Ukraina: jødefiendtlig demonstrasjon

Ukrainske demonstranter med t-skjorter med påskriften "Drep jødene"
Ukrainske demonstranter med t-skjorter med påskriften «Drep jødene»

Cherkassky, Ukraina: Under et politisk møte i regi av opposisjonen i Cherkassky, Ukraina sist lørdag, troppet flere demonstranter opp med antisemittiske slagord på t-skjorten.
Demonstrantene hadde jakker over t-skjortene, men tok disse av og viste frem t-skjorter med teksten «Drep jødene«. Demonstrasjonen hadde parolen «Cherkassky – det er på tide å handle.» På baksiden av t-skjortene sto det «Hilsen Tulub» (Sergey Tulub er ordfører i Cherkassky.)
Så mange som rundt 30 mennesker skal ha hatt t-skjorter med den rasistiske teksten.
En menneskerettighetsaktivist, Viktor Smal, skal ha sagt til demonstrantene at teksten var uakseptabel og hatefull, og ble slått flere ganger i ansiktet. Smal ble slått til han mistet bevisstheten, brakk kjevebenet og knuste flere tenner. Mannen som slo har senere blitt identifisert som den profesjonelle bokseren Vovchik Tyson.
Leder for det jødiske samfunnet, David Letichevsky, har fått henvendelser fra både USA og Israel, og folk lurer på hva som skjer i Ukraina. Jødene i byen krever at de ansvarlige bak den antisemittiske demonstrasjonen straffes.
Politiet i byen har arrestert 36 mennesker som er mistenkt for å ha forbindelse til hendelsen. Det går rykter om at gruppen ikke var virkelig, men provokatører som stilte opp for å sverte opposisjonspartiet. Det skal ha vært unggutter som har blitt engasjert for 3-400 kroner, og de skal ha blitt fortalt at det hele dreide seg om en «morsom spøk.» Den «morsomme spøken» er en direkte oppfordring til etnisk hat, og kan komme til å koste guttene opptil to år i fengsel, skriver gazeta.ru.
Politiet etterforsker nå blant annet hvem som bestilte t-skjortene med slagordene på.
Videoen under viser at en del tilskuere angriper demonstrantene, kaster væske på dem, og noen av dem blir også slått.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: