‘- Israels hær mer enn oppfyller internasjonale juridiske standarder

Israelske soldater gjør mer enn hva internasjonale lover krever av dem, på alle nivåer i kommandorekken.
Israelske soldater gjør mer enn hva internasjonale lover krever av dem, på alle nivåer i kommandorekken.

En komité har undersøkt en rekke forhold rundt Israels krig I Gaza sommeren 2014, og kommer med følgende uttalelse: «Israel har ikke bare oppfylt, men ligger betydelig høyere enn internasjonale juridiske standarder.»
Ikke at vi tror dette hjelper for de såkalte «Israel-kritikerne» – svært ofte et alias jødehatere bruker for å spre sin negative desinformasjon om jødenes stat. Mange av disse har åpenbart bestemt seg, følgelig hjelper ikke saklige argumenter. Men SMAs arbeid består i stor grad å bringe informasjon. Så får man få det med seg eller lukke øynene for det.
Vi anbefaler også tilhengere av Mads Gilbert, legen som offentlig hevdet han «aldri så noe til Hamas» under sitt arbeid på Shifa-sykehuset i Gaza, å lese det kommisjonen kom frem til av fakta om Hamas’ bruk av skoler, sykehus og moskéer som våpenlagre og oppskytningsramper, og også FNs fasiliteter.
Det er UN Watch som har fått tak i en kopi av nøkkelpunktene i den foreløpige rapporten, som altså er laget av en gruppe høytstående militære som besøkte Israel i mai 2015. Oppdraget var å finne fakta om konflikten i Gaza i 2014.
Kommisjonen ble ledet av general Klaus Neumann, som er tidligere stabssjef i Bundeswehr, og leder for NATOs militære komité – alliansens mest erfarne offiser, skriver UN Watch. Ellers var medlemmene 10 tidligere stabssjefer, generaler, høytstående offiserer, politiske ledere og andre ledere fra USA, Storbritannia, Holland, Spania, Italia, Australia og Colombia.
Dette er den første multinasjonale gruppe av høytstående offiserer som besøker Israel for å granske koflikten i 2014, og de skal ha fått uventet tillit og tilgang til fakta i Israel.
Noen nøkkelpunkter fra rapporten:

  • «Vi undersøkte omstendighetene som ledet til den tragiske konflikten sist sommer, og det er ingen tvil om at dette var en krig Israel ikke ønsket. Israel søkte å unngå konflikten, og utøvde stor tilbakeholdenhet i en flere måneder lang periode før krigen. I denne tiden ble landets innbyggere beskutt av sporadiske rakettangrep fra Gaza.»
  • «Straks krigen hadde startet, gjorde Israel gjentatte anstrengelser for å få en slutt på kampene. Krigen som Israel til slutt ble tvunget til å føre mot Hamas o andre ekstremister i Gaza, var en legitim krig. Den var nødvendig for å forsvare landets borgere og dets territorium mot vedvarende angrep utenfra.»
  • «Hamas’ rakettangrep hadde israelske befolkningssentre i sørlige deler av landet som mål, bevisst og uten forbehold. Vi besøkte ett, kibbutzen Nahal Oz. Mer enn 150 av Hamas’ raketter hadde denne som mål i fjor sommer, noe som førte til tap av liv, og ødeleggelse i stor skala. Mange angrep var også rettet mot store byer lengre nord, som Jerusalem og Tel Aviv. Hamas skjøt bevisst mot at Ben Gurion International Airport, noes om forstyrret og truet internasjonal sivil luftfart. Det er ingen tvil om at disse angrepene konstituerer krigsforbrytelser.»
  • «Hamas konstruerte også en rekke tunneler. Disse var bygget av materialer som var tatt fra humanitære forsyninger. Tunnelene penetrerte grensen mellom Gaza og Israel. I mange tilfeller var åpningen tett ved sivile samfunn. Vi gikk inn i en slik tunnel. Den var mer en to kilometer lang, og var avsluttet bare noen få hundre meter fra en kibbutz. Sannsynligvis var meningen å avslutte den inne i selve kibbutzen. Vi kan bare konkludere med at disse tunnelene ble skapt for, i alle fall delvis, å angripe, drepe og bortføre israelske sivile. Også dette konstituerer en krigsforbrytelse.»
  • «Hamas igangsatte angrep mot Israel fra hjertet av sine egne sivile samfunn i Gaza, og plasserte også sin ammunisjon og sine militære styrker der, også inne i skoler, hospitaler og moskeer. Vi har i tillegg til grundig dokumentasjon fra IDFs ide, også sett film fra internasjonale medier om bekrefter adskillige tilfeller, og vi er også klar over påstander fra toppledere i Hamas, hvor de hevder å ha brukt menneskelige skjold. En nylig rapport fra FNs generalsekretær bekreftet at Hamas også i noen tilfeller brukte FNs fasiliteter for å lagre ammunisjon og for å skyte ut raketter.»
  • «Våre egne arméer har selvfølgelig ansvar for å beskytte sivile liv under en krig. Men ingen av oss har sett noen armé ta slike ytterliggående forholdregler om IDF gjorde sist sommer for å beskytte sivilbefolkningen, under slike forhold.»
  • «Vi sier oss enig med sjefen for US Joint Chiefs of Staff, general Martin Dempsey, som etter Pentagons granskning av Israel, gikk offentlig ut i november 2014 og sa at under Gaza-konflikten i 2014, «gikk Israel ekstraordinært langt for å begrense følgeskader og sivile tap.»
  • «Alt i alt finner vi at Israel under Operasjon Protective Edge i fjor sommer, i luften, på bakken, og i sjøen, ikke bare oppfylte en akseptabel standard for oppfyllelse av lovene for væpnede konflikter, men i mange tilfeller også gikk betydelig høyere enn denne standarden.»
  • «Vi så klare bevis på dette fra topp til bunn i kommandorekken. Et mål på med hvilket alvor Israel tok sine moralske forpliktelser og sitt ansvar under lovene for væpnede konflikter, er at Israels samvittighetsfulle oppfyllelse av krigens lover kostet Israel tap av liv, både soldater og sivile.»

 
Mandag 29. juni skal kommisjonens rapport debatteres i FNs menneskerettighetsråd.
Scoop.co.nz
UN WatchStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: