Blodig i påsken

Skyting i Kansas
Skyting i Kansas

Søndag ettermiddag ble tre personer skutt og drept ved to forskjellige jødiske sentre i Kansas City. Jewish Community Center (JCC) beskrives som selve oppvekststedet og oppholdsstedet for en mengde jøder som bor i området. Men ikke bare for jøder. Det var også massevis av venner og slektninger av jødene som brukte stedet, til å spise lunsj med folk man kjente i JCCs Heritage Center hvor gammel og ung hadde adgang, eller ved alle slags arrangementer, som den pågående talentkonkurranse for teateret på stedet.
Ingen av ofrene for skytingen var jøder. Men det ble hørt antisemittiske utsagn under ugjerningen, og mannen som er arrestert, er tidligere straffet, og er kjent for antisemittiske holdninger.
KKK-MEDLEM SIKTET FOR DRAPENE
Den 73 år gamle Frazier Glenn Cross var tidligere seniormedlem i Ku Klux Klan, og var med på å danne en paramilitær gruppe i Nord-Carolina for 20 år siden, en gruppe som ifølge organisasjonen The Southern Poverty Law Center, hadde sterke antisemittiske synspunkter. Cross skal ha postet ytringer på Facebook som «Ingen jøder, bare rett» og «utrydd jødene». Han skal ha vært fengslet for trusler og for å ha hatt ulovlige våpen. Han sitter nå fengslet og er siktet for mordene.
Skytingen begynte rundt kl 13 søndag lokal tid, og Reat Griffin Underwood på 14 var på stedet for å prøve seg i en sangkonkurranse. Han var der sammen med bestefaren sin på 69. William Corporon ble skutt og døde på stedet. Gutten døde på sykehuset noe senere. Begge ble truffet i hodet.
Det tredje offeret ble skutt ved aldershjemmet Village Shalom halvannen kilometer fra senteret. Terri LaManno ble 53 år gammel. Hun besøkte jevnlig sin mor som bodde på aldershjemmet. LaManno etterlater seg ektemann og to barn.
Politiet sier de kjente til morderens hatefulle ytringer, men han var ikke overvåket, og han hadde heller ikke kommet med noen konkrete trusler. At ofrene ikke var jødiske, viser bare at slike mennesker handler etter hva de tenker, ikke etter fakta, kommenterte en FBI-etterforsker.
HEBRON: SKUDD MOT BILER
Mandag kveld rigget en annen jødehater seg til i nærheten av Hebron i Israel. På avstand skjøt og drepte han en 40 år gammel mann i bilen han kjørte. En kvinne på 28 ble truffet i overkroppen, men fikk medisinsk hjelp og er utenfor livsfare ifølge Magen David Adom (MDA), Israels Røde Kors. Også en ni år gammel gutt ble truffet av splinter og ble lettere skadd. Han har fått behandling for skadene.
Ifølge MDA skal flere biler ha blitt skutt på mens de kjørte på vei 35. IDF har så langt funnet ut at minst en bevæpnet mann skal ha tatt seg til veien til fots, hvor han skjøt på bilene fra kloss hold. Så flyttet han seg til et annet sted, og skjøt mot flere biler. Så skal han ha flyktet fra stedet. Et øyenvitne fortalte til en TV-kanal at mannen hadde hjelm og skjøt med AK-47 rifle.
Terroristorganisasjonen Islamsk Hellig Krig skal ha sagt i en kommentar at angrepet var en «naturlig reaksjon på Israels forbrytelser», men skal ikke selv ha tatt ansvaret for skytingen. Både IDF, politiet og grensepolitiet jobber med å finne personen som skjøt. Så langt konkluderer man med at aksjonen var planlagt og at også fluktruten var klar på forhånd.
– PA-MYNDIGHETENE OPPFORDRER TIL TERROR
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa at terrordåden er et direkte resultat av de palestinske selvstyremyndighetenes (PA) oppfordring til terrorisme. Myndighetene kommer hardnakket og konstant med uttalelser som går direkte på selve staten Israels eksistens, helt offentlig. Og at de nå etter denne ugjerningen heller ikke fordømmer den, er nok en oppfordring til terrorisme, påpekte han.
Naftali Bennet, finansminister, sluttet seg til denne slutningen. Angrepet er PAs ansvar, sa han. Med sin ene hånd finansierer og oppmuntrer de til terrorisme, og med den andre hånden krever de at Israel skal frigi terroristene når de blir tatt og får fengsel.
Veien til Hebron er spesielt utsatt, både fordi det bor arabere så tett på veien, og fordi selve byen har vært åsted for store myrderier og terroraksjoner. De senere årene har det imidlertid vært relativt rolig i området, og IDF og PA-myndighetenes sikkerhetspoliti fortsetter som før sitt samarbeid, meldes det.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: