Rambam medisinske senter i Haifa redder livet til to gravide kvinner fra Gaza

 

Rambam medisinske senter i Haifa, Israel
Rambam medisinske senter i Haifa, Israel

Israel setter politikk til side og fortsetter å redde livet til Palestina-arabere hver eneste dag, skriver IsraelNationalNews.com
Israel tar hele tiden imot pasienter fra Gaza og gir dem behandling. Ofte er det så mange som 70 pasienter på en eneste dag. Kanskje vi leser i mediene om saken med det første?
Men selv de mest erfarne israelske legene lot seg overraske tidligere denne måneden, skriver avisen. To forskjellige tilfeller av sjeldne komplikasjoner ved graviditet som ikke hadde noe med hverandre å gjøre, kom inn til samme sykehus med bare noen dager imellom.
H. på 35 år kom først. Kvinnen er født i Gaza, og var ni måneder på vei. Hun led av en sjelden blodplatesykdom som kunne tatt livet hennes i fødselen. Hun ventet tvillinger. Legene ved sykehuset måtte ta en rask avgjørelse, – og bare noen timer etter ankomsten hadde legene hjulpet henne med et keisersnitt, og to velskapte barn, en gutt og en jente, så dagens lys. De veide 2,3 kg hver. H. fikk intensive hjelp på sykehuset i seks dager, men det hele kunne fått dødelig utgang for hennes del.
48 timer etter operasjonen våknet H. av narkosen, og ba om å få se barna sine. Siden hun ikke kunne gå på en stund, tok betjeningen hver dag bilder av barna hennes og viste dem til henne, helt til hun var frisk.
“Jeg husker fremdeles da de tok meg med til Israel fra Gaza. Legene sa at tilstanden min var veldig alvorlig,» sier H. «De to første dagene trodde de ikke jeg ville overleve. Jeg lå i koma og ingen fikk kontakt. De var sikker på at jeg var død.»
«Jeg forsto ikke selv hva som skjedde før jeg så barna med egne øyne,» forteller hun. «Først da jeg så dem begge to forsto jeg at jeg kunne slappe av – alt hadde bare gått bra.»
Det er svært uvanlig at gravide mødre fra Gaza kommer på sykehus i Israel, men bare en uke etterpå fikk sykehuset Rambam enda en slik sak: nok en innfødt fra Gaza, A. på 29 år ble innlagt. Hun var 8 måneder på vei, og hadde en sjelden medisinsk tilstand, Rh-sykdom eller Rhesus-sykdom.
Dette er en tilstand der moren og det ufødte barnet har forskjellige blodtyper, en negativ og en positiv. Dersom babyens blod kommer i kontakt med morens i løpet av fødselen, vil det dannes antistoffer som potensielt kan angripe barnets immunsystem og føre til alvorlige komplikasjoner.
Ifølge dr. Ido Sholett, direktør ved avdelingen for høyrisiko-graviditeter ved Rambam, kan tilstanden behandles, men bare dersom det blir oppdaget tidlig og får umiddelbar behandling.
«I en slik situasjon, hvor problemet ikke oppdages og ikke blir behandlet i tide, kan tilstanden utgjøre en farlig trussel for barnets organer. Utgangen kan lett bli dødelig. Men moderne medisin kan vanligvis behandle en høy prosentandel av disse tilfellene tidlig i svangerskapet. Man bruker spesiell medisinering og blodoverføring inne i livmoren,» forklarer legen.
A. fødte sin lille sønn. Han ble født, prematur, allerede ved 33 uker, bare to dager etter at hun ankom Rambam. Barnet hadde et medfødt hjerteproblem og måtte ha behandling på sykehuset. I mellomtiden tok A. den vanskelige beslutningen å dra til Gaza i ti dager for å ta seg av sine to små barn. Hun ringte med klinikken hver dag for å få oppdatering om gutten sin.
«Dette er ikke en enkel sak,» sier Yazid Falah, ansvarlig for å koordinere behandling av innbyggere på Gaza ved Rambam. «Det mest naturlige for en mor er å være sammen med sitt nyfødte barn. Vi gjør alt vi kan for at det skal gå knirkefritt og få henne til å føle seg så tett til barnet som mulig i den vanskelige situasjonen.»
I mellomtiden har H. dradd tilbake til Gaza. Livet og familien har hun fremdeles i behold. «Familien min venter på meg,» sa H. før hun forlot sykehuset. «Alle sier de vil se tvillingene og klemme dem.»
«Dette er mitt livs lykkeligste dag.»
Les mer om Rambam på SMA

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644