Yafa Yarkoni (1925-2012)

Den jødiske sangeren Yafa Yarkoni var kjent som «Israels krigssangerinne» på grunn av de militære temaene som ofte dominerte hennes sanger. Hun hadde også tallrike opptredener for israelske soldater (se bildet til høyre.) Yarkoni døde søndag 1. januar i en alder av 86 år. Hun led av Altzheimer de siste fem årene. Hun stammet fra jøder som bodde i Kaukasus-fjellene.
Yarkonis sterke, rene stemme har gjort sangene hennes populære i Israel. De handlet ofte om erfaringer fra krigens tider, hendelser fra Palmach- og Hagana-troppene, en sosialistisk-ledet militærstyrke som var den største enheten i det jødiske militæret før den jødiske staten ble dannet.
En av sangene het «Dudu» og handlet om en helt i Palmach med dette navnet. «Fortell meg, kamerater, finnes det noen Palmachnik som Dudu?» låter det i koret.
Teksten i en annen berømt sang, «En dag vil komme, tro det!» handlet om et brev fra en soldat til kjæresten hans, hvor han lovet: «En dag vil komme, tro meg, alt vil bli bra, jeg lover deg, jeg skal komme og klemme deg og fortelle deg alt sammen.» Se video under.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Dd9qP-taSes

Hennes kanskje mest berømte tolkning er sangen «Bab El-Wad» som minnes de blodige kampene som måtte til for å bryte arabernes beleiring av Jerusalem i Uavhengighetskrigen. Den er skrevet av Haim Gouri, med melodi av Shmuel Fershko. Sangen ble en klassiker, og synges hvert år på minnedagen Yom Hazikaron (under).

httpv://www.youtube.com/watch?v=GJACVKDu1UA

Bab El-Wad, eller Sha’ar HaGai på hebraisk, er et punkt på hovedveien mellom Tel Aviv og Jerusalem, 23 km fra Jerusalem, hvor veien går nedover i en kløft mellom fjellsidene. 20. april 1948 fikk Palmachs 10. brigade under kommando av oberstløytnant Yitzhak Rabin, senere statsminister i Israel, kontrollen på dette området, som var tatt av araberne.
Resten av veien ble imidlertid under arabernes kontroll, og jødene bygget den såkalte «Burmaveien» for å forbinde de to byene. Men etter krigen i 1967, da Latrun-området ble tatt tilbake, ble hovedveien mellom Jerusalem og Tel Aviv igjen lagt gjennom dette passet.


Bab El-Wad før 1911

Til denne dag ses rustne biler som ble ødelagt i krigen i 1948, langs denne veien. Det er bygget et monument, Mahal Memorial Monument, for å minnes 119 jødiske krigere som døde her.
Yarkoni fikk Israel-prisen for hebraisk sang i jubileumsåret 1998.
Imidlertid ble kunstneren ansett for å være mer og mer kontroversiell i de senere år, ettersom hennes politiske synspunkter ble kjent. I 2002 ble hun boikottet av den israelske kunstnerforeningen etter at hun tilkjennega sin støtte til militærnektere. I tillegg skal Yarkoni ha sammenlignet bilder av arabiske barn i Judea og Samaria og Gaza med bilder av jøder under Holocaust.

Mahal

IsraelNationalNews
Yafa Yarkoni på WikipediaStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: