Jerusalem, i hvilket land?

Menachem B. Zivotofsky med sin far, Ari Zivotofsky, utenfor Høyesterett i 2011. Foto: Evan Vucci/Associated Press
Menachem B. Zivotofsky med sin far, Ari Zivotofsky, utenfor Høyesterett i 2011. Foto: Evan Vucci/Associated Press

Når det kommer til jødene og Israel er selv ikke barnelærdommen nok.
USAs høyesterett avviser lovforslag som ville tillatt teksten «Jerusalem, Israel» i amerikanske pass.
Høyesterett i USA har avvist et omstridt lovforslag som hadde tillatt amerikanere som er født i Jerusalem å få Israel oppført som sitt fødested. Beslutningen ses på som viktig for president Barack Obamas autoritet i utenrikspolitikken.
Det er den israelske avisen Ynet som skriver om saken.
Retten bestemte med 6 mot 3 stemmer at Kongressen har gått ut over sine rammer når den vedtok loven i 2002. Loven ville ha tvunget utenriksdepartementet i landet til å forandre sin mangeårige policy med ikke å oppføre Israel som fødested for amerikanere som er født i Jerusalem.
Avgjørelsen uttrykker den amerikanske regjeringens holdning som er at man ikke anerkjenner noen nasjons suverenitet over Jerusalem før israelerne og palestinerne forhandler om statusen på byen.
Dommen markerer også slutten på en tolv år lang rettstvist mellom staten og en amerikaner som er født i Jerusalem. Det var foreldrene hans, som er født i USA, som gikk rettens vei for å få inn i passet hans at han var født i Israel. Ari og Naomi Zivotofsky gikk derfor til rettsak på vegne av sin sønn i 2003. Han var da nyfødt.
Siden har saken versert i rettsystemet i over ti år. Saken var oppe i Høyesterett på en teknisk detalj også i 2012.
Avisen skriver som avslutning at Jerusalems status lenge har vært sett på som nøkkelen til en potensiell fredsavtale. USA har vært nøytral om saken hele tiden siden Israel ble grunnlagt i 1048.

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644