Yrkesmilitær slakter FN-rapporten om Israel

Richard Kemp, oktober 2003.
Richard Kemp, oktober 2003.

Den pensjonerte yrkesoffiseren Richard Kemp mener at FN-rapporten om Israels krig i Gaza «bærer preg av mangel på krigsforståelse.» Fra et faglig ståsted er ikke rapporten mye verdt.
INGEN MILITÆR EKSPERTISE
«Det er ikke så overraskende. Dommer Davis innrømmet da jeg vitnet for henne i februar, at kommisjonen ikke hadde noen som helst militær ekspertise, selv om de etterforsket en krig. Kanskje dette er årsaken til at ingen ha forsøkt å måle Israelske militære operasjoner opp mot andre hærers praksis. Uten slike internasjonale sammenligninger, blir rapportens konklusjoner helt meningsløse.»
Kemp, som var sjef for britenes styrker i Afhanistan, plukket FNs rapport om Israel fullstendig fra hverandre. Rapporten beskylder Israel for «krigsforbrytelser» under Gaza-krigen mot den islamistiske terrorbanden Hamas sist sommer.
KAN FØRE TIL EN FORVERRING
I en kommentar i New York Times torsdag forklarer obersten hvordan rapporten, som er ført i pennen av dommer Mary McGowan Davis utgjør en trussel og at den «bare kan føre til mer vold og tap av menneskeliv.» Davis var også med på å lage Goldstone-rapporten. Som vi kjenner til, trakk Goldstone tilbake en mengde av sine påstander etterpå, uten at dette fikk nevneverdig betydning for dem som hadde brukt rapporten til å anklage den jødiske staten.
ALLE DØDSFALL I KRIG ER IKKE LOVBRUDD
«Rapporten åpner med å plassere ansvaret for konflikten hos Israels «forlengede okkupasjon av Vestbredden og Gazastripen,» og blokaden av Gaza,» skriver Kemp.
«Men Israel trakk seg tilbake fra Gaza for ti år siden. I 2007 innførte det en selektiv blokade, ene og alene som respons på angrep fra Hamas og import av ammunisjon og militært materiell fra Iran. Konflikten i fjor sommer, som begynte med en dramatisk eskalering av rakettangrep mot israelske sivile, var en fortsettelse av Hamas’ krig og aggresjon.»
PÅSTANDER UTEN SUBSTANS
Den militære eksperten undrer seg over at rapporten anklager Israel for å bryte internasjonal lov, men «kommer ikke med noen beviser som kan gi påstandene substans. Det later til at forfatterne av rapporten tror at alle sivile dødsfall i krig må ære ulovlige.»
Han peker på flere punkter i rapporten som er rystende fra en yrkesmilitærs ståsted. Blant annet hevdes det at bruk av ild fra luften, tanks og artilleri i bebygde strøk kan være krigsforbrytelser. Men de samme metoder ble brukt i stor stil av amerikanske og britiske styrker under lignende omstendigheter i Irak og Afghanistan. Mange ganger er slikt avgjørende for å redde livene til ens egne soldater. Skulle man slutte med dette, ville det gå utover effektiviteten til militæret, og det ville gi fiendene fordeler, sier han.
Videre fordømmer rapporten Israel for å ha forårsaket sivile tap, men de har ingen forslag til hva Israel kunne ha gjort for å unngå dette, sett på bakgrunn av terrororganisasjonen Hamas’ bruk av sivile sentre for infrastrukturen sin.
OGSÅ DEFENSIVE TILTAK KRITISERES
Til og med Israels «knock on the roof», Israels bruk av ufarlige eksplosiver for å varsle om evakuering, blir kritisert, påpeker han. – Slikt skaper forvirring, mener han. Ingen andre land bruker denne metoden for å varsle, det er ammunisjon som er utviklet av Israels hær, IDF, som en del av landets varslingsprosedyrer. Man bruker også tekstmeldinger, telefoner, og flyveblader, og man vet at dette har reddet mange palestinske liv.
Mer om Kemp på SMA: Israelfiendtlighet sjokkerer offiser
Faktisk har internasjonale eksperter anklaget IDF for overvarsling, og for at de på den måten kan ha forringet Vestens evne til å bekjempe terror. Også Kemp har advart mot dette.
FN: SYMPATI MED TERRORISTENE
Kemp skriver nemlig at rapporten sier at «riktignok kan Hamas ha begått krigsforbrytelser, men rapporten legitimerer likevel Hamas’ raketter og tunnelangrep, og til og med sympatiserer med de geografiske utfordringene Hamas har når de skal skyte raketter mot israelske sivile: «Gazas lille størrelse og befolkningstettheten gjør det spesielt vanskelig for bevæpnede grupper å forholde seg til kravet om ikke å avfyre raketter fra sivile områder.»»
«Det store antallet av innbyggere i Gaza i fjor sommer skyldtes ikke Israels policy, men Hamas’ strategi ettersom terrorgruppen med vilje plasserte sine stridende og ammunisjon i sivile områder. De visste at Israel ikke ville ha noe valg enn å angripe dem, og at dette ville føre til sivile tap,» Slår Kemp fast.
FARLIGE FORSLAG TIL TILTAK
Rapporten erkjenner at IDF gjorde tiltak for å spare liv, men Kemp mener den «beskylder beslutningstakere på det høyeste nivå i Israels regjering for å ha en policy som går på bevisst å drepe sivile.» «Dette er helt uten rot i virkeligheten,» sier Kemp. Han sier det er «utrolig» at dommeren «beklager» at kommisjonen hennes ikke var i stand til å verifisere bruk av sivile bygninger til palestinske væpnede grupper, «når det mange andre steder finnes bevis på Hamas’ storstilte bruk av beskyttede bygninger. Også FN-skoler.»
Han konkluderer med å påpeke den potensielle sikkerhetstrussel det er om rapportens anbefaling om «umiddelbart og uten betingelser å løfte marineblokaden på Gaza» skulle følges. Dette ville gi Hamas full frihet til å smugle inn våpen til Gaza. Sammen med rapportens støtte til Hamas’ anti-israelske narrativ, vil denne anbefalingen utvilsomt føre til ytterligere blodsutgytelse i både Israel og Gaza.
IsraelNationalNewsStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: