Eksperter: – IDF bryter ingen lov

En soldat fra den altoverveiende kvinnelige kamp-enheten Caracal i det israelske forsvaret
En soldat fra den altoverveiende kvinnelige kamp-enheten Caracal i det israelske forsvaret

To av verdens ledende eksperter på væpnede konflikter har foretatt en grundig gjennomgang av Israels forsvarsstyrke, IDF, etter Gaza-krigen sist sommer. De har sett på forsvarets policy, og konkludert med at Israels hær ikke begår krigsforbrytelser som følge av policy.
Det er Israel Today som bringer denne nyheten. Avisen skriver at IDF tradisjonelt har vært svært lukket, fordi man er redd Israels motstandere vil misbruke informasjon man gir fra seg. Men den massive kritikken etter sommeren 2014 fikk IDF til å invitere amerikanske eksperter på militær juss. De ba Michael Schmitt og John Merriam å se på hvorvidt beskyldningene holdt vann eller ei.
De to juristene underviser i krigens juss ved the US Naval War College, og Schmitt er i tillegg rådgiver i emnet for NATO, Harvard og Exeter.
Konklusjonene deres ble postet på bloggen Just Security, og på grunn av den høye posisjonen de to har, forventes deres funn å få betydning for anklagene mot Israel ved the International Criminal Cour i Haag. I Israels favør.
Kartleggingen så på Israels «beleiringsmentalitet» på en sympatisk måte, selv om den ikke var helt ukritisk, og også på andre faktorer som skaper «det spesifikke operasjonelle og strategiske miljøet IDF må operere i».
Og selv om Israels aggressivitet noen ganger resulterer i store ødeleggelser, og derfor blir sett på som overdreven og derfor omstridt, så skriver disse forfatterne at Israels militære policy og praksis faller innenfor akseptable rammer, juridisk sett.
«Selv om det sikkert finnes israelske juridiske standpunkt som kan være omstridt, så fant vi at deres tilnærming til militære mål var i henhold til loven. I mange tilfeller også til eksempel for andre,» heter det i avslutningssetningen.
Israel TodayStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: