Israels forsvarsminister advarer

Moshe Ya'alon
Moshe Ya’alon

Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon talte for generalforsamlingen for The Jewish Federations of North America og ga tydelig uttrykk for sin misnøye med at USA og Europa nå letter på trykket overfor Iran. «Sanksjonene var begynt å virke på Irans økonomi, dette er ikke tiden for å slippe opp», sa han.
Å lette på sanksjonene så lenge Iran fremdeles har sin evne til å anrike uran intakt, gjør at de når som helst kan starte med dette igjen, mente han.
Iran har gått med på å la inspektører fra USA få tilgang til flere kjernefysiske anlegg, og Storbritannia har gjenopprettet sine diplomatiske forbindelser med landet. Det er dette som er bakgrunnen for Ya’alons kraftige utfall.
«Vi mener at Iran skulle få kommer i dilemmaet å måtte velge mellom enten å fortsette med anrikingen, eller å overleve som regime,» sa forsvarsministeren til generalforsamlingen. «VI var nesten kommet dit med de økonomiske sanksjonene.»
Han advarte det internasjonale samfunnet mot at Iran nå bruker det avtagende presset som en anledning til ustraffet å fortsette med sitt arbeid for å skaffe seg kjernefysiske våpen.
Det var en engasjert Ya’alon som sa til tilhørerne: «Vi ser det for våre øyne: vi har mistet effekten av sanksjonene». «Vi kan se det på aksjemarkedet, verdien av iranske rial øker i forhold til dollar. Også kineserne fornyer nå kontrakter de mistet på grunn av sanksjonene i 2010.»
«Dersom de har muligheten til å anrike uran, så kan de gjøre det på et par måneder, fra 3,5 % til 90 %. Sånn er det. Om vi får en avtale om at de skal levere fra seg sentrifugene og dermed muligheten til å anrike uran, da kan vi lette på sanksjonene, ikke et minutt før», sa han.
Ya’alon ble introdusert til forsamlingen av Irwin Cotler, et kanadisk parlamentsmedlem. Han advarte mot det han kalte «Rouhanis sjarm-offensiv», og fortalte forsamlingen at etter at Rouhani har kommet til makten, har 100 dødsstraffer blitt fullbyrdet. Dette er en klar økning etter forrige president, Mahmoud Ahmadinejad. Halvparten av disse henrettelsene, fortalte han, har skjedd samtidig som det internasjonale samfunnet har vært i forhandlinger med landet.
«Iran har etablert en «3D-strategi»», sa han. «Benektelse, bedrag og utsettelse».
«Vi er vitne til at Khameneis Iran driver en giftig konversasjon om den kjernefysiske trusselen, egging til hat, og en massiv undertrykkelse inne i landet».
Han hevdet at Iran også gjentatte ganger har begått folkemord.
NTB benytter anledningen til å fremstille saken slik de ønsker: Israels statsminister fremstilles som en rasende person som ved sitt raseri motvirker alle fredelige initiativ.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som spiste frokost med Kerry i Tel Aviv fredag morgen, er rasende over avtalen som er i ferd med å ta form og hevder at den setter stopp for «muligheten til å få en fredelig løsning» på atomstriden med Iran.
Jerusalem PostStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: