Dagbladets redaktør gir seg ikke

 
Shabbat shalom alle sammen.
Den 5. september feiret jødene sin 5773. nyttårsdag og den 14. er det jødens helligste dag, Yom Kippur. Den dagen faster jødene for å minnes at før Tempelet i Jerusalem ble ødelagt, tilbrakte jødene dagen i Tempelet for å ta et årlig moralsk oppgjør med seg selv.  På denne måten har jødene gjennom 2000 år vedlikeholdt sin tilhørighet til fedrelandet, en tilhørighet som går helt tilbake til den tiden da deres far, Abraham, reiste til Egypt.  Hvor sterk jødenes tilhørighet til Israel har vært gjennom historien er godt illustrert ved at de overlevde 2000 års forfølgelse, fast besluttet på å vendte tilbake til Israel.
Tross alt dette, er det fortsatt mange som ikke klarer å ta inn over seg at også det jødiske folk har rett til å vende tilbake til sitt eget land som europeerne tok fra dem i år 135.  Dette kan være med på å forklare hvorfor nettopp nå, mens islamister av alle avskygninger dreper hverandre i hundretusener, og renser Midtøsten for kristne og kurdiske urbefolkninger, er vårt statlige medieselskap, NRK, mest opptatt av «Palestina-konflikten».  Fra neste uke skal NRK bruke sin beste sendetid i flere uker til en lang serie av programmer om den såkalte fredsprosessen, også kalt Oslo-prosessen som endte i Oslo-krigen.
I den nåværende situasjonen må dette mediestuntet anses som et desperat forsøk på å lede vår oppmerksomhet bort fra de groteske massakrene som pågår alle andre steder i Midtøsten, og den bitre sannheten om at den terrorkrigen mot Israel som denne ”fredsprosessen” førte til, hittil har kostet 6-8.000 mennesker livet.  Politikernes milliardinvesteringer i Palestina-prosjektet har på alle måter vært en synlig fiasko som nålevende politikere er ansvarlige for, og konflikten som araberne har skapt og vedlikeholdt mot jødene er bare én av de utallige konfliktene araberne har skapt overalt hvor de befinner seg i Midtøsten.  Norske og andre vestlige politikere er i betydelig grad medansvarlige for de mange blodbadene som nå brer seg over hele regionen, men nå skal igjen du få se hvordan det fremdeles arbeides for å få lagt skylden på jødene, – en aktivitet som har pågått siden før svartedauden.
Fred skapes ikke ved å finansiere mordere som avler hat hos sine egne barn.  Men dette får du ikke høre om i NRK.  La oss håpe at det en dag vil sitte noen i NRKs ledelse som har moralsk ryggrad sterk nok til et oppgjør med seg selv, – de trenger virkelig en egen Yom Kippur.
Med et ønske om en god helg,
Fra oss i SMA-redaksjonen

********

Dagbladets redaktør gir seg ikke
I vår ukentlige kommentar den 31. mai kunne vi fortelle at samtidig med at 500 mennesker fra hele verden møttes i Jerusalem den 28. mai i anledning konferansen Global Forum som samordner en verdensomspennende kamp mot den voksende antisemittismen, bidro Dagbladets redaktør, John Arne Markussen, til saken ved å publisere en antisemittisk karikatur som nærmet seg verdensrekord i ondskapsfullt jødehat.  Hva denne handlingen innebar, ble kraftig understreket av Wiesenthal-senterets assisterende direktør Rabbi Abraham Cooper:”Den er så virulent antisemittisk at den ville ha fått Hitler og Himmler til å gråte av glede.”
For Dagbladets redaktør ble det plutselig viktig å bortforklare den antijødiske karikaturen han hadde ansvar for å pådytte sine lesere.  Dette viser at Dagbladet følte seg truffet av den internasjonale reaksjonen på jødestuntet og at redaktør Markussen derfor prøvde å skyve ansvar over på karikaturtegneren.  Samtidig rettet Markussen en nedlatende pekefinger mot de jødene som ikke delte Dagbladets oppfatning og avsluttet med å gratulere seg selv med høy moral i en påstått kamp mot jødehatet.  Et tilsvar fra SMA ble som forventet refusert, og vi har sluttet å tro på Dagbladets frie ord.
Men redaktør Markussen gir seg ikke.  Den 26. august skrev han en leder under overskriften «Kreftsvulsten som sprer seg.»  Han budskap denne gang er at alle krigene og konfliktene i Midtøsten har et felles opphav. ”Ser vi på situasjonen i Midtøsten,” skriver Markussen, ”kan vi som en metafor sammenlikne selve svulsten med Israel-Palestina-konflikten, «alle konflikters mor». Fra denne håpløse striden mellom to folk som gjør krav på samme territorium, har nye problemer og kriger oppstått stadig flere steder. Spesielt de siste åra har situasjonen forverret seg, og man er nå inne i en fase der spredningen ser ut til å gå med hurtigtogsfart.”  Sagt med andre ord: Alle kriger og konflikter i Midtøsten skal forstås som galopperende ”metastaser” av jødenes kamp for å bevare sitt fedreland, – det er igjen jødene som har skylden for alt galt som skjer.
Der er ikke noe nytt i denne måten å snakke på.  Nylig kunne vi lese at Tyrkias islamistiske statsminister Erdoğan var inne på en liknende tankegang da han mente at det var Israel som hadde avsatt den egyptiske president Mursi.  Imidlertid er vi mer bekymret over at både når det gjelder tankegang, språkbruk og atferd har redaktør Markussen mer til felles med sin tyske kollega Julius Streicher.  Det var neppe mange lesere som ikke opplevde assosiasjonen om det jødiske folks hjemland som ”kreftsvulst.”  Vi har fått likningen: konflikt = jøde = sionist = Israel = kreftsvulst = spredning.
Det som på denne måten masseres inn i folks forståelse av Midtøsten er at det er jødenes skyld at muslimer i Egypt og Syria dreper kristne.  Det er jødenes skyld at muslimer i Syria dreper kurdere og det er jødenes skyld at sjiamuslimer massakrerer sunnimuslimer og vice versa og at de sammen massakrerer kvinner og barn i en skala verden ikke har sett maken til siden islamiseringen av India.
Sannheten er den motsatte av Markussens antisemittiske propaganda.  Det omseggripende islamske blodbadet er selve beviset på at den såkalte Palestina-konflikten er et oppkonstruert problem.  Redaktør Markussen praktiserer desinformasjon av samme type som vi for noen tiår siden forbandt med general Putins organer i Sovjetunionen. I Markussens forvrengte verden er det jødene som er svulsten som sprer seg, ikke de morderiske islamistene og deres drapskultur.  Med et pennestrøk forvrenger han det faktum at Israel er en rettsstat som er medlem av FN og at Israel ikke gjør krav på noen annen stats eller nasjons territorium.  Det er Palestina-arabere som gjør krav på staten Israels territorium, – og dette vet Markussen.
Redaktør Markussens antisemittiske propaganda får imidlertid et kanskje utilsiktet komikkens skjær over seg når han i veiledningen til artikkelens kommentarfelt tilkjennegir at av en eller annen grunn er hans egen anti-israelske karakteristikker unntatt fra kravet om at når du skal kommenterer hans innlegg skal du … «holde deg til saken, vise respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet.  Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom.  Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.»  Vi tror Dagbladet ville ha blitt mer interessant om redaktør Markussen holdt seg til sin egen instruks.

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644