Etterretning USA – Israel: Første samarbeidsprosjekt på fire år

Våpenforsendelsen ble fulgt av USA og Israel i fellesskap
Våpenforsendelsen ble fulgt av USA og Israel i fellesskap

Skipet som ble kapret av IDF i Rødehavet og bragt til kai i Eilat i Sør-Israel, var et resultat av et oppsiktsvekkende militært samarbeid mellom USAs og Israels militære etterretning.
Oppsiktsvekkende fordi de to lands etterretning ikke har samarbeidet på fire år om mål i Iran, skriver DEBKAfile i en rapport.
Det var en talsmann for Det hvite hus, Jay Carney, som ifølge nettstedet sa dette onsdag kveld. USA har holdt en lav profil etter samarbeidet om det berømte dataviruset Stuxnet, som angrep Irans sentrifuger for anrikning av uran til bruk for antatte kjernefysiske våpen.
Virusangrepet var så vellykket at man regner med at landet ble satt tilbake med to år i sin våpenutvikling. Flere høytstående iranske eksperter ble også drept av regjeringen i landet av frykt for at disse var de utro tjenerne som hadde fått viruset inn i landet. Anleggene er ikke tilkoblet Internett, og det var derfor en nødvendighet å bruke spioner.
Les om Stuxnet her
Skipslasten besto av 40 raketter med rekkevidde på rundt 16 km ifølge Times of Israel, 181 120 mm bomber for bombekastere, og rundt 400.000 runder ammunisjon av kaliber 7,62. Alt sammen ment for å skulle drepe israelere.
Statsminister Benjamin Netanyahu og militæret viste i dag frem våpnene som er beslaglagt, og benyttet samtidig anledningen til å peke på Vestens hykleri overfor Iran. Man «hilser smilende på» disse lederne, til og med i samme stund som våpenfunnet vistes for all verden. Han siktet blant annet til EU-delegasjonen som er i Teheran i øyeblikket, med utenriksminister Catherine Ashton i spissen.
Netanyahu ba verdens ledere om å «våkne opp før det er for sent.» «De bygger opp en forståelse av at Iran har endret kurs,» sa han. «Men det vi ser på kaien her beviser det motsatte.»
USA skal ha nektet å samarbeide med Israel om etterretning som gjaldt Iran, under foregivende av at det kunne skade det diplomatiske sporet man mener kan hjelpe.
Den relativt direkte ytringen fra Det hvite hus blir nå tolket som en kursendring. DEBKA bruker ord som «radikal endring i USAs politikk overfor Iran.» USA og Israel stiller nå opp på linje mot Syria-Iran-Hizbollah-blokken,» skriver nettstedet. De mener å vite at USA og Israel nå sammen er klar for en rask og bitende respons til Iran for å ha innbrakt skipet, og for USAs fordømmelse. Netanyahus oppsiktsvekkende ros av president Obama da han talte for AIPAC den 4. mars antas også å ha sammenheng med dette samarbeidet.
Israel hadde hundrevis av kommandosoldater på stedet i tilfelle vanskeligheter. Disse var under direkte kommando av stabssjef Benny Gantz fra sin plass som øverstkommanderende, og generalmajor Ram Rottberg fra en kommandoplass om bord i et skip i nærheten.
Skipet ble fulgt av USA og Israel helt fra det tok av fra Bandar Abbas i Iran. Lasten ble sporet helt fra opprinnelsesstedet i Syria.
Forsvarsminister Moshe Ya’alon sier Iran er verdens største våpenleverandør til terror-organisasjoner.
Benjamin Netanyahu sier forsendelsen viser Irans egentlige hensikter, en stor kontrast til deres smilende diplomati med Vest når det gjelder forhandlingene om kjernefysiske våpen.
 Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: