Europas regjeringer støtter BDS-bevegelsen, noen ganger også terror

Tzipi Hotovely
Tzipi Hotovely

Israels viseutenriksminister Tzipi Hotovely har innledet en serie av møter med europeiske utenriksministre, stedfortredere, og ambassadører for mange europeiske land. Formålet med møtene er å presentere bevis for at deres regjeringer gir økonomisk støtte til organisasjoner som bidrar til boikott av Israel, «sverter landets rykte rundt i verden, beskylder det for etnisk rensning, apartheid og krigsforbrytelser, fratar det jødiske folket dets rett til selvbestemmelse, og oppfordringer til å domfelle Israel i den internasjonale forbryterdomstolen i Haag, og støtter «retten til å vende tilbake.»»
Israels UD mener disse regjeringene bidrar med så mye som 100-200 millioner Euro (opptil ca. 1,78 mrd. kroner) årlig til slike organisasjoner, skriver Ynet.
Hotovely hevder at en del av disse organisasjonene også er tilknyttet terrorgrupper, og at de også støtter dem aktivt.
Til nå har ministeren hatt møter med den nederlandske utenriksministeren, Spanias viseutenriksminister, ambassadørene for Sverige og for EU, Storbritannia, Danmark og Sveits.
Diplomatene skal ha blitt forevist detaljerte dokumenter innsamlet av utenriksdepartementet og en NGO-vaktbikkje, som beviser den uheldige finansieringen. Hotovely presiserer at Israel ser støtte til organisasjoner som vil nekte Israel dets rett til å eksistere, som en grenseoverskridelse.
Hun har instruert Israels ambassadører i Europa til å forlange at deres regjeringer øker sin overvåkning av hvordan slike grupper finansieres, og med instruksen følger en advarsel om at dersom hennes forebyggende handling ikke lykkes, vil Israel bli tvunget til å innføre lover som forbyr fremmede land å støtte organisasjoner som har en klar anti-Israelsk holdning.
Ifølge viseministeren er følgende noen eksempler på europeernes støtte til slike organisasjoner de siste årene:
The Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat, ledet av the Institute of Law ved Birzeit University på Vestbredden mottok $10,5 millioner fra Danmark, Sverige, Sveits og Nederlands regjeringer. Disse pengene skulle gå til 24 politiske organisasjoner i løpet av tre år.
I 2014 ga Tyskland, Sverige, Norge og EU NIS 415.741 (rundt 890.000 kroner) til the Coalition of Women for Peace, en organisasjon som støtter deler av BDS-bevegelsens formål.
Nederland ga de siste tre år 13 millioner NIS (rundt 28 millioner kroner) til et stort antall frivillige organisasjoner som Who Profits, Al-Haq, the Coalition of Women for Peace og Al-Mezan.
Danmark støttet de tre siste år en mengde organisasjoner som Breaking the Silence, BADIL, the Palestinian Center for Human Rights og andre palestinske organisasjoner med 23 millioner NIS (49 mill. kr.)
Sveits ga i samme tidsperiode 5 mill. NIS (10,7 mill. kr) til organisasjoner som the Alternative Information Center, Zochrot, the Applied Research Institute og Terrestrial Jerusalem
Spania ga 3,8 millioner NIS til grupper som Breaking the Silence, the Coalition of Women for Peace, the Alternative Information Center og NOVA, en spansk BDS-organisasjon, også de tre siste år.
Storbritania ga 12 millioner NIS, ca 25,6 millioner kroner mellom 2008 og 2011 til Breaking the Silence, Yesh Din, Gisha, Bimkom, Terrestrial Jerusalem og No Legal Frontiers.

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644