Netanyahu: overlevende vårt ansvar

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Mens Europa later til ikke å ha lært mye av siste verdenskrig hva antisemittisme angår, med 30 prosents økning i trakassering mot jøder og vandalisme av jødisk eiendom sist år, blir Israel mer og mer et tilfluktssted for jøder fra hele verden. Mange av de overlevende fra Holocaust har flyttet til Israel. For mange av dem var det eneste mulighet, etter at Europa gjorde det umulig for dem å komme tilbake til sine hjemland.
EJC, den Europeiske jødiske kongress, offentliggjorde søndag i Tel Aviv en rapport som konkluderer med en 30 prosents økning i handlinger som indikerer jødehat, alt fra tagging av jødiske gravsteder flere steder i Europa, til regelrette henrettelser av jøder, som i Toulouse i Frankrike i fjor vår, da en rabbi og hans to barn ble drept, i tillegg til en 8 år gammel skolepike, alene fordi de var jøder.
Eventuelle argumenter som går på at økningen skyldes økte muligheter for rapportering holder neppe, for de to foregående år, 2010 og 11 viste en nedgang i slike tilfeller.
I anledning av at det i dag er Israels offisielle minnedag for martyrer og helter som mistet livet under Holocaust, sa statsminister Benjamin Netanyahu at landet har et spesielt ansvar for eldre mennesker og dem som overlevde Holocaust. I det senere har det i Israel vært flere episoder der eldre mennesker har blitt slått og skadet.
«Vi vil ikke akseptere at eldre mennesker angripes,» sa Netanyahu på det ukentlige møtet i Kabinettet. Regjeringen vil legge «all sin tyngde i å forhindre disse kriminelle handlingene og i å straffe gjerningsmennene hardt.»
Sist uke ble en eldre mann i Herzliya angrepet fordi han «kjørte for langsomt.» Et par dager før, ble den 75 år gamle Amiram Oron angrepet etter å ha bedt en mann ikke å la hunden løpe fritt i parken. Og før det ble Pavel Gertman banket opp av en familiefar som ikke likte at den gamle, en overlevende fra Holocaust, hadde bedt sønnen hans om ikke å ødelegge en benk i parken, skriver nettstedet Times of Israel.
«Disse menneskene som overlevde Holocaust, deltok også i Israels kriger, og har vært med og bygget landet,» sa Netanyahu, og ba om gjennomslag for en bevilgning på 50 millioner NIS (rundt 79 mill. norske kroner) til hjelp for trengende Holocaust-overlevende. «De er vitnesbyrd om vår gjenoppstandelse. Vår forpliktelse overfor dem er av en slik art at vi må gjøre alt som trengs for å hjelpe dem,» slo statsministeren fast.
Finansminister Yair Lapid lanserte en plan der totalt 400 millioner NIS fordelt på fire år skal brukes på å hjelpe disse gamle. Mange av dem er fattige, ensomme, og har behov for medisinsk hjelp. Netanyahus godkjenning av de første 50 millioner er første ledd i en plan som tar sikte på å bidra med 100 millioner årlig til disse overlevende fra Holocaust.
Lapid siterte historikeren Yehuda Bauer under kabinettmøtet: «Du skal ikke være en gjerningsmann; du skal heller ikke være et offer; men du skal aldri, aldri være en passiv tilskuer.»
«Vi har ikke tenkt å være tilskuere,» sa Lapid på møtet.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: