Snublesteiner til minne om jødene

Stolpersteine - Ridder van Catsweg 61 (Jeugdfarm Catharinahoeve) (Foto: Wikimedia Commons)
Stolpersteine – Ridder van Catsweg 61 (Jeugdfarm Catharinahoeve) (Foto: Wikimedia Commons)

14 snublesteiner til minne om jøder som ble deportert og drept under 2. verdenskrig skal felles ned i bakken eller grunnen på sju steder i Stavanger, der disse personene bodde eller drev forretning.
Samarbeid med Jødisk Museum
Det var konservator og historiker Frode Sæland som henvendte seg til Kulturavdelingen med forespørsel om kunstprosjektet. Prosjektet er i samarbeid med Jødisk museum i Oslo, og siden starten er snublesteinene blitt overført til andre land som Ungarn, Østerrike, Belgia, Nederland, Italia, Polen, Tsjekkia og Ukraina.
I 2012 var det lagt ned til sammen 31 000 minnesteiner i disse landene.

– Snublesteinene gir opphav til undring. Den forbipasserende som oppdager steinene blir bevisst på at Holocaust også fant sted akkurat der de befinner seg, i sitt eget nabolag. På den måten har steinene også en klar pedagogisk virkning med at de vekker dem som tilfeldigvis kikker ned når de går forbi, sier Bjerga.
Mer hos Stavanger kommune

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644