14 år og tiltalt for drapsforsøk

Kniver blant eiendelene i skolevesken. Foto: israelsk politi
Kniver blant eiendelene i skolevesken. Foto: israelsk politi

To fjorten år gamle jenter fra Ramle, en by omtrent midt i Israel, ble i dag fremstilt for retten i Lod, tiltalt for å ha planlagt en kriminell handling, og for å ha hatt kniver.
Det var den 4. februar i år at de to jentene forsøkte å stikke ned en sikkerhetsvakt på busstasjonen i Ramle. Busstasjonen inneholder også et kjøpesenter og offentlige kontorer.
Ifølge tiltalen skal de to ha planlagt angrepet sitt omtrent en måned før. De hadde snakket sammen om den bølgen av terrorangrep som rammet Israel, og hadde sammen bestemt seg for at også de skulle bli ”martyrer”, som de kaller de religiøse drapene som ofte fører til gjerningsmannens død når ofrene forsvarer seg.
Dagen før angrepet skjedde det en grufull hendelse i nærheten av gamlebyen i Jerusalem. En ung mann, en sikkerhetsvakt på 19 år, Hadar Cohen, ble skutt ned og drept i et angrep fra tre Palestina-arabere. I skytingen som fulgte da sikkerhetsvakter og politi tok opp kampen, ble de tre araberne drept.
De to jentene skal ha snakket sammen om denne hendelsen, og bestemte seg for å bruke kjøkkenkniver for å angripe en soldat.
Den 4. februar skal den ene jenta ha spurt den andre om hun fremdeles var med. Den andre ville gå på skolen først, og så gjennomføre et knivangrep om ettermiddagen, men den første overtalte henne til å gjøre angrepet samme morgen.
De gikk så på kjøkkenet hjemme hos seg selv, og tok med kniver som de gjemte i skolevesken. De holdt vakt ved kjøpesenteret, gjemte seg, og gikk frem tre ganger, men gikk tilbake da de så at det ikke var noen soldater der, bare sivile.
Men da det ikke kom noen soldat, bestemte de seg for å angripe en sikkerhetsvakt. De gikk mot inngangen til supermarkedet, og da vakten ba dem om å vise frem bagene sine, tok de opp knivene og gikk til angrep på vakten, mens de ropte ”Allah” og ”død over deg!” I tumultene som fulgte falt vakten ned på bakken, og en av jentene kom over ham og forsøkte å stikke. Etter hvert kom andre vakter til, og de to ble overmannet.
Vakten, en mann på 25, ble lettere skadet.
Moren til en av de to jentene kom etter angrepet med sine dypeste beklagelser overfor vakten, og til hele Israel for datterens voldelige oppførsel. Hun uttrykte stor takknemlighet til vaktene for at de ikke hadde skutt mot jentene, men klart å overmanne dem uten å bruke skytevåpen. Hun sa også at hun ønsket den skadede vakten ”et langt liv”, og at hun ønsket fred for Israel.
Hun bor alene med fem barn etter at mannen hennes forlot henne og dro til Gaza. Hun sa at hun ikke hadde noen anelse om hvorfor jenta hennes plutselig hadde fått det for seg at hun skulle angripe noen. Hun hadde aldri sagt noe om sine planer hjemme. Moren hadde gitt barna klar forståelse om at jøder og arabere er ”én familie”, og at ”det er ingen forskjell på jøder og arabere.”
Hun sa om vakten, ”må Gud gi ham et langt liv. Jeg ber ham om unnskyldning. Jeg er lei meg for det som skjedde, og ber ordføreren i byen, og alle folk i Israel om unnskyldning på vegne av min datter. Måtte alle mennesker i Israel få oppleve fred.”
 
https://www.youtube.com/watch?v=0aPyJLxJbwA
 
Times of Israel: To arabiske jenter tiltalt for forsøk på å drepe sikkerhetsvakt
Times of Israel: Mor ber Gud gi ”et langt liv” til vakten som hennes datter knivstakkStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: