En mor i Israel: – hjertet er knust, men jeg er ikke knust

Rachel Fraenkel, mor til Naftali Fraenkel, Bat-Galim Shaar, mor til Gil-ad Shaar og Iris Yifrach, mor til Eyal Yifrach, aI et møte i Knesset onsdag 25. juni 2014. Foto: Hadas Parush/FLASH90
Rachel Fraenkel, mor til Naftali Fraenkel, Bat-Galim Shaar, mor til Gil-ad Shaar og Iris Yifrach, mor til Eyal Yifrach, aI et møte i Knesset onsdag 25. juni 2014. Foto: Hadas Parush/FLASH90

– Kjære statsminister, kjære sikkerhetsminister, – dere er forvirret: Det er ikke til å tro at dere, uten at guttene våre har kommet tilbake, arbeider for å komme overens med palestinske fanger som er anklaget for terrorisme!
Med disse ordene tok moren til en av de kidnappede tenåringene, Bat-Galim Shaar, til orde mot Israels ledende politikere i en følelsesladet tale i dag.
Hun gjorde det helt klart at hun ikke hadde noen forståelse for at man gir etter for verdenssamfunnets press for å få avsluttet sultestreiken de fengslede arabiske palestinerne har holdt på med siden slutten av april, enn å presse araberne. Hun kalte handlingen «en alvorlig feil.»
Bat-Galim Shaar er en mor i Israel. Hun er sterkt preget av hendelsene, – men hun har en tro som hjelper henne. – Hjertet mitt er nok kanskje knust, men jeg er ikke knust, sa hun til Knesset, nasjonalforsamlingen i Israel. Hun hevder familien har informasjon om at guttene er i live.
«Jeg sto opp i morges, slo på nyhetene, og jeg kunne ikke tro det jeg hørte. Statsministeren forbereder en avtale med sikkerhetsfanger. Er det virkelig sant?» sa Shaar til en stor mengde politikere fra både regjering og opposisjon.
Onsdag ble det enighet mellom flere titalls sultestreikende arabiske fanger og fengselet, og sultestreiken de hadde innledet i protest mot en ny bestemmelse som gjør det mulig å arrestere mennesker og holde dem noe lenger, uten siktelse eller rettsak.
Benjamin Netanyahu anerkjente avtalen og kalte den «profesjonelt, målrettet og stødig arbeid.» Det er minister for offentlig sikkerhet, Yitzhak Aharonovitch, og kommisjonær for alt som har med fanger å gjøre Aharon Franko, som har gjort arbeidet med avtalen for å få slutt på streiken. Israel har vært under økende og sterkt press for å få en slutt på streiken etter hvert som fangenes helse begynte å svikte. De har også levert et forslag til en ny lov som gjør det mulig å mate fangene med tvang. Bestemmelsen skal til avstemming neste uke.
“Gil-ad, Naftali og Eyal holdes i skjul av forferdelige kidnappere fra Hamas, og statministeren prøver å blidgjøre dem? Hvis statsministeren vet hvem kidnapperne er burde han gjøre alt for å presse dem til å få guttene tilbake i live, presse de palestinske selvstyremyndighetene – slik at Hamas vil forstå at det ikke lønner seg å kidnappe barn,» sa Shaar.
Det har ikke lykkes å finne spor etter guttene til tross for intensiv leting. De tre, Eyal Yifrach (19), Naftali Fraenkel (16) og Gil-ad Shaar på 16, ble bortført 12. juni.
Israel mener Hamas står bak kidnappingen, mens Hamas benekter dette.
Myndighetene sier at «alle stener skal snus» og har innbragt og arrestert en mengde arabere, hovedsakelig Hamas-medlemmer. Shaar tok derimot til orde for å tenke «ute av boksen» og kanskje gjøre noe man ikke hadde gjort før. «Kanskje stenene ikke bare må snus, men plukkes opp?» spurte hun.
«Vi hører at guttene er i live. Dere har en forpliktelse til å få dem tilbake levende.»
IDF arresterte 17 arabiske palestinere natt til onsdag, men begynte så å trappe ned, også dette av hensyn til verdenssamfunnet og av hensyn til muslimenes religiøse følelser.
Araberne i Samaria og Judea har på mange måter jublet over kidnappingen, og har feiret dette med kaker og på andre måter.
Men ikke alle arabere ser det på denne måten. En arabisk forretningsmann fra området sier det slik:

Folk flest er sinte på dem som kidnappet barna. Når slikt skjer, så jubler vi, vi feirer at Israel må lide, så setter vi oss ned og er bekymret for om vi får reise inn i Israel for å arbeide og for å få medisinsk behandling. Dette må ta slutt, for vår egen skyld.

Mudar Zahran er en jordansk palestiner som har fått politisk asyl i Storbritannia. Han skriver på Gatestone Institutes nettsider:

I stedet for å finansiere PA-ledelsens råflotte livsstil, burde verden begynne å se på den institusjonaliserte oppmuntring til terror og hat som PA sender til mitt folk, noe de daglig gjør i media, utdannelse og i de religiøse institusjonene.
Helt siden PA ble etablert, har de vært ivrig til å masseprodusere og institusjonalisere jødehat og også hat mot Vesten. Med sine regjeringskontrollerte TV-show som lærer unger hvordan se skal drepe jøder, og bøker som preker hat mot Israel, er PA og Hamas direkte og fullstendig ansvarlig for enhver terrorhandling som gjøres av palestinere. Dette gjelder også kidnappingen av de tre tenåringene.
Er det dette Vesten er så ivrig etter å støtte?

Times of Israel
Gatestone InstituteStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: