadde gjort om han var i Israel sted, hvorpå han svarte: “Du ber meg nå ikke bare om å ta beslutninger for Israels regjering, men også for deres militære, og jeg tror kanskje ikke helt at jeg er kvalifisert til å bestemme det.”
Sanders sa egentlig både at han var innforstått med at Israel hadde et dilemma, men at han samtidig støttet den opinionen som mener Israels angrep i Gaza var “tilfeldig og drepte en masse uskyldige mennesker som ikke skulle ha vært drept.”Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: