Historiker i Ungarn benekter folkemord

Sandor Szakaly

Sandor Szakaly

Det venstreorienterte partiet Den demokratiske koalisjon (DK) i Ungarn har levert en anmeldelse av direktøren ved et nyopprettet historisk forskningsinstitutt i landet. Årsaken er at han offentlig skal ha benektet en forbrytelse som ble begått av det nasjonalsosialistiske regimet i landet.

Det var Sandor Szakaly, leder ved Veritas-instituttet, som i et intervju forrige uke sa at deportasjonen av den første gruppen – rundt 10.000 mennesker – fra Ungarn under Den annen verdenskrig, kvalifiserte som en «prosedyre rundt fremmede borgere» ettersom de deporterte ikke var ungarske borgere.

Les også:
NY Times følger antisemittismen i Ungarn

Uttalelsen vakte bestyrtelse i landet, og både DK og sammenslutningen av ungarske jødiske samfunn (Mazsihisz) krevde at direktøren enten skulle trekke seg eller at utnevnelsen skulle trekkes tilbake.

DK sa mandag at «ettersom de deporterte jødene ble massakrert av SS-folk, var det helt klart et folkemord begått av det nasjonalsosialistiske regimet.»

Les også:
Ungarn: Antisemittismen på fremmarsj

Partiet siterte også historiske kilder som viste at ungarske embetsmenn var involvert i massakren, eller hadde informasjon om den skjebne som ville møte de deporterte.

Szakaly rettet søndag en unnskyldning til «dem som måtte ha blitt fornærmet» av hans uttalelse. Han la til at han «kunne ha tatt feil.»

Historikerne sier at flesteparten av de 11 til 18 tusen statsløse som ble deportert til det nazi-okkuperte Kamyanets-Podolsky i Ukraina (den gang i Sovjet) ble drept av ukrainsk milits eller tyske soldater.

Politics.hu

Les mer om Ungarn på SMA…