Pollard imot "skitten avtale"

Pollard under en tale i fengselet i 1998. Foto:  AP/Karl DeBlaker/File
Pollard under en tale i fengselet i 1998. Foto: AP/Karl DeBlaker/File

Den dømte israelske spionen Jonathan Pollard er helt imot at han skal utveksles med palestinske fanger, sa minister for boligbygging, Uri Ariel i dag, ifølge Times of Israel.
Pollard sitter fengslet på livstid i USA for å a gitt klassifiserte dokumenter til israelske kontakter da han jobbet som sivil etterretningsanalytiker for det amerikanske sjøforsvaret.
Ariel sa at mennesker fra kretsen rundt Pollard sier han er helt imot en slik «skammelig avtale.»
Ariel er representant for det konservative partiet Jødisk Hjem, og sa at også han er imot en slik avtale, for å frigi mordere for å få fri Pollard.
Det har i det senere vært mye snakk om frigivelse av den fengslede spionen Pollard, som et mulig insentiv for å få Israel til å gi fri de siste avtalte 26 palestinske fangene fra israelske fengsler, og dermed få Palestina-araberne med på en avtale om å fortsette samtalene om fred. Pollard ble arrestert i 1985 og senere dømt til livstid i fengsel.
Israel har til nå frigitt 78 av i alt 104 dømte terrorister, i et forsøk på å blidgjøre PAs ledelse nok til å sette seg ned ved forhandlingsbordet og snakke om fredsavtale. Denne «gesten» har vært en svært smertelig prosess for israelerne som var berørt og rammet av terroren de kriminelle er dømt for. Det skal ikke mye fantasi til å sette seg inn i følelsen av urettferdig behandling, og følelsen av å bli tråkket på, når din sønns morder blir løslatt uten å få noe tilbake annet enn vage antydninger om å sitte ved samme bord i noen møter.
Pollard har en mulighet til å komme ut på prøveløslatelse I 2015, forutsatt at han ikke begår nye kriminelle handlinger. Han er den eneste person i USAs historie som har fått livstidsdom for å ha spionert for en alliert, og han er den eneste amerikaner som har blitt dømt til fengsel i mer enn ti år for en slik handling.
CIAs opplysninger om dommen hans ble nedgradert i 2012, og det kom da frem at Pollard ikke hadde blitt bedt om å gi opplysninger om USAs militære aktiviteter, men om å samle informasjon om arabisk, pakistansk og sovjetisk aktivitet, spesielt om våpensystemene deres.
Israel har ifølge Wikipedia tidligere benektet å ha kjøpt informasjon av mannen, men har gått tilbake på dette. I 1995 fikk Pollard israelsk statsborgerskap. Israels statsminister Benjamin Netanyahu er nevnt som en støttespiller, og han skal også ha vært og besøkt Pollard i fengsel i 2002, da han ikke hadde noen offisiell post i Israel.
Både det offisielle Israel, organisasjoner og enkeltpersoner har i mange år arbeidet hardt for å få fri Pollard. Så sent som i juli 2013 ba Israel president Obama om å benåde spionen, siden Israel friga de 104 terroristene fra sine fengsler. Men så stor var ikke trangen etter å få Nobelprisen for å ha skapt fred i Midtøsten, den gangen.
Vi får se nå, om USA er så desperat etter å få til det en mengde presidenter og andre har forsøkt før dem: å få fred mellom de to folkene, – at de endelig løslater Pollard. Mannen er svært syk etter alle disse årene i fengsel, og kan neppe utgjøre noen større trussel for USA.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: