Ytringsfrihet på oppsigelse

Hans Rustad, redaktør i document.no
Hans Rustad, redaktør i document.no

En lengre kronikk av Hans Rustad om ytringsfriheten er tatt inn i Aftenposten, og er vel verdt å lese. Ytringsfriheten griper inn i alt, og den knebling og selvsensur av denne grunnleggende rettigheten har stor betydning for fremveksten av antisemittisme. Et par utdrag fra kronikken:

Forvandlingen av samfunnet, utskiftningen av befolkningen, en hverdag som ikke er hverdag lenger: Islamiseringen er blitt et symbol på graden av forandring, og de fleste opplever den ikke som en forbedring.
Lærere opplever dette i praksis. Det er blitt ting de ikke kan si. De kan ikke avsløre at de er for Israel, selv om dette er Midtøstens eneste demokrati. Mens elever tør å si at Israel skal fjernes og jøder dø.
Det kan man si i norsk skole, og det har delvis autorisasjon ovenfra, for spissformulert kan man si at norsk skoleledelse heller ikke liker Israel.
Det er nok å se på hovedmålseksamen i norsk i fjor, der en SMS fra Mads Gilbert om bombing av Gaza var en av oppgavene, og måten Utdanningsdirektoratet reagerte på kritikken de fikk for dette i etterkant.
Svarene viste klart at de ikke forsto kritikken. For dem var anti-Israelisme greit.
Det gjelder jo også pressen for øvrig, så hvor skulle kritikken komme fra?

Det handler om å bli outsider i det som en gang var våre egne samfunn.
Hvis du som lærer skulle finne på å avsløre at du har sympati med Israel, vil det på mange av dagens norske skoler bety problemer og på en god del vil det være umulig å fungere. Det var det interessante med Max Hermansen-saken.
Hvis du i dag har oppfatninger som går på tvers av de offisielle sannheter, får du problemer med å fungere i skolen, og jeg vil tro i ganske mange andre yrker som legger til rette for islam.
For eksempel er innføring av halalslakting i offentlige kjøkken og flyselskap et alvorlig integritetsbrudd overfor ikke-muslimer, men det er et ikke-tema i debatten.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: