Egypt bygger antiterror-gjerde i Sinai

Med død i bagasjen. Islamist fra terrorgruppen Ansar Beit al-Maqdis
Med død i bagasjen. Islamist fra terrorgruppen Ansar Beit al-Maqdis

Ifølge Jerusalem Post har det nye sikkerhetsgjerdet som mål å isolere kystbyen El-Arish fra resten av Sinai-regionen, og skaffe myndighetene kontroll med hvem som har adgang til byen, og hvem som reiser derfra, dette ifølge egyptiske medier. Hensikten med dette er å få bukt med terrorismen.
Byggingen skal ha begynt for et par dager siden.
El-Arish ligger ved kysten i det nordlige Sinai, omtrent 45 km fra Rafah, den egyptiske grenseposten mot Gaza.
Jerusalem Post slår fast nokså lakonisk at «dette kommer etter at Israel med stort hell har bygget sin egen sikkerhetsbarriere på grensen mot Egypt, noe som hadde stor effekt mot infiltreringen som skjedde her.»
Sikkerhetskilder sier gjerdet vil omringe byen fullstendig. Det blir 10 innganger. Portene blir utstyrt med overvåkningsutstyr som kameraer og elektronisk utstyr som kan oppdage eksplosiver.
Stammehøvdninger og andre innbyggere i byen som ikke ønsket å tre frem offentlig, kritiserte planen for ikke å bidra til utvikling av byen eller ta vare på innbyggernes behov, men i stedet kun ta hensyn til sikkerhetsbehovene, skal egyptiske medier ha fortalt.
Også byens økonomi vil lide under tiltaket, ifølge kritikerne.
Muren blir bygget av stein, og blir mer enn tre meter høy, og oppå dette blir det piggtråd i ytterligere to meters høyde, ifølge kildene. Det hele vil skje raskt. Man regner med å være ferdig med muren i løpet av de neste fire månedene.
«Jerusalems partisaner», en Al-Qaida-inspirert terrorgruppe har truet «kontraktører, investorer, firmaeiere, arbeidere, dem som leder arbeidet, lastebileiere som deltar i byggingen» med ytterliggående vold for å ville isolere byen «fra andre landsbyer og byer i provinsen.» Gruppen står bak de fleste alvorlige terrorangrep i landet siden Mohamed Morsi ble styrtet i juli 2013.
De siste månedene har «partisanene», eller  Ansar Beit al-Maqdis, som gruppen heter på arabisk, tatt på seg ansvaret for bombingen av et politihovedkvarter i Kairo, at et helikopter ble skutt ned, og selvmordsbombing av en turistbuss i Sinai.
Sikkerhetsansvarlige i Egypt har ifølge AFP benektet at de bygger en mur rundt byen. Man ønsker ifølge dem å bygge en mur sør for byen for å sikre flyplassen og jordbruket i området fra militante.
Israel har nylig avsluttet en to dager lang militær operasjon i Sinai, hvor 21 mistenkte militante har blitt arrestert. Man har også ødelagt åtte tunneler som gikk til Gaza, opplyste en talsmann for Israels hær.

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644