Israels 10 på topp i kampen mot Parkinsons

Rasheda Ali - med i BrainStomrs rådgivende utvalg
Rasheda Ali – med i BrainStorms rådgivende utvalg

April er måneden man burde tenke mer på mennesker med Parkinsons enn ellers. Den 11. er den internasjonale Parkinsondagen. 11. april er nemlig fødselsdagen til den britiske legen James Parkinson (1755-1824) som først beskrev Parkinsons sykdom (PD).
Mange har bidradd for å finne årsaker til og botemidler for denne sykdommen, blant dem leger og forskere i Israel. Her finner vi høyt ansette universiteter med forskere i verdensklasse. Mange legemidler som i dag er i vanlig bruk i hele verden har sin opprinnelse her.
Se også Positivt nytt fra Israel
Vi regner med at oppfinnelser og nyvinninger gjort i Israel neppe finner veien til deg gjennom de vanlige nyhetskanaler i Norge. Derfor bringer vi denne oversikten, opprinnelig publisert i ISRAEL21c, en nettsted som bringer nytt om Israel i det 21. århundre. Her finner du informasjon om alt fra konflikten i Midtøsten, nyheter om vanlige folk, men ikke minst, nytt om hvordan Israel bidrar blant de aller beste, med sine nyvinninger innen medisin, miljøvern, teknologi, kultur, og det vi ellers forbinder med demokratiske verdier.
Nettstedet driver også med opplæring i kommunikasjon, og har trent opp mer enn 1.500 aktivister i sju stater i USA, ved universiteter og andre institusjoner i sine teknikker.

 1. Azilect – første og eneste
  Norges Parkinsonsforbund skriver på sin nettside om legemiddelet Azilect: Azilect® er den første og eneste behandling av Parkinsons sykdom som har gitt gode resultater i en prospektiv utsatt-start studie. Dette er et studiedesign spesielt utviklet for å teste sykdomsmodifiserende effekter.Legemiddelet ble utviklet av professorene John Finberg og Moussa Youdim ved Technicion – Israel Institute of Technology, og er kommersialisert av Teva Pharmaceuticals, også israelsk. Preparatet er lisensiert for bruk i 56 land.Youdim er nå 72 år gammel og med-direktør i Technicions Eve Topf og US National Parkinson Foundation Center of Excellence for Neurodegenerative Diseases Research. Han er med på å planlegge Israels neste generasjon av Parkinson-medisin, Ladostigil, som i øyeblikket er under klinisk testing både for PD og Alzheimer. 
  Moussa Youdim, professor ved Techicion, med Azilect, preparatet han laget for å hjelpe Parkinsons-pasienter
  Moussa Youdim, professor ved Techicion, med Azilect, preparatet han laget for å hjelpe Parkinsons-pasienter
 2. ExAblate Neuro fra InSightec
  TIME Magazine honorerte det israelske firmaet InSightec for deres magnetiske resonans-styrte ultralyd som en av de 50 beste oppfinnelser i 2011.Nevrokirurger og leger på ledende forskningssykehus i Sveits, Korea, Tokyo, Canada og USA, bruker i øyeblikket InSightecs ExAblate Neuro eksperimentelt for å behandle hvileskjelving, en vanlig bevegelighetsforstyrrelse, ved MR-styrt fokusert ultralyd.De første Parkinsons-pasienter i en fase 3 studie blir etter planen frivillig innlagt i år. Man håper å skape en full behandlingsprotokoll for å få FDA-godkjenning (USAs matvare- og legemiddelkontroll) for InSightecs ikke-invasive (behandlingen medfører ikke inngrep) av skjelving relatert til PD.
  Pasienter blir undersøkt med InSightecs ikke-invative MRI-styrte ultralyd for skjelvingssymptomer
  Pasienter blir undersøkt med InSightecs ikke-invative MRI-styrte ultralyd for skjelvingssymptomer
 3. Brainsway
  En klinisk test for å evaluere sikkerheten og effektiviteten ved Brainsway konkluderte i november 2012 med foreløpig lovende resultater. Brainsway er en terapi for PD-pasienter som består i spesialisert dyp TMS (transcranial magnetic stimulation), eller magnetisk stimulering gjennom kraniet.Etter at de 27 PD-pasientene hadde fått ikke-invasive behandlinger i perioder over 30 dager, viste de tydelig bedret evne til bevegelse. Deres skjelving- og stivhetssymptomer viste bedring etter første behandling. I tillegg til positive studier i Israel og Italia, er en andre test fremdeles i gang.
  Brainsway
  Brainsway
 4. ElMindA
  Det israelske firmaet ElMindA vil kunne revolusjonere diagnostisering og behandling av PD og andre hjernerelaterte forstyrrelser med sin merkevarebeskyttede, ikke-invasive prosedyre for å kartlegge punkter i hjernens nettverksaktivitet.Deres prosedyre tar 15 til 30 minutter, og vil være et stort fremskritt, fordi blodprøver og bilder har begrenset verdi når det gjelder å diagnostisere hjernesykdommer og dokumentere effekten av behandling.Teknologien ElMindA leverer blir i øyeblikket brukt i forskning for utvikling av legemidler, sammen med ledende farmasøytiske firmaer, og i forskning i akademiske forskningssentra i hele USA og Europa. I fjor begynte firmaet prosessen med å få FDA-godkjenning for klinisk bruk.
  ElMindAs utstyr for å diagnostisere og måle hjerneskader
  ElMindAs utstyr for å diagnostisere og måle hjerneskader
 5. Styrt billedspråk
  I 2010 gjorde nevrologen dr. Ilana Schlesinger et vellykket eksperiment ved Rambam Healthcare Campus i Haifa som gikk på å bruke styrt billedspråk for å temme skjelvingene hos PD-pasienter. Hun sa at det var første gang noen lykkes med å stoppe skjelvingene fullstendig uten medisinering. Effekten varte en kort stund etter hver behandling, meldte International Journal of Movement Disorders. Schlesinger fikk forespørsler om teknikken fra USA, Sør-Amerika og også Afghanistan.Teknikken går kort fortalt ut på å lære pasientene å styre tankene sine slik at de blir mer avslappet og fokusert, altså en slags egenterapi. Dette kan ha direkte effekt på hjernen og fysiske funksjoner. Den innebærer en rekke teknikker, fra enkel visualisering og direkte påvirkning ved bildespråk, metaforer og å fortelle historier, utforskning av fantasien, spill, drømmetydning, tegning, og aktiv bruk av fantasien.
 6. NurOwn
  Forskere ved det medisinske senteret ved Hadassah-universitetet i Jerusalem forsker på forsterkede autologe stamcellers (stamceller hentet fra pasienten selv) evne til å stoppe utvikling av PD og andre nevrodegenerative sykdommer.De spesielt modifiserte stamcellene som kalles NurOwn, blir produsert av Petah BrainStorm Cell Therapeutics i Tikvah. Datter av den tidligere amerikanske bokseren Muhammed Ali, Rasheda, sitter i BrainStorms rådgivende utvalg. Hun følger NurOwns kliniske tester nøye for å se hvordan de kan hjelpe mennesker med PD, som faren hennes.http://youtu.be/djh5UcWlHRA
 7. Forståelse av celledød
  Proteinet ARTS er sentralt i den naturlige prosessen at en celle dør slik den er programmert til å gjøre (apoptose). Proteinet blir nå grundig forsket på av dr. Sarit Larisch, som er sjef for the Cell Death and Cancer Research Laboratory ved Haifa universitet. Hun står i spissen for banebrytende forskning på hvorfor hjerneceller som produserer nevrotransmitteren dopamin, blir skadet av PD.Hun forklarer at når apoptosen er for treg, kan det resultere i kreft, mens når det går for fort, kan det resultere i sykdommer som Parkinsons.»Ved å hindre ARTS i å utvikle seg i stamceller, kan vi øke antallet på dem,» sier Larisch til ISRAEL21c. «Når vi snakker om Parkinsons i denne forbindelse, så ser vi inn i små molekyler som kan krysse blod-hjerne barrieren og forhindre at nevroner dør. Det skjer ved at ARTS ikke får utfolde seg fordi vi hindrer eller blokkerer det. Dette er fremdeles på et veldig tidlig stadium.»
 8. Grønn te?
  Den viktigste antioksidanten i grønn te er muligens en potent måte å forhindre PD og andre nevrodegenerative sykdommer på, ifølge forskning som professor Moussa Youdim (se også nr. 1 over) og  dr. Silivia Mandel driver med. Sistnevnte er med-direktør ved the Parkinson Foundation Centers ved Technion.Substansen, EGCG, kommer seg inn i hjernecellene og forhindrer nevronene fra å dø. Mandel har funnet ut at selv etter at mange nevroner allerede er skadet, er antioksidanten i grønn te i stand til å redde dem som fremdeles er friske. Dersom den tas i moderate mengder, kan grønn te virke både forebyggende og hundre utvikling av sykdommen.http://youtu.be/h5IjowQFqsI
 9. Beskyttelse av hjerneceller
  I juli 2012 bekjentgjorde nevrologer ved Beilinson Hospital (Petah Tikva) og Tel Aviv University’s School of Medicine at de hadde identifisert et protein som beskytter hjerneceller som produserer dopamin, fra Parkinsons. Mutasjon av dette proteinet blir satt i forbindelse med økt risiko for PD og andre forstyrrelser i hjernen.Håpet er at man kan syntetisere et legemiddel som etterligner handlemønsteret til dette naturlige proteinet, og at man kan foreskrive det til mennesker som er i en tidlig fase av sykdommen. Det er tre års forskning bak dette gjennombruddet, og sannsynligvis like mange år ligger foran, med studier og tester.
 10. Telefonnummer for diagnose
  Innovativ programvare som analyserer stemmen er utviklet ved Israels eXaudios technology. Den kan dekode din emosjonelle og fysiske tilstand mens du snakker. Og vil til slutt kunne hjelpe til med å diagnostisere og evaluere alvorlighetsgraden av tilstander som PD og autisme ved en analyse av telefonsamtalen.PD er en av flere sykdommer som har effekt på intonasjonen – stemmeleiet. Faktisk er forstyrrelser i stemmen en av de første tidlige indikatorene på sykdommen. Tett oppunder 90 prosent av mennesker med PD står i fare for kommunikasjonsproblemer som skyldes lavere stemmevolum, inkonsistent stemmeproduksjon, heshet, og redusert klarhet i artikulasjon av stavelser, og dårligere pust som influerer på stemmen.

Se også Positivt nytt fra Israel

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644