Abbas: – Bare flere løslatelser og frys i bosettinger kan få fredssamtalene videre

Mahmoud Abbas, avgått president og omdiskutert av sine egne, stiller krav for å gå videre med samtalene om fredsforhandlinger
Mahmoud Abbas, avgått president og omdiskutert av sine egne, stiller krav for å gå videre med samtalene om fredsforhandlinger

Det frister å finne frem ironien når man leser slike nyheter. Alt er så igjenkjennbart og forutsigbart.
For å gjøre dette klart for nye lesere; for i det hele tatt å komme til forhandlingsbordet for å snakke sammen OM forhandlinger (om territorier som partene på forhånd har avtalt at de SKAL forhandle om (Oslo), og som partene etter Genève-konvensjonene skal forhandle om), har Abbas forlangt PÅ FORHÅND at Israel løslater massevis av dømte forbrytere. Terrorister som bevislig har drept mennesker, og sitter fengslet for dette. Dette har så Israel mot all sunn fornuft gått med på. Grunnen? Press fra det såkalte «verdenssamfunnet», med USA og president Barack Obama i spissen.
Beslutningen om å frigi 104 dømte mordere for å blidgjøre Palestina- (PA-)araberne  nok til at de ville sette seg ned ved forhandlingsbordet for å diskutere OM de vil gå til det skritt å begynne fredsforhandlinger, ble tatt av Israels regjering sommeren 2013.
I månedene som har gått, har partene hatt noen møter. Ingen vesentlige innrømmelser er gitt fra Abbas’ side, som altså kanskje representerer PA-araberne. Vi sier «kanskje,» fordi Abbas tid som president for PA-araberne gikk ut 9. januar 2009. Han forlenget presidentperioden med ett år, som lovene for selvstyremyndighetene tillater. Men etter dette har han bare blitt sittende. Hamas, som styrer på Gaza, er uenige i at Abbas er «president.»
Vi har derfor den situasjonen at Israel allerede har gitt enorme innrømmelser bare for å sette seg ved et bord, ikke en gang er de garantert fredsforhandlinger, men deres partner på andre siden av bordet har i hvert fall ingen legal posisjon som leder for PA-araberne, og knapt i realiteten heller, grunnet det faktum at hans presidentperiode er over, samt at folket han er leder for, ikke er enige om at han skal lede overhodet.
Det er også på sin plass å minne om at Abbas er så milevis fra virkelige fredsforhandlinger, at han ikke en gang har kunnet anerkjenne Israel som en jødisk stat, samtidig som Israel er klare til å anerkjenne en fremtidig palestinsk stat.
I denne situasjonen er det PA-arabernes (altså for lengst avgåtte) president forlanger flere innrømmelser fra Israel.
Vi slår fast at dette var forutsigbart.
[pullquote]Den eneste muligheten til å forlenge samtalene er … at en ny bølge av palestinske fanger blir løslatt[/pullquote]Partene har møttes nå og da i åtte måneder, som nevnt uten at det har blitt konkrete resultater. Men Abbas truer altså nå med å stoppe møtevirksomheten, som er et resultat av USAs meglervirksomhet, dersom rammene USA har skissert opp, ikke møter kravene PA-araberne stiller. «Dersom rammeavtalen ikke har løsninger for kjernespørsmålene, vil jeg ikke utvide forhandlingene. Jeg vil legge nøklene på bordet og vende meg til internasjonale organisasjoner,» sier (den avgåtte og bestridte) presidenten for PA-araberne.
«Den eneste muligheten til å forlenge samtalene er hvis Netanyahu erklærer frys i byggingen, og at en ny bølge av palestinske fanger blir løslatt, – denne gangen med kvinner barn og administrative fanger,» skal han ha sagt.
Frys i byggingen forsøkte Israel som PA-araberne krevde i 2010, uten at det hjalp på arabernes forhandlingsvilje. Det ble ingen samtaler. Israel har derfor avvist dette kravet i denne runden, under henvisning til resultatet sist de viste PA-araberne denne gesten.
Abbas og PA-araberne derimot har aldri gitt Israel noe gest av noen art. Kanskje fordi «verdenssamfunnet» aldri har krevd noe gest av dem? Ikke en gang noe så innlysende som å innrømme sin forhandlingspartner noe så fundamentalt som retten til å eksistere.
Algemeiner
JNS.orgStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: