Netanyahu: – brevet sendt til feil adresse

En mengde uskyldige mennesker har blitt drept og lemlestet av arabiske terrorister de siste månedene
En mengde uskyldige mennesker har blitt drept og lemlestet av arabiske terrorister de siste månedene

«Feil adresse» sier statsminister Benjamin Netanyahu om brevet fra senator Patrick Leahy der han ber USAs utenriksminister John Kerry etterforske Israels «store brudd på menneskerettighetene.»
Det var den 17. februar at den amerikanske senatoren (D) sammen med ti andre fra Representantenes hus (ett av de to i den amerikanske kongressen) sendte et brev til den amerikanske adminstrasjonen. I brevet hevder de at Israel står for «store brudd» på menneskerettighetene, og at dette må få konsekvenser for den militære hjelpen USA gir Israel.
Brevet ble publisert i Politico tirsdag kveld, og inneholder foruten påstandene som gjelder Israels sikkerhetsstyrker, også påstander om at Egypts gjør det samme. Brevet skal ha kommet fra en kilde som skal ha bevist brevets ekthet.
Timingen er tilnærmet perfekt, ettersom det akkurat nå har blitt offentliggjort en film som viser en israelsk soldat skyte en palestinsk terrorist tilsynelatende etter at denne er uskadeliggjort. SMA vet selvsagt ikke hva som har skjedd. Det vet tilsynelatende andre.
Også statsministeren i Israel og flere andre politikere, som forsvarsministeren, har gått den fellen å forhåndsdømme soldaten ut fra videoen. I Israel som i Norge er statsmakten delt, og det er ikke den politiske makteliten som skal dømme ham. Ei heller hæren som sådan. Og langt fra aktivister så langt borte som i Norge. Selv ikke pro-israelske mennesker bør gå i den fellen. NRK er «selvsagt» ute og «opplyser» oss om de «faktiske forhold.» Det er heller ikke dem som skal dømme soldaten.
En soldat bærer våpen som kan drepe. Dette forplikter, men det er også en tillitserklæring. Soldaten verner sitt land og sitt folk. Det må man ikke glemme. Prisen er at han kan risikere sitt liv. Derfor har en soldat rett til å bruke våpenmakt når han mener en fare truer. Spørsmålet som skal belyses i retten er derfor ikke bare hva som har skjedd rent faktisk, men også hvorfor. Det skal belyses om soldaten selv mente at det var en overhengende fare for at terroristen utgjorde en fare. Soldaten kan absolutt ha tatt feil i sin vurdering. Men han behøver ikke å være en forbryter av den grunn. I alle kriger er det massevis av mennesker som blir drept uten å ha tatt stilling i konflikten. Dette var dessuten bevislig en terrorist som ønsket å drepe, – hans forsett var det med andre ord ingen som helst tvil om.
Enkelte andre politikere, herunder Avigdor Liberman, sier angrepene på soldaten er «hykleriske». Han ber navngitte Knesset-medlemmer som fordømmer soldaten, flytte til Syria eller å bli med i Hizbollah så de kan få «den form for arabisk demokrati de fortjener.»
En av disse brukte for øvrig ordlyden «drap på uskyldige» og en annen kalte ham en «hjelpeløs såret mann».
Det var den beryktede organisasjonen B’Tselem som offentliggjorde videoen. Hæren startet for øvrig etterforskning av saken før videoen kom frem i lyset, opplyser Jerusalem Post.
Hamas har for øvrig hyllet de drepte terroristene som helter. I Israel har venstresiden kastet seg på en bølge av fordømmelse, helt som forventet. Venstresiden i Israel er som i Norge klar på at man heller ønsker sine kjære drept enn å gå til slike uhyrligheter som å forsvare seg og sine kjære, litt satt på spissen.
Brevet som er nevnt innledningsvis, kommer altså i en tid hvor mange er opprørt, og det kan late til at Israels fiender har vind i seilene. Man «glemmer» at etterforskning betyr at saker er uklart, og ennå ikke avgjort. Kommer denne «glemsomheten» av at man innerst inne ønsker at det var slik som det kan se ut?
Brevet tar opp det forfatterne mener er «utenomrettslige henrettelser» – et uttrykk vi minnes vår egen daværende statsminister Kjell Magne Bondevik brukte da Israel satte sheik Ahmed Yassin ut av spill. Yassin var Hamas’ grunnlegger, en mann som var i krig med Israel, og hadde viet sitt liv til å ødelegge landet. Det er meget drøyt å blande inn slik ordbruk i en pågående lavnivåkrig – en geriljakrig med hjemmelagde våpen.
«IDF og det israelske politi deltar ikke i henrettelser. Israels soldater og politi forsvarer seg selv og uskyldige sivile med de høyeste moralske standarder mot blodtørstige terrorister som kommer for å myrde dem,» skrev Netanyahu i et brev der han imøtegår påstandene fra Patrick Leahy.
«Hvor er bekymringen for menneskerettighetene til de mange israelerne som har blitt myrdet og lemlestet av disse grusomme terroristene? Dette brevet skulle vært sendt til dem i stedet som oppfordrer ungdommene til å begå grusomme terroristhandlinger.»
Ett av eksemplene på «utenomrettslige henrettelser» var episoden med gutten Ahmed Manasra, som palestinernes president Mahmoud Abbas påsto var «henrettet med kaldt blod» av israelere. Stor må forbitrelsen ha vært da gutten ikke bare var i live, men lå trygt på et israelsk sykehus og fikk livreddende behandling sammen med ofrene for hans grusomme forsøk på knivdrap. To israelere ble kritisk skadet. Dette skrev SMA om 21. januar i år.
I brevet var imidlertid guttens status nå oppjustert fra «henrettet» til torturert.
Jerusalem Post: Netanyahu svarer amerikansk senator: – du sendte til feil adresse
 Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: