Alarmerende i Romania

Taket er borte på synagogen i Constanta
Taket er borte på synagogen i Constanta

En undersøkelse som ble foretatt blant 1000 voksne rumenere på oppdrag for Elie Wiesels nasjonale institutt for Holocauststudier i Romania, viser at nesten en firedel av rumenerne mener at deres land ikke bør huse jøder.
11 prosent beskrev jøder som «et problem for Romania», og 22 prosent ønsket dem kun som turister.
Romania hadde en jødisk befolkning på 750.000 før det pro-nazistiske regimet overtok. Under ledelse av Ion Antonescu bidro rumenerne sammen med nazistene til å myrde rundt halvparten av denne befolkningen. Antonescus tropper myrdet i tillegg 120.000 jøder i det som i dag er Ukraina.
Omtrent tre firedeler av de spurte hadde hørt om Holocaust, en økning fra en tilsvarende undersøkelse i 2007. Men bare en tredel av dem som hadde hørt om det, visste at det også skjedde i Romania.
Bare 19 prosent av de spurte som visste om Holocaust mente Antonescus regjering hadde ansvaret. Rundt 54 % av de spurte mente at Antonescu var «en patriot.»
De rumenske jødene som overlevde Holocaust dro for det meste til Israel. Romania har nå bare rundt 1000 jøder, de fleste over 70 år.
Nrg
I Constanta ved Svartehavs-kysten var det en gang en nydelig synagoge. Ved et besøk der i 2014 tok vi bilder av restene. Et sørgelig syn. I dag er det knapt jøder igjen i denne byen. Myndighetene har gjort sitt, og «folk flest» har ikke brydd seg videre.
 Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: