Iran: Rouhanis to ansikter

Rouhani mangler ikke tilhørere. Foto: UPI/Maryam Rahmanian
Rouhani mangler ikke tilhørere. Foto: UPI/Maryam Rahmanian

Kort tid før han holdt sin tale i FNs generalforsamling tirsdag, deltok Irans president Hassan Rouhani i landets militærparade. Her stilte Iran med Shahab-3 missiler og plakater som oppfordret til ødeleggelse av Israel.
Det var Israels tidligere FN-ambassadør og president for Jerusalem Center for Public Affairs, Dore Gold, som kom med disse opplysningene, skriver Jewish News – JNS.org.
Bilder av militærparaden viser tydelig lastebiler med Shahab-3 missiler. Den første bilen har sn plakat der det står: «Israel må slutte å opphøre» på farsi. Paraden fant sted i begynnelsen av uken.
Gold fremhever det alarmerende i at mens Rouhani presenterer et positivt budskap i New York, så deltar han samtidig i et arrangement som står for utryddelse av Israel. Han sier dette bør få øynene opp hos folk i Vest.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttrykker derfor skepsis til fremgangsmåten til Irans president, og sier at «Vesten bør ikke la seg lure» som kommentar til hendelsen. Rouhani sa i sin tale til FN at Iran er klar for nye forhandlinger om landets kjernefysiske program, og ba om moderasjon og avviste vold.
Israel tror Iran holder på å utvikle kjernefysiske våpen, og er redd for at Rouhanis utspill vil få Vesten til å lette på det presset man de siste årene har lykkes med å holde på landet. Netanyahus innspill kom både før og etter Rouhanis tale, og var ment som en motvekt til Vestens voksende entusiasme overfor Rouhani. Som han påpekte, innebar Rouhanis tale ingen ting om endringer i det kjernefysiske programmet.
Obama kunne tirsdag informere FN om at han hadde instruert utenriksminister Kerry om å utforske kontaktene med Iran. Ikke minst dette siste er med på å øke frykten blant israelerne.
«Israel ville ønsket velkommen diplomatiske løsninger som virkelig ville begrense Irans kapasitet til å utvikle kjernefysiske våpen. Men vi lar oss ikke lure av halvhjertede tiltak som bare er et røykteppe fra Irans side for å skjule at de fortsetter utviklingen av kjernefysiske våpen,» sa han i en videofilmet tale rett før Rouhani talte.
Etter talen viste han ifølge IsraelHayom ingen tegn til oppmykning. Han sa talen hans var full av «hykleri», og at mens Rouhani snakket om fred, så hjalp iranske styrker Assad med å slakte ned sivile. Han beskyldte også Iran for å støtte terrorister i flere titalls land, for å utvikle langdistanseraketter, for å benekte Holocaust, for å ta til orde for utslettelse av Israel, og for å fortsette sitt kjernefysiske program med uforminsket styrke.
«Det er akkurat dette Iran vil,» sa han. «Nemlig å kjøpe seg tid så de kan fortsette med våpenprogrammet sitt, helt til de får seg kjernefysiske våpen. Vesten må se på hva Iran gjør, ikke på hva de sier.»
Iran på sin side avviser vestens og Israels påstander om at de prøver å lage kjernefysiske våpen. De sier landet kun har fredelige hensikter med sitt kjernefysiske program.
Israel ser på Iran som sin farligste fiende. Landet har gjentatte ganger sagt de vil utslette Israel, de har et sofistikert våpenarsenal, de støtter mange av Israels farligste fiender i den arabiske verden. Hizbollah i Libanon, nord for Israel, Hamas i sør, på Gazastripen, har til sammen titusener av raketter og missiler som er produsert i Iran.
Netanyahu har fire krav til Iran. Han sier landet må avslutte sin anrikning av uran, ett av de viktigste faktorene for produksjon av kjernefysiske våpen; at de må sende hele sitt lager av anriket uran ut av landet; stenge et svært forsterket underjordisk anlegg for uran-anrikning; og heller ikke lage plutonium, en alternativ måte å produsere kjernefysiske våpen på. Han sier også at den diplomatiske aktiviteten må følges ad av en «troverdig» militær trussel.
Slik verden ser ut i dag, ser AP det som helt usannsynlig at Vesten skulle kunne stille med en slik trussel. Israel har truet med å angripe Iran, alene om nødvendig, dersom de diplomatiske tilnærmingene skulle mislykkes.
Netanyahu hadde bedt Israels FN-delegasjon om å boikotte Rouhanis tale og gå ut av Generalforsamlingen.
«Det er en god ting at den israelske delegasjonen ikke var i møtehallen,» sa han etter talen. «Jeg vil ikke tillate den israelske delegasjonen å være en del av dette kyniske spillet for offentligheten, av et regime som benekter Holocaust og som vil utslette oss.»
IsraelHayom.com
AP / The Globe and MailStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: