Starter high tech-fabrikk ledet av drusiske kvinner

Fra en multikulturell samling med jøder og drusere i Galilea , Israel
Fra en multikulturell samling med jøder og drusere i Galilea , Israel

Hvis du er av dem som assosierer deg med BDS-bevegelsen, de som i sin iver etter å sverte Israel klarte å sende 5-600 palestinere ut på arbeidsmarkedet, eller du er blant de håpløst uvitende “palestinervennene” som mener Israel er en apartheidstat, – tro om igjen.
Det at du er på jordet, er ikke det verste. Israel klarer seg meget bra uten deg. Det verste er at du med dine negative holdninger til Israel og dermed jødene, motarbeider alle som gjør noe for å bedre forholdene for mennesker her i verden, enten disse er jødiske eller ikke.
Israel er et multikulturelt og multietnisk samfunn. En av folkegruppene som finnes i landet, er druserne. Faktisk har Israel en av verdens største befolkninger av denne folkegruppen, med rundt 140.000 personer.
Druzenet, et firma som driver med prosjektstyring, og med hi-tech firmaer som spesialitet, åpnet tirsdag i forrige uke en ny fabrikk i den lille landsbyen Isfiya utenfor Haifa. Isfiya er drusisk, og det er ikke noen hvilken som helst fabrikk som er åpnet.
En investering på 12 millioner NIS (ca. 26,2 mill NKr) har nå gitt levebrød til 30 drusere. Og hold deg fast: 23 av de 30 ansatte er kvinner. De skal ikke bare arbeide i fabrikken, men også lede den. Fabrikken skal produsere komponenter til droner. Israel er verdensledende på droner, og tilveksten betyr enormt mye for den lille drusiske minoriteten i landet.
– Bare de ti siste årene har det skjedd store forandringer blant druserne, forteller Anwar Sa’ab, som er direktør i Druzenet. – Nå finner du drusiske ungdommer i alle typer jobber det israelske samfunnet, fra de mest tradisjonelle til den mest moderne høyteknologi.
Etableringen kom som en følge av et uttrykt ønske fra luftfartsindustrien i landet, som nå tilbyr opplæring til kvinnene som skal jobbe her. – Som verdensledende i planlegging og utvikling av droner, er vi stolte av å være en avgjørende partner i dette viktige initiativet, sier Yossi Weiss, som er direktør i Israel Aerospace Industries (IAI).
Amal Assad sier at andelen drusiske kvinner med universitetsutdannelse nå er på det høyeste nivå noensinne siden staten Israel ble etablert.
– Det er et gjennombrudd for oss at vi har etablert en ny industri, og det på en område som har vært dominert av menn, sier han.
En av de ansatte på fabrikken, Hasnat Hamdan, en mor på 40 år, sier at “beslutningen om å starte en fabrikk her, drevet av drusiske kvinner, er fantastisk. Hun skal være kvalitetssjef på fabrikken. “Vi ser på dette som en stor ære. Vi er full av glede og beundring. Før jobbet jeg i en barnehage, men jeg bestemte meg for å slutte da jeg hørte at det skulle startes en fabrikk i byen. Dette hever kvinnenes anseelse her, og dette gjør at drusiske kvinner kan delta i arbeidslivet og være med  på å forsørge familien.”
YnetStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: