Kauft nicht bei Juden: Kjede i Luxembourg trekker israelske produkter

Den største supermarked-kjeden i miniatyrstaten Luxembourg (drøyt 560.000 innbyggere) mellom Belgia, Tyskland og Frankrike gir etter for pro-palestinsk press.

Kjeden Cactus har bestemt å trekke enkelte produkter fra sin portefølje til produsenten eventuelt dokumenterer at disse ikke kommer fra den såkalte Vestbredden, Samaria og Judea. Årsaken er press fra organisasjonen Comité pour une Paix Juste au Proche-Orient, som til dels har holdt en del støyende demonstrasjoner utenfor butikker som de mener selger produkter fra bosettingene.

Vi vet at Israel har bebygget en liten andel av de omstridte områdene etter krigene araberstatene rundt landet har tvunget på dem. Etter Oslo-avtalene ble som kjent områdene delt inn i tre kategorier, A, B og C. De to første administreres av araberne. Her er i prinsippet null adgang for jøder. Men C-området administreres av Israel, og her får også jødiske israelere adgang, og ettersom en del av disse områdene uansett vil tilfalle Israel etter en fredsavtale dersom en slik noen gang skulle komme, er det ikke så urimelig sett fra Israels side at de også bebygger noe av dette området. Vi snakker uansett om så lite som rundt 3 % av arealet.

I disse områdene driver flinke israelere bedrifter og fabrikker. Noen steder har arabiske ansatte. Noen har veldig mange arabere ansatt.
Likevel mener BDS-bevegelsen, som gjentatte ganger har vist at de ikke bare er Israel-fiendtlig, men også jødefiendtlig, at varer fra disse områdene, skal boikottes.

Dette presset har fått enkelte til å gi opp hele forretningsdriften i dette området. Soda Stream annonserte i slutten av 2014 at de vil flytte sin fabrikk fra Maale Adumim i det omstridte området, til sør-Israel. Bedriften hevder selv at flyttingen skyldes helt kommersielle hensyn, og at det ikke har med boikotten å gjøre, mens BDS-organisasjonene mener flyttingen viser at boikott hjelper. De fortsetter imidlertid å boikotte Soda Stream.

SMA oppfordrer deg derfor som Israel-venn: kjøp Soda Stream! Brusmaskinen er en svært enkel måte å ha mineralvann av alle typer i huset til enhver tid. Soda Stream essenser finnes i et bredt utvalg både med sukker, med kunstige søtningsmidler, og med Stevia, altså naturens eget søtningsstoff. Blant andre fører kjedene Jernia og Expert Soda Stream.

Protestene utenfor luxembourgske butikker som førte varer som man hevdet kom fra disse omstridte områdene, førte altså til slutt til at lederen for kjeden bestemte å ta dem ut av sortimentet. Han sier til media at de få varene det dreide seg om, uansett står for så lite av omsetningen, at det ikke er verdt bråket fra protestantene. Andre produkter, som man tjener mer på, som blant annet Soda Stream, vil kjeden imidlertid ikke stoppe salget av.

Israel har en generalkonsul i landet, Daniel Schneider. Han begynner nå på et arbeid for å overbevise ledelsen i kjeden om å omgjøre beslutningen. Israels ambassade i Belgia overvåker situasjonen.

For rundt to og en halv måned siden besluttet tre supermarkeder i det nordlige Sverige seg for å boikotte israelske produkter, og man fryktet at dette ville skape en dominoeffekt som ville bre seg videre i Europa. Butikkene var medlem i Coop, en kjede som består av 655 utsalg.

Kjeden skrev et utkast forfattet av pro-palestinske BDS-aktivister at de ville boikotte alle israelske produkter, ikke bare dem som var produsert på omstridte områder, eller «okkuperte områder», som Israels fiender ynder å kalle dem.

Forslaget ble vedtatt, men den svenske regjeringen gikk ut med en kraftig fordømmelse av boikotten, og gjorde det klart at de ikke hadde godkjent kjedens bestemmelse. Også venner av Israel aksjonerte, og kjeden besluttet å omgjøre bestemmelsen.

Da Israels viseambassadør Dan Poraz foredro om den aktuelle situasjonen 25. august, var BDS-bevegelsen ett av de temaene han pekte på. Han viste til at Israels fiender nå etter hvert har innsett at de ikke kan slå Israel militært, men prøver på alle måter de kan å delegitimere jødenes stat. Politisk, historisk og økonomisk pågår det nå et intenst arbeid. Man bruker alle midler, også regelrett løgn.

Alle kan se det som foregår på det historiske området; – jødenes eldgamle, historiske steder, som Hebron, patriarkenes graver, Salomos tempel, historien blir omskrevet, og muslimene, som kom til etter år 632 etter Kristus, hevder eierskap til disse stedene. Det burde være vanskelig, ja umulig å bite på slikt vanvidd. Men hva skjer? Ser vi ikke mediene og politikerne bøyer seg i «respekt» og gir dem rett på det ene etter det andre området?

Politisk er det også tomme påstander og løgner som råder grunnen. En kjent metode er Gahr Støres, som ikke er ukjent for dem som har lest Kafkas «Prosessen.» Her arresteres Josef K. og settes i fengsel. Han blir også tiltalt og stilles for retten. Problemet er bare at han ikke aner hvorfor han er arrestert. Ingen forteller ham det.

Slik også med Arbeiderpartiets leder Gahr Støre. «Et klart brudd på folkeretten» (2006), «Klare brudd på folkeretten«(2009), «Israel bryter folkeretten» (2010), «Israel handler i strid med folkeretten» (2012), «et klart brudd på folkeretten» (2015).

Så hvilken bestemmelse, kontrakt, overenskomst, avtale eller lignende er det Israel bryter hele tiden?

På samme måte foregår det nå et intenst arbeid som går ut på å delegitimere jødene og frata dem mulighetene de har til å drive handel, om man hadde lykkes med det. Vi har sett det før, og vi ser det nå. «Kauft nicht bei Juden,» het det i 30-årene og i krigsårene under nazistene. Nå står de arabiske muslimene i spissen for dette delegitimeringsarbeidet. Europa kjenner melodien og kaster seg gjerne ut i en ny runde med denne formen for jødehat.
YnetStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: