Når sikkerhetspersonell blir terrorister

Amjad Sukkari (29) – palestinsk sikkerhetsvakt
Amjad Sukkari (29) – palestinsk sikkerhetsvakt

Israel innførte i morges en delvis blokade av Ramallah, byen der de palestinske selvstyremyndighetene har sitt hovedsete. Byen ligger kun en halvtimes kjøretur nord for Israels hovedstad Jerusalem.
Blokaden kan åpnes igjen når situasjonen tilsier det, kanskje i løpet av dagen, opplyses det.
Årsaken til blokaden er ”konkrete trusler om terrorhandlinger med utspring fra denne byen”, heter det fra offisielt hold. Personer hjemmehørende i byen kan passere, det samme gjelder transport av varer, samt reisende. Også offentlige personer kan reise inn og ut etter nærmere avtale med den israelske hæren.
Blokaden ble innført etter at en sikkerhetssoldat i selvstyremyndighetene (PA) åpnet ild ved et sjekkpunkt ved Bet El, bemannet av IDF. Tre soldater ble skadet. Dette skjedde søndag.
To av soldatene ble middels til alvorlig skadet, mens den tredje slapp fra angrepet med lettere skader. Andre soldater responderte på angrepet og drepte terroristen.
PA har identifisert mannen som angrep som den 29 år gamle Amjad Sukkari.
Også et angrep med bil som våpen fant sted søndag. Bilføreren forsøkte å kjøre over soldater som utførte sikkerhetsoppdrag, men lykkes ikke i sitt forsøk. Bilføreren ble skutt og såret, og ble transportert til sykehus for behandling.
Statsminister Benjamin Netanyahu holder de palestinske selvstyremyndighetene ansvarlig for angrepene, spesielt skytingen, fordi dette ble utført av en person i sikkerhetsapparatet som ble lønnet av PA.
”Det er det samme PA, dem som oppfordrer til vold, og dem som utfører slike angrep,” sa han. Han la også til at PA-lederen Mahmoud Abbas ikke en gang har fordømt angrepet som ble utført av en av hans egne menn.
”Jeg forlanger at det internasjonale samfunnet slutter med hykleriet og gjør alt som står i deres makt for å pressede palestinske selvstyremyndighetene til å slutte å oppmuntre til vold mot Israel,” sa han.
PAs offisielle nyhetsbyrå Wafa, sa derimot i en uttalelse at ”israelske okkupasjonsstyrker åpnet ild mot ungdommen Amjad Sukkari (29) ved Beit El-sjekkpunktet nord for El-Bireh, noe som resulterte i at han ble martyr.” Ingen ting ble nevnt om at han var politimann, ei heller at han selv åpnet ild først, og derfor ble skutt.
Sukkari postet en status på Facebook noen timer før angrepet, som kan indikere at dette var planlagt. ”Hver dag hører vi om drepte. Tilgi meg, jeg kan bli den neste.”
I en annen post kort tid før angrepet siterte han den kjente palestinske poeten Mahmoud Darwish. ”Vi har på denne jord alt som gjør livet verdt å leve.”
”Uheldigvis kan jeg ikke se noe som er verdt å leve for så lenge ”okkupasjonen” undertrykker oss og dreper våre brødre og søstre.”
På vei til å skyte tok han en selfie og postet med teksten ”Om Allah vil, blir din morgen en seierens morgen.”
Sukkari var far til fire barn, og jobbet som livvakt for PAs leder for påtalemyndigheten i Ramallah.
Sjekkpunktet ble stengt ned ved hjelp av IDF. Det blir brukt for adgangskontroll til Ramallah, spesielt for VIP-medlemmer av selvstyremyndighetene, så de kommer seg raskere frem.
Søndag kveld skal Abbas ha fått en telefonsamtale fra USAs utenriksminister John Kerry, og de to skal ha diskutert sikkerhetssituasjonen i området.
Abbas skal ha fremhevet at Israel måtte ”slutte med sine streiftog, at de må sende tilbake likene av palestinske martyrer, og slutte med beskyldningene sine.”
 
Jerusalem Post
Jerusalem Post

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644