‘- Gater i Europa jaktmarker for å ta jøder

Vakthold ved jødiske institusjoner i Europa er dessverre et vanlig syn. Foto: Reuters
Vakthold ved jødiske institusjoner i Europa er dessverre et vanlig syn. Foto: Reuters

Kantor Center for Study of Contemporary European Jewry ved Tel Aviv University har offentliggjort en rapport som viser at antisemittismen økte med rundt 40 % i 2014 i forhold til året før.
766 voldelige episoder har blitt registrert over hele verden, mot 554 i 2013. Også European Jewish Congress (EJC) bidro til undersøkelsen.
«Mange gater i våre europeiske byer har blitt områder der man jakter på jøder. Noen jøder tvinges nå til å unngå samfunnsinstitusjoner og synagoger som et resultat av denne utviklingen. Noen velger å forlate kontinentet, mange er redde for å gå i gatene, og enda flere trekker seg tilbake bak høye murer og piggtrådgjerder. Dette har blitt realiteten for jødisk liv i Europa.» Det er president i EJC, dr. Moshe Kantor som sier dette.
Kantor sier blant annet at stemningen i Europa nå er slik at omgivelsene er intensiverende anti-jødisk, slik at det ikke bare er daglige fornærmelser og trusler, men regelrett farlig. «Det eksisterer ikke lenger tabuer og restriksjoner når det gjelder antisemittiske uttrykk.»
Organisasjonene sier stemningen blant europeiske jøder nå har snudd, når de spørres om hvilken fremtid de som individer og gruppe ser for seg i Europa. Nesten en tredel av de spurte vurderer å flytte fra Europa.
I Øst-Europa, hvor det finnes nynazistiske politiske partier, har ikke denne utviklingen økt så mye som i resten av Europa. Tvert imot har den sunket, som i Russland, som sammen med Ukraina ofte blir beskyldt for å være antisemittisk.
Forskerne sier det ser ut til at den ekstreme venstresiden og muslimske innvandrere har en viktig rolle i den alarmerende økningen. Særlig under Israels krig mot Hamas i Gaza sist sommer fikk disse til å blant annet sammenligne israelske soldater med nazister.
Karikaturer av jøder fremstilt med kroket nese, eller som dreper barn, den eldgamle klassiske antisemittismen, har ikke vært å se på mange år. Men nå er den kommet tilbake, ikke i stedet for anti-israelismen og anti-sionismen, men i tillegg til den.
Dessuten bidrar ensidige vestlige medier til å underbygge en slik fremstilling av et «jødisk-israelsk» image.
Det kom også frem i undersøkelsen at vestlige politiske ledere, til tross for sin innsats for å motvirke antisemittismen, ikke har noe «møtested på gata».  «Kampen må føres mot angriperne, i stedet for at deres angrep skal influere på ofrenes liv hele tiden. Vi må bevege oss fra å være defensive til å bli offensive,» sier Kantor.
Jerusalem PostStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: