Europas neste trekk: Kauft nich bei Juden – igjen?

Federica Mogherini (Creative Commons)

Federica Mogherini (Creative Commons)

Leder for EUs utenrikspolitikk, Federica Mogherini, ledet mandag et møte med utenriksministrene i EU. Etter dette møtet bekreftet man at EU ikke dropper sine planer om å merke alle jødiske produkter som kommer fra Judea, Samaria, Øst-Jerusalem og Golanhøydene.

Mogherini sa etter møtet at EU «står sammen om disse tekniske retningslinjene om merking av opprinnelse. Dette er på ingen måte en boikott.»

Beslutningen kommer til tross for statsminister Benjamin Netanyahus forslag om å kutte de diplomatiske båndene til EU, og at israelsk UD har varslet at de vil «merke» europeiske land som har vært spesielt fiendtlig i forhold til å presse igjennom denne varemerkingen.

Avi Bell, en jussprofessor ved Bar Ilan-universitetet fortalte til avisen Arutz Sheva om hvordan han deltok i et spesielt symposium ved Europaparlamentet. Her forklarte han for dem at merkingen er ulovlig ifølge internasjonale lover.

«Dette diskriminerer ett lands, Israels, produkter fremfor de andre. Det er derfor ansett som ulovlig i henhold til de reglene som er nedfelt i avtaleverket til World Trade Organization,» sa Bell. Han foreslår at Israel protesterer på vedtaket i WTO.

Vedtakets diskriminerende natur har blitt lagt merke til i store kretser, ettersom det er rundt 200 territorielle disputter rundt om i verden, for eksempel i Vest-Sahara og Kypros. Likevel er Israel det eneste som er utpekt av europeerne.

Avisen skriver videre at mange eksperter har advart om at dette bare er det første steget i retning av en total boikott av Israel. Organisasjoner som jobber for BDS-bevegelsen har spilt en viktig rolle i arbeidet for å få til denne merkingen.

Levy-rapporten fra 2012 fastslo at Israels tilstedeværelse i Judea og Samaria er lovlig etter Folkeretten.