NRK Supernytt – nå også med aktiv historieforfalskning

NRK Super. Eller?
NRK Super. Eller?

NRK Supernytt, en påstått «nyhetstjeneste» – nyheter for barn mellom 8 og 12 år, under ledelse av programleder Tone Rekdal Sperre fremstiller 2. november 2014 Israel som en aggressiv stat.
Dette er ikke nyheter. Det er politisk agitasjon. NRK lar et barn fortelle en historie som fremstiller Israels borgere som overgripere. Barnet sier «Me vil leva i fridom, gå i gatene utan å verta påkjøyrde av dei som bur der.»
FAKTA BLIR SNUDD PÅ HODET
Barn er ikke i stand til selv å se den politiske agitasjonen som ligger i dette, og en 8-åring, eller for den saks skyld en 12-åring, kan neppe forventes å vite at situasjonen er motsatt av slik NRK fremstiller den. Det er israelere som blir påkjørt av dem som bor der. Og ikke bare blir de påkjørt, men myndighetene de har valgt seg, oppfordrer til å fortsette med drapene og hyller dem som lykkes med å ta livet av jøder. Til nå har fem mennesker blitt drept av arabere som har kjørt bilene sinne inn i folkemengder. Flere titalls har blitt skadd.
Når en sak blir fremstilt slik, stikk motsatt av hvordan den er i virkeligheten, – for barn, – hva sier dette om de ansvarlige i NRK?
FAKTA BLIR UTELATT
I en kort sekvens forsøker NRK seg med en liten «fakta»opplysning for barna som måtte høre på denne «nyhets»sendingen. Her påstås det at «Israel tok over store deler av vestbredda» lenge før den lille jenta var født. «FN har flere ganger bedt Israel gi tilbake landområdene, men israelerne mener selv de har rett til å bo der.»
NRK lar ikke barna på 8 få vite noe om at det var titusener av bevæpnede soldater fra den lille jentas folk, araberne, som angrep Israel, og at de tapte denne krigen. Derfor sitter Israel med områder som de foreløpig har beholdt av sikkerhetsgrunner, slik Genèvekonvensjonene gir et angrepet land anledning til.
At FN eller andre med motsatte interesser enn Israel har «bedt dem om» å gi tilbake landområdene» forandrer ikke på Genèvekonvensjonene. Disse har samtlige land som har underskrevet, forpliktet seg til å følge. Derfor er det sterkt urimelig at noen av disse krever av Israel at de skal gi etter for fiendtlig press uten selv å få igjen noe i form av sikkerhet eller fredsavtaler.
NRK vet utmerket godt at Midtøsten-konflikten er mangefasettert. Store Norske Leksikon skriver: «Midtøsten-konflikten fikk raskt flere politiske dimensjoner; lokale, regionale og globale, og ble en av det internasjonale samfunns mest omfattende og risikofylte konflikter.» Så hvorfor fremstilles den som om den var enkel, og bare hadde en side? – Israel stjal land, og nekter å levere tilbake?
NRK DRIVER «AKTIV HISTORIEFORFALSKNING»
Alt dette vet NRK utmerket godt. Men organisasjonen har i årevis til fulle vist hva de står for. For den som husker «romkvinnesaken» er ikke statskanalens kredibilitet så stor lenger. Pressens faglige utvalg kalte sendingen «aktiv historieforfalskning» og dette fikk de sviende kritikk for.
– OG ER STOLTE AV DET
Ikke desto mindre sto Grethe Fossum i Kringkastingsrådet frem og sa i saken anledning: «jeg synes egentlig NRK skal føle seg ganske stolt, jeg.»
Det synes ikke vi. NRK, betalt av skattebetalerne, skal ikke drive med demonisering av et folk. Det gjør de. NRK skal ikke forfalske historien. Det gjør de. NRK skal være varsom overfor sine lyttere og lesere, og dette burde i særdeleshet gjelde barn.
Dette eksempelet er så grovt, så nedrig, så skittent at det er vanskelig å finne ord. Men det viser samtidig hvor ublu antisemittene har blitt, enda mens de siste overlevende etter Holocaust fortsatt lever og kan fortelle om helvetet de gjennomlevde. Her spiller ikke moral og etiske normer den minste rolle. Bare man kan få spredt sin gift, og det i den oppvoksende slekt, bry man seg ikke det minste om det man forteller ligger nær opp til sannheten, eller faktisk representerer det motsatte.
Dette bør få følger for de ansvarlige.
NRK Supernytt 2. november 2014
 Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: