Tanker omkring løslatelse av 104 mordere

Daniel Pipes
Daniel Pipes

Israelske ledere har lang tradisjon for handelsavtaler med araberne som har sterk slagside i israelernes disfavør.

1985: 1.150 fanger for 3 israelske fanger

2000: 450 arabiske fanger for 3 israelske fanger og et lik

2008: 5 arabiske fanger (inklusive psykopaten Samir Al-Kuntar) og 199 arabiske lik mot 2 israelske lik

2011: 1.027 palestinske fanger for Gilad Shcalit

Jeg har uttrykt min dypeste uenighet i disse ubalanserte utvekslingene (for eksempel den om Schalit), selv om jeg ser og forstår Israels hensikt som er å ikke svikte soldatene.
Men det er ingen unnskyldning for fangeutvekslingen Netanyahu foreslo i dag, å løslate 104 mordere bare for å vise godvilje vilje som oppmuntring for de palestinske selvstyremyndighetene så de vil forhandle. Netanyahu rettferdiggjorde sin beslutning med bakgrunn i at «en statsminister blir noen ganger tvunget til å ta beslutninger som går imot folkets vilje, når saken er viktig for landet.»
Dette er et plausibelt argument. Mye mer overbevisende er imidlertid viseforsvarsminister Danny Danons argument at denne gesten er «en premie for palestinerne, bare for at de er villige til å sitte ned med oss ved forhandlingsbordet. Dette definerer fremtidens standard for vidtrekkende innrømmelser fra Israels side, mot latterlige krav fra den andre siden.» Danon har helt rett når han kaller frigivelsen av mange titalls terrorister med blod fra hundrevis av israelere på hendene, for «sinnsykt.»
Sinnsykt, men også umoralsk. Utvekslingen er et svik mot ofrenes familie, og mot Israels allierte. Det er en avskyelig handling.
Til dem som måtte unnskylde Netanyahu fordi han føler seg presset av USAs regjering, sier jeg: dette er en dårlig unnskyldning. For israelere kan og har ofte stått imot amerikanske ledere som er ført på villspor. Dessuten ser det ut til å være uriktig, for Netanyahu har nylig selv antydet at han har kommet under Ben-Gurionkompleksets forbannelse, siden han har latt seg overbevise om at palestinerne trenger en stat på Vestbredden.
En trøst er at israelske stemmegivere generelt har endret mening; for mens utvekslingen i 2008 ble godkjent med omtrent forholdet 2-1, så viser avstemninger nå at det er nesten 9 mot 1 i disfavør av utveksling av de 104 fangene.
Også publisert i National Review Online
Original: Daniel Pipes Middle East Forum
Les også
85 prosent av israelerne imot nok en «gest» fra israelsk sideStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: