Kristne israelere finner sine arameiske røtter

Ruiner etter gammel synagoge i Kfar Baram. Foto: Creative Commons, צילום:ד"ר אבישי טייכר
Ruiner etter gammel synagoge i Kfar Baram. Foto: Creative Commons, צילום:ד»ר אבישי טייכר

Det er ferietid for de aller fleste barn i regionen. I Israel drar barn som her i Vest for det meste på ferietur ett eller annet sted med sine foreldre. Barna på Gaza har en litt annerledes ferie; mange av dem blir trent av terrororganisasjonen Hamas, slik at de blir flinke til vold og aggressivitet.
Også de arabisktalende kristne, bosatt for det meste nord i landet, har ferieaktiviteter. For disse dreier det i sommer seg om å finne sine arameiske røtter.
Den kristne israelske arameiske sommerleiren begynte sist torsdag i regi av the Israeli Aramaic Christian Association (ICAA), i byen Kfar Baram i Galilea.
I pressemeldingen som ICAA sendte ut, skriver de blant annet at

Den israelske arameiske kristne forening under ledelse av IDF (reserve)-major Shadi Khalloul … består tross flere angrep, provokasjoner og trusler fra arabiske og islamistiske elementer som har bestemt seg for å forhindre oss fra å vende tilbake til våre arameiske røtter. De vil også hindre oss i å bevare vårt språk, som tidligere var i bruk både av jøder og arameere som bodde i landet. …
Som bevegelse vil vi fortsatt styrke vårt partnerskap med jødene, og være lojale borgere i landet. … Vi vil fortsette kampen for å bevare vår arv og vårt språk med base i de gamle bosettingene i Kfar Baram.

Byen Kfar Baram har stor symbolsk betydning for kristendommen i Israel, skriver Israel Today.
Byen var opprinnelig en jødisk landsby på dronning Esters tid. Man kan tydelig se ruinene etter en gammel, stor synagoge. På et tidspunkt mellom det syvende og trettende århundre flyttet jødene fra byen av ukjente årsaker. Flere århundrer senere hadde byen blitt fullstendig kristnet.
Under Uavhangighetskrigen i 1948 okkuperte IDF Kfar Baram og flyttet den kristne befolkningen til andre steder. På grunn av byens beliggenhet tett ved grensen til Libanon og Israels frykt for arabisktalende kristne på den tiden, fikk innbyggerne ikke lov å returnere til Kfar Baram etter krigen. Man var engstelige for at byen ville bli utsatt for infiltrasjon av terrorister.
I dag er denne frykten helt borte, ettersom Israel nå ser landets kristne befolkning som en lojal og integrert del av det israelske samfunnet. I denne rollen står nå the Israeli Christian Aramaic Association i spissen for arbeidet med å tilbakeføre befolkningen til det stedet de har sin arv.
Khalloul uttalte i et tidligere intervju at gjenoppbyggingen av Kfar Baram er viktig, ikke bare for de lokale kristne, men for hele Israel, fordi det vil hemme arabernes mulighet til kynisk bruk av kristne i sin anti Israel-agenda.
IsraelTodayStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: