Barth Eide: Israel har rett til å forsvare seg

Vår nye utenriksminister Espen Barth Eide overrasker positivt med sin kommentar til Israels forsvarskrig mot terroristorganisasjonen Hamas. Etter lang tids aggressiv krigføring mot Israel har Israel som kjent tatt til motmæle kraftigere enn på lenge, og Israel klarte i går å få en av de viktigste sjefene i Hamas, Ahmed Jabari, ut av sirkulasjon og dit han hører hjemme. Dette er positivt nytt. Palestina-araberne har en lang lærekurve, og det kan virke som om gjentagelse av enkelte poeng er det eneste som nytter.
«Dere åpnet helvetes porter», lød det fra terroristene da de mistet sin leder, «en mann med blod på hendene», som israelske myndigheter skrev. Det kan unektelig se ut som om Hamas har gode forbindelser i den retningen, i alle fall om man skal dømme etter deres egen ordbruk. Vi med hukommelse mener å ha hørt dette utsagnet før, uten at det har ført til så veldig mye mer.  Da Israel i 2004 eliminerte en annen terrorist med stor symbolsk viktighet, Ahmed Yassin, lød også det samme muslimske stammehylet. Den gangen var det en mengde vestlige ledere, deriblant vår egen statsminister Kjell Magne Bondevik som fra sitt lune kontor fordømte Israels militære aksjon mot en mann som var ansvarlig for hundrevis av angrep fra Hamas. Se her for en samling reaksjoner den gang.
Det kan virke som det er mer ryggrad i vår nye utenriksminister. Kanskje hans militære bakgrunn og dermed kjennskap til krigens folkerett bidrar til en økt forståelse av den vanskelige situasjonen Israel er i, med terrorister som hver dag truer sivile, og med sine trusler legger en alvorlig demper på livskvaliteten og trygghetsfølelsen til dem som bor i det sørlige Israel.
– I dette tilfellet er Israel i en forsvarsrolle, sier Norges utenriksminister, Espen Barth Eide.
TV2: Utenriksminister Barth Eide: – Israel har rett til å forsvare seg
Hamas ble opprettet for å eliminere Israel, og Israel er i sin fulle rett til å drepe mennesker som driver med terrorisme. Når Israels statsminister nå sier han råder Hamas’ ledere til å holde seg under bakken, er dette ikke tomme trusler.

Israel har drept flere viktige Hamas-ledere:

Juli 2002: Et israelsk krigsfly slipper en bombe på huset til Salah Shehadeh, sjef for Hamas’ militære fløy. Shehadeh og 14 andre blir drept. Noen av dem kvinner og barn.

Mars 2004: Et israelsk missil treffer og dreper Sheik Ahmed Yassin, Hamas’ åndelige leder, utenfor en moské i Gaza by. Yassin, som var handicappet etter en ulykke som barn, var med å grunnlegge Hamas i 1987, et par dager etter den første palestinske oppstanden.

April 2004: Israel dreper Hamaslederen i Gaza, Abdel Aziz Rantisi, med et missil som treffer bilen hans. To av Rantisis livvakter blir også drept.

Januar 2009: Et israelsk krigsfly slipper en bombe på hjemmet til Nizar Rayyan, Hamas-leder. Han og 18 andre blir drept. Angrepet kommer noen dager etter at Israel starter sin tre ukers offensiv mot Hamas i Gaza.

Januar 2009: Et israelsk angrep fra luften under offensiven dreper Said Siam, innenriksminister i Gazas Hamas-regjering. Et missil treffer huset til Siams bror, og dreper også to andre høytstående Hamas-ledere.

News.com.au: Hamas killing has ‘opened gates of hell’

 
 



Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: