Yom Kippur

Yom Kippur
Yom Kippur

Yom Kippur er jødedommens største høytid.
Yom Kippur er den helligste dagen i året, den dagen mennesket er nærmest til sin Gud, det er en dag til forsoning og tilgivelse, det er dagen Gud tilgir deg og renser deg, og den dagen du blir renset fra alle dine synder, skriver Chabad.org.
Videre er de rundt 26 timene høytiden varer, fra noen minutter før soloppgang på den 9. dagen i måneden Tishrei til etter solnedgang den 10. en tid hvor man «plager» sin sjel – man faster, og vasker seg ikke eller på annen måte fukter huden, heller ikke med parfyme. Det er også vanlig å unngå fottøy av lær, og man avstår fra ekteskapelig samvær.
Poenget er at man skal ta ansvar for det man har gjort, rense seg og gjøre seg klar for å gå inn i et nytt år i ydmykhet.
Man møtes kvelden før Yom Kippur for et festmåltid, i god tid før solnedgang. Etter dette måltidet går man gjerne til synagogen, hvor gudstjenesten er spesiell for denne dagen. Den kalles Kol Nidrei. En del menn går med hvite kjortler, og også noen kvinner. Så faster man til Yom Kippur er slutt.
Ifølge jødisk tradisjon skriver Gud ethvert menneskes skjebne inn i en bok på Rosh Hashanah, og venter til Yom Kippur med å “besegle” dommen. I løpet av “ærefryktens dager” – dagene mellom nyttår og Yom Kippur, prøver jødene å forbedre seg og søke tilgivelse for sin synd mot Gud og mennesker. Mot slutten av høytiden håper og tror man på tilgivelse.
Mange sekulære jøder som ellers ikke feirer høytidene eller går i synagogen, går ofte i synagogen på Yom Kippur, som den eneste dagen i året.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: