Skutt etter å ha kastet brannbombe

Molotov Cocktail. Foto: Public Domain
Molotov Cocktail. Foto: Public Domain

En 17 år gammel gutt, tidligere dømt for terrorisme, ble søndag skutt og drept av grensepoliti i Ras Al-Amud nær Jerusalem.
Det var søndag kveld i 21-tiden at en gruppe maskerte ungdommer kastet brannbomber mot politiet under opptøyer på stedet. Brannbombene satte politiet i livsfare, og det ble respondert med skyting mot beina på guttene. Gutten som ble truffet ble kjørt til sykehus.
Etterpå ble det brukt ikke-dødelige våpen som tåregass og gummikuler. Ingen ble rapportert skadd etter dette. Mobben løste seg opp og folk gikk hver til sitt.
Unggutten ble senere identifisert som Sil Ayman al-Abasi fra Silwan. Ifølge Walla! News ble Abasi, som var medlem av Fatahs ungdomsbevegelse, fengslet i ett og et halvt år for deltagelse i knivstikking mot en jødisk mann.
Broren hans soner en 7 år lang dom i israelsk fengsel, også for knivstikking.
Etter opprøret oppfordret ungdomsbevegelsen i Fatah folk til å sette i gang en «raseriets dag» i Jerusalem, men til nå er det ikke rapportert noen tilfeller av alvorlig bråk i hovedstaden.
Jerusalem Post
En tidligere sikkerhetsrådgiver for regjeringen, Yaakov Amdiror, mener det ikke er stort å gjøre med slike enslige angripere. Han har liten sans for det noen nå har tatt til orde for, en bred aksjon i de palestinske områdene for å fjerne våpen. «Hva vil de se etter?» spør han. «Kjøkkenkniver?»
I en artikkel som ble publisert søndag av Begin – Sadat Center for Strategic Studies at Bar-Ilan University, hvor han er seniormedlem, skriver han at «massive strafferaksjoner» som noen vil ha, kan like godt virke mot sin hensikt. Selv om Israel er i en svært vanskelig situasjon sikkerhetsmessig, så er dette langt fra en eksistensiell trussel for landet. Israels ledere må se proporsjonene i sakene. Israel har hatt mye alvorligere og hardere bølger av terrorisme før.
Likeledes at politiske stemmer ivrer for en «massiv militær aksjon» – eller til og med at «IDF skal ta kontrollen over Judea og Samaria» avviser eksperten. «Dette er ikke noe annet enn tomme ord,» sier han.
«Det er ikke noe behov for en massiv militæraksjon. For under Operation Defensive Shield i 2002 etablerte IDF kontroll over Judea og Samarie, og israelske styrker kan fritt operere overalt i dette området,» sa han.
«Hvis det dukker opp etterretningsopplysninger om våpenlagre i hjertet av Nablus, for eksempel, kan IDF sende tropper i løpet av en dag. Det samme gjelder utførelse av rivningsordre på terroristers hus. Og soldater som ser etter en mistenkt kan arrestere ham hvor de ønsker, om det så skulle være inne på et palestinsk sykehus.»
Likeledes, å oppfordre til våpensøk i Hebron, hvor de siste terroristene har kommet fra, er nytteløst, mener Amdiror. «Hva skal soldatene se etter – kjøkkenkniver? Over 90 prosent av angrepene ar utført med tilfeldige våpen, fra skrutrekkere til økser. Bare en håndfull har blitt utført med skytevåpen.»
Han oppfordrer til ikke å gjøre det for vanskelig for palestinerne med hensyn til pass og adgang til Israel. Han mener dette bare vil gjøre vondt verre. «Israel har 1,7 millioner arabiske innbyggere, og bare noen få av disse har begått terror. Noen sympatiserer kanskje med dem, og noen er kanskje involvert i å oppfordre til vold, men israelske arabere har ikke deltatt i mord på israelere. Vi må se på hva vi kan gjøre for å bygge opp denne positive trenden, at israelske arabere er tilbakeholdne,» avsluttet han artikkelen med.
Jerusalem PostStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: