Israel inn i Gaza igjen?

Israels regjering kommer sammen i ekstraordinært møte for å drøfte den vanskelige situasjonen med angrep i sør og i nord. Israels ledelse sier de ikke vil nøle med ny bakkeinvasjon i Gaza dersom angrepen fortsetter. EU, FN og flere ber begge parter roe ned situasjonen.
Knesset, nasjonalforsamlingen i Israel, vil komme sammen i et ekstraordinært møte for å diskutere den forverrede sikkerhetssituasjonen sør og nord i landet.
Knesset har for tiden pause i påvente av valget, som skal foregå den 22. januar.
Det er i dag rakattangrep fra Gaza på tredje dagen, om enn i et noe roligere tempo. Tidlig mandag ettermiddag har rundt 160 raketter og granater landet i Israel siden lørdag. Søndag alene kom det over 100 raketter.
26 mennesker måtte få behandling for sjokk etter at et missil traff et privathus i Netivot i morges, og et nytt missil traff i en indutrisone i ettermiddag.
I kveld fortsetter rakettene å hagle innover sør-Israel. To raketter ble skutt ned av Iron Dome-systemet i nærheten av Ofakim. Ingen ble truffet eller skadet.
Israelske ledere begynner nå å snakke om en ny bakkeoperasjon i Gaza. «Verden må forstå at Israel har rett til å forsvare sine borgere», sa statsminister Benjamin Netanyahu i en tale til rundt 50 ambassadører i Ashkelon.
«Vi vil ikke sitte passive og se på at vi blir angrepet slik det skjer omtrent daglig. Våre barn og våre innbyggere blir angrepet. Mer enn en million innbyggere er nødt å leve i en virkelighet der de må finne ly i løpet av 15 til 30 sekunder mot beskytning fra terrorister som skyter mot sivile – mens terroristene selv søker ly blant sivile. Det er en dobbel krigsforbrytelse. Ingen av deres regjeringer vile akseptert en slik situasjon. Og som statsminister i Israel er jeg ikke klar for å akseptere denne situasjonen. Vi vil handle for å få en slutt på dette.»
Forsvarsminister Ehud Barak sa at Israel ikke ville nøle med å gå inn i Gaza igjen. «Hvis vi blir tvunget til å gå tilbake til Gaza for å gi Hamas et alvorlig slag, og gjenopprette sikkerheten for alle Israels innbyggere, så vil vi ikke nøle med det.»
Israels regjering får sterk kritikk av innbyggerne i sør for det de mener er dårlig sikkerhet fra myndighetenes side, og fra andre siden presser nesten hele verden på den samme regjeringen for at de ikke skal angripe Hamas-terroristene i Gaza.
Israelske styrker på Golanhøydene skjøt i dag mot et batteri i Syria som avfyrte granater mot Israel. Dette angrepet var det andre på to dager.
Skuddvekslingen mellom Israel og Syria er den første siden slutten av Yom Kippur-krigen i 1973. De siste ukene har det vært flere tilfeller av beskytning mot Israel som følge av borgerkrigen i Syria. Ingen har til nå blitt meldt skadet etter skytingen.
Myndighetene sier de ikke er overbevist om at skytingen i dag var tilfeldige slengere fra borgerkrigen, men kanskje ment for Israel.
«Vi har ingen interesse av å blande oss inn i krigen mellom opprørerne og den syriske hæren, men vi vil forsvare Golanhøydene fra tilfeldig beskytning», sa brigadegeneral talsmann for forsvaret, Yoav Mordechai i går.
Israel har også sendt en offisiell klage til FN-styrkene som er stasjonert i den demilitariserte sonen mellom Israel og Syria. De har advart mot ytterligere beskytning fra Syria.
IDF har vært i høy beredskap siden 3. november, da tre syriske tanks kom inn i den demilitariserte sonen. Også ved denne anledningen rettet Israel en offisiell klage til FN. Israel har lenge fryktet at slike ting ville kunne komme til å skje i Golan. Forrige mandag ble en jeep truffet av en kule fra syrisk territorium. I september landet et antall granater avfyrt av det syriske regimet, i det nordlige Golan, og også syriske soldater har kommer inn i sonen.
EUs utenriksminister Catherine Ashton sa hun førdømte rakettilden, og at hun på det sterkeste henstilte til å avholde seg fra det som kan forverre situasjonen. I en uttalelse viste hun til at kun forhandlinger kan oppfylle «både israeleres og palestineres legitime lengsel, gjennom en tostatsløsning».
Også den franske utenriksministeren fordømte rakettene og ba begge parter anstrenge seg for å unngå ytterligere eskalering.
Times of Israel
Times of IsraelStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: