Jøder angrepet på åpen gate i Sidney, Australia

Skjermdump fra en nyhetssending i Australia
Skjermdump fra en nyhetssending i Australia

Det er ikke bare i Frankrike, Sverige, Danmark eller Norge at jøder føler seg for utrygg for å leve med sine.
Bondi, Sidney, Australia: En gruppe jøder som hadde feiret sin Sabbath sist fredag var på vei hjem da de ble angrepet av en aggressiv gjeng.
Det antisemittiske angrepet har sendt sjokkbølger gjennom det jødiske miljøet i Australia, og har også sjokkert store deler av den øvrige befolkningen.
Shlomo Ben Haim var blant ofrene for angrepet fredag. Han var tilreisende fra Det jødiske nasjonalfondet. Han forteller at angriperne ropte «bloody Jews», og at de uforstyrret fikk holde på med angrepet sitt, til tross for at det fant sted på et godt opplyst og trafikkert område, med både fotgjengere og åpne restauranter.
De fem jødene hadde vært ute og spist, og var på vei hjem, iført religiøse kjennemerker, som blant annet kippah. Fire menn på 66, 48, 39 og 27 år, samt en kvinne på 62, ble angrepet av en gruppe på rundt ti personer, flere av dem svært unge, og angrepet startet med fornærmelser og rasistiske utsagn, og utartet seg etter hvert til fysiske angrep. De fem ble etter angrepet behandlet for hjernerystelse, kuttskader og en brukket nese.
Tre av angriperne, to gutter på 17 og en mann på 23 ble tatt på stedet av politiet da de ankom etter rundt 15 minutter. Før politiet kom, var det ingen av de forbipasserende eller tilskuerne som grep inn for å forhindre mishandlingen. Angriperne kunne uforstyrret plage sine ofre til politiet ankom.
Tenåringene ble nektet varetekt og ble løslatt med meldeplikt for en ungdomsrett søndag. 23-åringen ble løslatt mot kausjon og må møte i retten i desember.
Australia har en egen rasediskrimineringskommisær, Tim Soutphommasane. Han kom med sterke fordømmelser av hendelsen. Angrepet «fortjener vår sterkeste fordømmelse», sa han, og la til at «enhver som er i Australia skal kunne leve sitt liv uten frykt for angrep for sin rase eller etniske bakgrunn.» Han sa at det er grunn til å være våken for at enhver rasistisk ytring kan eskalere til fysiske angrep, ettersom dette begynte med fornærmelser og endte opp med vold.
Leder for Det jødiske nasjonalfond, Efi Stenzler, ba om et hastemøte om saken søndag, for å ta opp saken. Han viser til at angrep på jøder er en økende trend over hele verden.
Jødene som ble skadet i angrepet ble behandlet på St. Vincent’s Hospital i Sidney, og en talsmann for de fem sier til ABC News at angrepet var helt uprovosert, og at jødene ble angrepet kun fordi de var jøder. «Du forventer ikke sånt i Bondi. Kanskje i Tyskland i 30-årene, eller i Russland i 70-årene, men i Sidney i Australia forventer du så visst ikke et uprovosert angrep.
Kommunikasjonsminister i Australia, Malcolm Turnbull, sier til Nine Network at «vold av denne typen, og i særdeleshet rasistisk, antisemittisk vold, er fullstendig uakseptabelt i samfunnet vårt. Her må vi ha nulltoleranse.»
Times of IsraelStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: