Topp 10 verste antisemittiske hendelser globalt i 2023

Av Simon Wiesenthal Center

www.wiesenthal.com/TopTenAntiSemitic2023
Oversatt for SMA av Dag T. Elgvin

 

  1. Hamas: Tusener av Hamas-terrorister invaderte det sørlige Israel 7. oktober

De myrdet brutalt 1.200 israelere – menn, kvinner og barn – inkludert spedbarn. Det var massevoldtekter av kvinner, de kidnappet og tok over 240 gisler og har holdt dem i underjordiske tunneler, noen i over 2 måneder. Brutaliteten inkluderte halshugging og lemlestelse, noe som gjorde 7. oktober 2023 til den verste grusomheten begått mot det jødiske folk siden nazistenes Holocaust.

Man skulle tro folk var rasende over Hamas’ forbrytelser mot menneskeheten. Men grupper som A.N.S.W.E.R., Coalition, Workers World Party og marxistiske grupper har vært i front av anti-Israel/ pro-Hamas-demonstrasjoner på universiteter, der Israel er blitt demonisert og jødiske studenter og institusjoner hetset og angrepet.

Helt siden det anti-semittiske Hamas ble opprettet av Det muslimske brorskap i 1987, har organisasjonen hatt som oppgave å ødelegge Israel og etablere en islamsk stat. Etter 7. oktober har Hamas-agenter planlagt terrorangrep mot jøder i minst 3 europeiske land – men dette er blitt forpurret.

Mens Israels forsvar (IDF) fortsetter å eliminere tusenvis av Hamas-krigere og ødelegger hundrevis av kilometer med underjordiske tunneler, svinner håpet om at noen av de gjenværende gislene kommer til å overleve.

  1. Iran og Qatar: Pengebinger for terrorister med folkemord på programmet

Teheran har støttet Hamas både med penger, våpen og trening. Siden invasjonen 7. oktober er konflikten blitt utvidet gjennom Irans stedfortredere. Den Libanon-baserte terrorlakeien Hizbollah har skutt tusenvis av raketter og droner inn i Nord-Israel og gjort at rundt 100.000 israelske borgere har måttet evakuere. Hizbollah har et arsenal på 150.000 raketter rettet mot Israels kjerneområde. Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah, er forpliktet på å utslette Israel – akkurat som sponsorene i Teheran.  Jemens houthier har så godt som stengt skipstrafikken i Rødehavet. Iran kontrollerer mange viktige militser i Irak, og dette landet har vedtatt en lov som gir dødsstraff for dem som går inn for fred med den jødiske staten.

Den iranske regjeringen beordret iranske jøder til å delta i protester i fem byer der Israel ble bakvasket. Iranske statlige nyhetsbyråer publiserte bilder og videoer som viste hundrevis av iranske jøder som deltok i de anti-israelske demonstrasjonene, og det var taler fra rabbinere som opplagt var tvunget til å fordømme det «sionistiske regimet».

Qatar opprettholder åpent nære bånd til vestlige land, inkludert USA. De støtter også Hamas materielt og politisk, og tillater Hamas å ha et politisk kontor i Doha der Hamas-leder Ismail Haniyeh og medarbeidere lever et luksusliv.

Qatar har utnyttet sin støtte til Hamas til å bli den viktigste mellommannen i forhandlinger med Israel for å få løslatt de over 240 gislene som ble kidnappet av terrorgruppen 7. oktober. Etter forhandlinger har Hamas løslatt 105 gisler og Israel 240 Hamas-terrorister. Skjebnen til de over 100 gjenværende gislene er uklar.

Qatar har unngått alvorlig kritikk fra USA ettersom landet er base for den 6 flåte. Imidlertid sendte en tverrpolitisk gruppe på 113 amerikanske lovgivere 16. oktober et brev til USAs president Joe Biden og ba ham legge press på land som støtter Hamas, inkludert Qatar. Det er ingen indikasjoner på at USA er villig til å stille seriøse krav til Qatar, et land som har gjort massive investeringer i USA. I mellomtiden forblir Qatar en nøkkelleverandør av antisemittisme og anti-israelske skjellsord både i Midtøsten og utover i verden via sin mektige mediekilde Al Jazeera.

I tillegg har Qatar vist seg å være den største giveren til amerikanske eliteuniversiteter etter 11. september med 4.7 milliarder dollar. Flere av disse universitetene var åsted for antisemittiske pro-Hamas-demonstrasjoner i ukene og månedene etter 7. oktober, noe som ikke kan avvises som tilfeldigheter.

  1. FN: Guterres, Albanese, Alsalem og UNRWA

FN ble opprettet på ruinene av andre verdenskrig og nazistenes Holocaust med en beslutning om at verdigheten og rettighetene til hver person skulle beskyttes. Menneskerettighetserklæringen fra 1948 setter fortsatt standarden for hva alle menneskers rettigheter og friheter skal være. Likevel kom det ingen betingelsesløs fordømmelse fra ledelsen eller viktige FN-organer om Hamas’ masseslakting, voldtekter, kidnapping og gisseltaking 7. oktober som forbrytelse mot menneskeheten, heller ikke noe forsvar av israelske ofre. Dette har langt FNs rykte i ruiner.

Umiddelbart etter 7. oktober erklærte FNs generalsekretær Guterres at «det er viktig å erkjenne at angrepene fra Hamas ikke skjedde i et vakuum», og han trakk frem at palestinerne var blitt utsatt for «56 år med kvelende okkupasjon», og la til at Hamas’ massakrer «… ikke berettiget kollektiv avstraffelse av det palestinske folket.» Det gikk 70 dager før Guterres så de 43 minuttene med video som Hamas-væpnede menn tok av de forferdelige forbrytelsene mot israelere. Israels utenriksminister Eli Cohen uttalte: «Her er det ikke plass for lik tilnærming. Hamas må utslettes fra jordens overflate.»

FNs spesialrapportør for okkuperte palestinske territorier, Francesca Albanese, er aldri i beit for ord i sine stadige korstog for å demonisere Israel. Hun har en skitten historie med anti-israelsk oppførsel, inkludert støtte til palestinske terrorister som «menneskerettighetsforsvarere» og forsvar av raketter rettet mot israelske sivile, og hun har skildret Hamas på samme moralske plan som jødene som kjempet mot nazistene i Warszawa-ghettoopprøret under Holocaust.

Nå benekter denne diplomaten og terrorapologeten Israels rett til å forsvare seg mot palestinsk terrorisme. Albanese kom nærmest med et direktiv:  «Israel kan ikke kreve retten til selvforsvar mot en trussel som kommer fra et territorium det okkuperer, fra et territorium som er under krigførende okkupasjon.» Senere sa hun: «Drap på soldater – det er, jeg mener, ærlig talt, det er en tragedie, men ikke en forbrytelse.»

FNs spesialrapportør for vold mot kvinner og jenter, Reem Alsalem, har blitt oppfordret både av Simon Wiesenthal Center (SWC) og andre til å uttale seg om det at israelske kvinner ble seksuelt misbrukt både under Hamas-massakren og senere mens de ble holdt i fangenskap. Men nei, hun har nektet å si et ord og avvist det som «desinformasjon». Uttalelsene hennes er en indikasjon på den anti-israelske skjevheten i mange FN-organer.

Den jordanskfødte Alsalem spyr ut noen av de mest merkelige injurier mot den jødiske staten. Hun har anklaget IDF for «nye og skremmende angrep på verdigheten til kvinner som del av Israels kampanje for folkemord». Hun har påstått at Israel gjennomfører «et angrep på palestinske kvinners reproduktive rettigheter», og at israelerne er ansvarlige for mangelen på hygieneprodukter i Gaza og for å ha innført tiltak for å hindre palestinske kvinner i å føde.

Lederen for den amerikanske kongressens progressive gruppe, Pramila Jayapal (D-Wash), har kommet med tilsvarende uttalelser. Uttalelsen hennes om at Israel var en «rasistisk stat», førte til krass kritikk fra medlemmer av hennes eget parti. CNN spurte henne om Hamas’ voldtekter av israelske kvinner som et våpen i krig, da svarte hun med å etterlyse «en balansert tilnærming» og snakket om palestinernes lidelser. Både reporteren og seere var vantro. Jødiske kvinner var rasende og dypt bekymret, og det førte til internasjonal fordømmelse. De fleste kvinneorganisasjoner forholdt seg tause.

UNRWA (FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten)

UNICEF som har ansvar for å beskytte uskyldige, har ikke gjort noe for å lindre israelernes lidelser, heller ikke med å stadfeste lidelse og død. UNRWA, som har hjelp til palestinerne som eneste oppgave, fortsetter å undervise palestinske barn i å demonisere og delegitimere både Israel og israelere. SWC har oppfordret USA til å få med seg andre giverland i å avvikle UNRWA.

Israels operasjoner inne i Gaza har bekreftet det kritikere lenge har trodd – at mange UNRWA-ansatte er agenter og støttespillere for Hamas, og at deler av UNRWAs anlegg er brukt som våpenlagre og til å avfyre raketter mot israelere.

  1. Den internasjonale Røde Kors-komitéen

Det internasjonale Røde Kors fortsetter med sin anti-israelske partiskhet. Israelerne bad ICRC om å ta ledelsen i arbeidet med å kreve bevis på at de 240 gislene fortsatt var i live.  Men Røde Kors dukket først opp da det var en avtale om at israelske gisler skulle byttes mot Hamas-terrorister som ble holdt i Israel.

Den såkalt nøytrale organisasjonen har vært alt annet enn det på X, tidligere Twitter. Av tweetene lagt ut på ICRCs kontoer, var det over 75% som kritiserte Israel, bare 7% pekte på Hamas.

Administrerende direktør i UN Watch, Hillel Neuer, sa at «Røde Kors hevder å være nøytral, men deres offentlige uttalelser er alt annet enn det. Verdens ledende humanitære organisasjon har sviktet ved ikke å opprettholde sitt kjerneprinsipp om nøytralitet. … I stedet har Røde Kors og dets ledere gjentatte ganger hevdet at Israel var ansvarlig for en krig som faktisk ble startet av Hamas.»

Til dags dato [medio desember o.a.] har ICRC unnlatt å fordømme Hamas for det barbariske angrepet mot israelere.

  1. Rådet for amerikansk-islamske relasjoner (CAIR), president Nihad Awad

CAIR presenterer seg som den fremste muslimske borgerrettighetsgruppen i USA. Både Det hvite hus og utenriksdepartementet har bedt CAIR om innspill. Tidlig i 2023 oppnevnte president Biden organisasjonen som en betrodd partner i sin strategi for å bekjempe antisemittisme – til tross for at CAIR tidligere har vært en kilde til uforfalsket antisemittisme. I 2021 ble organisasjonen kåret til nr 8 på SWCs «Topp 10». [i]

På et stevne for Amerikanske muslimer for Palestina kort etter 7. oktober sa presidenten i CAIR at han var «glad for å se» at folket i Gaza «brøt beleiringen» da Hamas 7. oktober angrep Israel og drepte 1.200 israelere med kaldt blod. Awad beskrev også Gaza som en «utendørs konsentrasjonsleir». Disse sjokkerende utsagnene førte til fordømmelse fra Det hvite hus.

«Vi fordømmer disse sjokkerende, antisemittiske uttalelsene på det sterkeste,» sa Andrew Bates, talsperson for Det hvite hus, og la til: «Grusomhetene den dagen sjokkerer samvittigheten, og derfor kan vi aldri glemme smerten som Hamas har forårsaket for så mange uskyldige mennesker.»

Tidligere har Awad anklaget American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) for å bestikke amerikanske politikere, og proklamert at «vi må frigjøre folk fra lenkene til AIPAC og dets datterselskaper som har solgt Amerikas sjel.»

 

  1. Tjenestemenn på amerikanske eliteuniversiteter legitimerer oppfordringer til folkemord på det jødiske folk

Kongressen arrangerte i desember en høring der presidentene for de tre elite-universitetene Harvard University, Massachusetts Institute of Technology og University of Pennsylvania ble spurt om oppfordringer til folkemord var i strid med reglene for oppførsel ved deres universitet. Alle tre sa at det var «avhengig av konteksten».

Liz Magill ved University of Pennsylvania ble umiddelbart utfordret av kongressmedlem Elise Stefanik (R-NY): «Konteksten? Er det ikke mobbing eller trakassering? Dette skulle være det enkleste spørsmålet å svare ‘ja’ på.»

MIT-president Sally Kornbluth svarte at slikt språk bare ville bli «etterforsket som trakassering hvis det var alvorlig og i ferd med å bre seg.» Harvard-president Claudine Gay svarte: «Når tale går over i handling, reagerer vi.»

Harvard hadde allerede fått knusende kritikk fordi presidenten hadde ventet i dagevis med å fordømme Hamas-massakrene 7. oktober. I mellomtiden hadde flere titalls studentgrupper fordømt Israel. Den jødiske jus-studenten Jonathan Frieden sa angående disiplinærtiltak mot dem som engasjerer seg i antisemittisme: «Det er ikke alltid universitet svarer, og hvis de gjør det, er svarene meningsløse, som: ‘Vi er klar over situasjonen.’»

University of Pennsylvania blir etterforsket av den føderale regjeringen blant annet på grunn av en kontroversiell palestinsk «litteratur»-festival. Harvard står også foran etterforskning etter at en israelsk student gjentatte ganger var blitt slått på en pro-Hamas-demonstrasjon etter 7. oktober.

Det som kanskje bekymrer ledelsen på de tre universitetene mest, er at millioner av dollar i donasjoner er blitt kansellert av rasende tidligere studenter og andre givere som er opprørt over at det gjøres altfor lite for å stoppe trusler og mobbing av jødiske studenter og angrep på jødiske symboler, inkludert Chanukah menoraer.

En undersøkelse utført av JOC (Jewish on Campus) med støtte fra World Jewish Congress blant 3000 studenter – hvorav halvparten var jøder, viste at 48% hadde blitt utsatt for hærverk, 43 % nevnte konspirasjonsteorier og over 20 % hadde hørt eller blitt utsatt for ønsker om folkemord på jøder. 84% av de jødiske studentene anså antisemittisme på amerikanske universiteter som en stor trussel, 64% av de ikke-jødiske studentene var av samme mening.

  1. «Palestina»-seminarer i skoler, fra 1. – 12. klasse

I Oakland i California holdt grunnskole-«lærere» i desember uautoriserte pro-palestinske seminarer, kort tid etter at lærernes fagforening med innspill fra flere pro-palestinske grupper hadde fordømt Israel som en «apartheid»-stat. Tidligere hadde fagforeningen krevd en slutt på «okkupasjonen av Palestina» og sagt at Israels «apartheid»-regjering hadde mye av skylden for krigen mot Hamas. Skoleinspektøren i Oakland uttrykte misnøye med seminaret: «Våre skoler skal være fristeder for læring, jeg er dypt skuffet over det skadelige og splittende materialet som spres og markedsføres som fakta.»

På en privatskole i Los Angeles hadde lærerne timer om «folkemordet i Palestina» for elevene i første klasse, og lærerne kom med forslag for å «reparere skaden». Skolen holdt til i en synagoge, og dette førte til at to lærere måtte gå og rektor ble permittert fra Citizens of the World Charter School, East Valley.

I New York var det en ansatt i utdanningsdepartement som tilbød veiledning på sosiale medier om hvordan man snakker med 4-åringer om «landtyveri, tvangsforflytning og etnisk rensing.» En førskolelærer spredte hat mot Israel til de yngste elevene og gav foreldre og lærere råd om hvordan de kunne indoktrinere barn. Det var New York Post som meldte dette.

I New Jersey var boken A Little Piece Of Ground av Elizabeth Laird med i engelsk-pensumet i 6. klasse. Boken er beregnet på unge voksne, og den er kritisert for å spre anti-israelsk propaganda og formidle et partisk syn på Israel til lettpåvirkelige barn. Ifølge beskrivelsen på Amazon tar boken opp «de menneskelige kostnadene ved okkupasjonen av palestinsk land gjennom øynene til en ung gutt.» Kritikere hevder at boken fremstiller palestinere som ofre og israelere som fiendtlige undertrykkere.

Ved britiske videregående skoler har antallet antisemittiske hendelser blitt tredoblet de siste fem årene. Ifølge The Jewish var 76 av over 1000 hendelser så alvorlige at de ble politianmeldt. Bare 5% av skolene hadde regler for å håndtere antisemittisme. I to tilfeller sa jødiske lærere opp stillingene sine; de greide ikke lenger å holde ut antisemittiske ukvemsord fra elevene.

 

  1. Fra TikTok til Telegram: Sosiale medier er en kloakk av hat, terrorisme og antisemittiske konspirasjoner

Jødehatet på nettet er massivt både i USA og i andre land, og etter 7. oktober har det kommet helt ut av kontroll på sosiale medier. Telegram er fremst blant de store internettplattformene med tusenvis av kanaler for terroropplæring rettet mot israelske sivile, der fremmes antisemittisme og ondsinnede konspirasjonsteorier. Flere høyreekstreme Telegram-kanaler forsøker å forene jødehatere på venstre- og høyresiden for å skape et kraftig nytt redskap for å spre antisemittisme.

Nesten halvparten av befolkningen i USA bruker TikTok, det er populært spesielt blant ungdom. De antisemittiske budskapene består ofte av stygge ansiktsstereotyper laget av propaganda-departementene i Nazi-Tyskland og Sovjetunionen, og gjerne ledsaget av jødisk musikk.

TikTok er kontrollert av den kinesiske regjeringen, og Kina støtter Hamas. Jødiske og israelske ansatte har klaget over et stadig mer fiendtlig miljø siden Hamas-drapsorgiene 7. oktober, inkludert trakassering og personangrep. Og selv om TikTok har moderatorer som sjekker for støtende innhold, er de fleste av dem imot Israel, noen har til og med oppfordret brukere til å sende inn anti-israelsk materiale.

I november la TikTok ut en video fra en bruker som leste deler av Osama bin Ladens «Brev til Amerika» der erketerroristen rettferdiggjorde drapet på nesten 3000 amerikanere med henvisning til USAs støtte til Israel og «okkupasjonen» av «Palestina». Han skrev: «Opprettelsen av Israel og det at landet fortsatt eksisterer, er en av de største forbrytelsene, og dere er lederne for landets kriminelle. … Opprettelsen av Israel er en forbrytelse, og det må utslettes.» Det var over 15 millioner som leste brevet, og mange kommenterte at «endelig ble øynene deres åpnet» – av terroristen som ledet al-Qaida på en massemord-orgie mot USAs jord.

  1. Human Rights Watch

Human Rights Watch (HRW) har gjennom mange år ført en hård anti-israelsk agenda. Sommeren 2023 kom fiendtligheten til et nytt lavmål da HRW anklaget den jødiske staten for å «skyte ned palestinske barn», uten at det ble nevnt at de fleste av disse «barna» var tungt bevæpnede tenåringer engasjert i dødelige terrorhandlinger.

Ved starten av krigen i Gaza hevdet denne en gang så troverdige gruppen at USA risikerer å bli dømt for medvirkning til krigsforbrytelser fordi landet har gitt våpen og diplomatisk ryggdekning til Israel. Direktøren i HRW, Louis Charbonneau, gjentok dette etter at USA la ned veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som krevde en umiddelbar våpenhvile i Gaza, noe som ville ha gitt Hamas en sjanse til å ruste opp, omgruppere og planlegge nye angrep mot Israel.

Nylig kom Human Rights Watch med enda en uhyrlig anklage mot Israel, at den jødiske staten systematisk utsultet palestinerne i Gaza ved å hindre hjelpen i å komme frem. Qatars Al Jazeera spredte raskt dette antisemittiske og anti-israelske injuriende budskapet via sitt enorme globale nettverk.

Sannheten er en ganske annen. Humanitær hjelp inn i Gaza blir umiddelbart stjålet av Hamas, noe som gjør at sivile blir nødt til å tigge, låne eller stjele mat og drivstoff. Det er filmopptak av unge Gaza-beboere som kaster steiner på væpnede Hamas-krigere mens de stjeler varer. Et annet opptak viser ungdommer som kaster deler av en forsendelse fra en lastebil.

HRW har solgt sjelen sin for lenge siden. I forrige måned publiserte MEMRI et dokument lekket fra Qatars regjering der det ble hevdet at regimet hadde betalt 3 millioner euro til HRW. Landet har sine prioriteringer! Den jødiske staten demoniseres med injurier, israelere fremstilles som umenneskelige dyr. HRW og Al Jazeera. For et lag!

Det er slike skrekkelige løgner og uhyrlige løgnere Israel og det jødiske folk må kjempe mot. All denne lidelsen er Hamas’ skyld. Det er de som gjennomførte massakrene sør i Israel 7. oktober og som holder gislene.

  1. Pro-Hamas-demonstranter over hele verden skremmer jøder og alminneliggjør avskyelig antisemittisme

Over hele verden har demonstranter deltatt i pro-Hamas-demonstrasjoner og kalt tilhengerne av den jødiske staten for «griser» og ropt «gass jødene». Mange av demonstrasjonene handler like mye om å skremme jødene vekk fra det offentlige rom som å uttrykke støtte til palestinerne. Demonstrantene har ropt det populære refrenget «Fra elven til havet» og vist det på bannere; et klart budskap om at staten Israel bør utslettes.

I USA har pro-palestinske demonstranter forstyrret både kongresshøringer og den årlige Macy’s Thanksgiving Day Parade. De forsøkte også å forstyrre den årlige seremonien på New Yorks Rockefeller Center der et stort tre ble lyst opp. Noen demonstranter bar plakater med hakekors og sammenlignet IDF med nazister. Et kaotisk sammenstøt mellom pro-Hamas-demonstranter og politiet i Brooklyn endte med at 19 voksne og 3 ungdommer ble satt i varetekt.

I Sør-California døde en 69 år gammel mann av skadene han ble påført i en krangel med en pro-palestinsk professor som angrep ham. I Philadelphia tok hundrevis av pro-palestinske demonstranter seg gjennom gatene til en jødisk-eid restaurant, ropte «Goldie, Goldie du kan ikke gjemme deg, vi anklager deg for folkemord», og malte pro-palestinske slagord på restaurantdørene.

På en pro-Hamas-protest i Sydney i Australia kunne man høre ropene «gass jødene» og «f – jødene», noe som førte til at statsministeren i New South Wales bad det jødiske samfunnet om unnskyldning. Sydneys berømte operahus var blitt opplyst i fargene til det israelske flagget, og statsministeren hadde sagt at hensikten var å «skape et sted og et rom» for jøder å sørge over ofrene for 7. oktober-angrepene i Israel. Men utenfor operahuset var det fullt av folk som «spydde ut rasemessige skjellsord og hat». Den Hamas-vennlige mobben på over 1000 mennesker brente det israelske flagget og avfyrte signalbluss.

I London var det massive pro-Hamas-demonstrasjoner rettet mot jødiske nabolag, og minst 29 personer ble arrestert for lovbrudd som spente fra oppfordring til rasehat til rasistisk basert grov forstyrrelse av den offentlig orden.

I Chile bor det anslagsvis en halv million palestinere, mange av tredje, fjerde og femte generasjon. Mens det pågikk protester, innkalte president Gabriel Boric Israels ambassadør og fordømte den jødiske staten for å «bryte humanitær folkerett» i Gaza etter 7. oktober.

Kilde: www.wiesenthal.com/TopTenAntiSemitic2023

[i] Oversetterens note: CAIR ble opprettet i 1994 av The Palestine Committee in the United States, en støtteorganisasjon for Hamas opprettet av Det Muslimske Brorskap, for å være Hamas’ “politiske gren” i USA. «Raising a Jihadi Generation. Understanding the Muslim Brotherhood in America” av John Guanolo, Lepanto Publishing 2013, s 32Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: