Trusler mot synagogen i Göteborg

Synagogen i Göteborg
Synagogen i Göteborg

Synagogen i Göteborg har fått flere alvorlige trusler på mail. I en av disse, med rabbineren som mottaker, trues det med at synagogen snart skal jevnes med jorden.
Det er den svenske Expressen som skriver dette.
Også rabbineren trues. «Og da kommer du til å bli ekspedert til den evige ild.»
Daniel Jonas, kansellisjef i synagogen, sier det gjør folk redde. Truslene får helt klart følger for virksomheten fremover, uten at han vil gå inn på hva dette innebærer.
Han ser det spesielt alvorlig siden det er kort tid siden man mintes Krystallnatten.

– Det finns ett konstant hot mot judiska institutioner i Europa och Sverige naturligtvis. Det här gör det inte mindre, sedan om det är hot från en person som kommer sätta något i verket vet vi naturligtvis inte. Men vi måste ta det på ett visst allvar.

Truslene er meldt til politiet. Svensk politi later til å bagatellisere saken noe, selv om de prøverå gi et inntrykk av at de tar saken på alvor. Det er antagelig grunnlag for å tro at det ikke står spesielt bedre til med dette i Sverige enn det gjør i Norge.

Kriminalkommissarie Sonny Johansson vid krimjouren i Storgöteborg säger att polisen tar alla anmälningar av den här typen på allvar.
– Men jag kan inte värdera det före man får undersöka det närmare. Det låter ganska allvarligt, men det finns människor på polisenheter som inte gör annat än bedömer de här riskerna från olika slags hot, säger Sonny Johansson.
Han tycker dock inte att det varit någon ökad hotbild mot just judar den senaste tiden.
– Vi får göra en ny bedömning på det och åtminstone lämna det vidare. Vi har kut-roter som analyserar vad som är hot, och tittar också på strömningar i världen och i Sverige. Man tittar på saker runtomkring och gör sedan en mer samlad bedömning, säger Sonny Johansson.

EkspressenStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: