Yom Kippur

Yom Kippur 5773
Yom Kippur 5773

Yom Kippur er den helligste av alle høytider for jødene. Mange faster og tilbringer mye av tiden i synagogen, hvor det er gudstjenester og bønn.
Høytiden begynner i kveld 3. oktober, og varer til i morgen kveld.
Yom Kippur markerer slutten på de såkalt «høyhellige dager», som begynner med nyttår, Rosh Hashanah. Den er den helligste av alle sabbater, og man ber Gud om tilgivelse for sine gjorte synder.
Tradisjonen er at de religiøse avstår fra:

  • mat og drikke
  • lærsko og –sandaler
  • bading eller vasking
  • bruk av lotion eller parfyme
  • ekteskapelig samvær

Poenget er at man skal ta ansvar for det man har gjort, rense seg og gjøre seg klar for å gå inn i et nytt år i ydmykhet.
Man møtes kvelden før Yom Kippur for et festmåltid, i god tid før solnedgang. Etter dette måltidet går man gjerne til synagogen, hvor gudstjenesten er spesiell for denne dagen. Den kalles Kol Nidrei. En del menn går med hvite kjortler, og også noen kvinner. Så faster man til Yom Kippur er slutt.
Ifølge jødisk tradisjon skriver Gud ethvert menneskes skjebne inn i en bok på Rosh Hashanah, og venter til Yom Kippur med å “besegle” dommen. I løpet av “ærefryktens dager” – dagene mellom nyttår og Yom Kippur, prøver jødene å forbedre seg og søke tilgivelse for sin synd mot Gud og mennesker. Mot slutten av høytiden håper og tror man på tilgivelse.
Dette er også en høytid som markeres av sekulære jøder som ellers ikke feirer religiøse høytider.

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644