Verre for franske jøder

Skremmende – men ikke overraskende, sier franske jøder.
Situasjonen for jødene i Frankrike etter angrepet på en jødisk skole i Toulouse i våres, er forverret. Skyting utenfor en synagoge, og en granat som knuste vinduene i en kosher-dagligvare har satt en støkk i dem som lever her.
Over hele Frankrike sier jøder at antisemittiske trusler har økt etter den dødbringende episoden i Toulouse hvor en muslimsk ekstremist skjøt og drepte en jødisk lærer og to av hans barn samt en jente på åtte år.
Gjerningsmannen i Toulouse var en franskmann som var trent av islamistiske halvmilitære styrker. Etter angrepet mot en dagligvarebutikk i Sarcelles for et par uker siden, drepte anti-terrorpolitiet  en mann og arresterte 11 mistenkte, alle medlemmer av en islamistcelle.
[pullquote]De unge muslimene føler seg utenfor, og trenger noen å skylde på[/pullquote]Jødene i Frankrike tror årsaken til angrepene er radikale budskap som appellerer til unge, arbeidsløse muslimer i landet. Disse menneskene er sinte og føler seg utenfor, og trenger noen å skylde på.
Myndighetene har vært under stort press, og har derfor gjort store anstrengelser for å komme problemet til livs. President Francois Hollande hadde sist søndag et møte med lederen for en muslimsk paraplyorganisasjon, og ga klar melding om at regjeringen ikke ville stigmatisere alle muslimer for antisemittiske handlinger som en radikal fraksjon står bak.
Innenriksminister Manuel Valls manet til respekt for alle religioner. Frankrike er et sekulært styrt land, men har vest-Europas største jødiske og muslimske befolkninger. Vall sa til en TV-stasjon at «disse er ikke terrornettverk som kommer fra utsiden – de er fra våre egne nabolag.»
Frankrikes regjering strever fortsatt med ettervirkningene etter å ha sendt titusener av jøder i dødenunde Holocaust. To dager etter angrepet i Sarcelles dro president Hollande til et sdet som ble brukt under den annen verdenskrig som transittsted for dem som skulle i konsentrasjonsleirer.
«Antisemittiske grupper ser ikke ut som de gjorde i går,» sa han. «Men de har det samme målet.»
Angrepene har rystet jødene. Mange trodde antisemittismen var minkende, etter at man hadde en rekke episoder i 80-årene, hvor gravsteiner ble veltet, og det ble malt antisemittisk grafitti på gravstedene.
[pullquote]Tidligere kom antisemittismen fra den ekstreme høyresiden. De nøyde seg med ord.[/pullquote]»Tidligere kom antisemittismen fra den ekstreme høyresiden, og gruppene uttrykte sine holdninge til jødene med plakater, ord, og kanskje ved å skjende graver,» sa Yossi Molka, en marokkansk jøde som bosatte seg i Sarcelles i 80-årene. «I dag har vi en antisemittisme som ikke nøyer seg med ord, men beveger seg inn i handlingens rike.»
Malka mener konflikter i andre land, og også den store bølgen av immigranter fra de gamle koloniene i nord-Afrika, har skylden for generasjonen av unge muslimer som nå sliter.
Malka arbeider for en fransk organisasjon som registrerer antisemittiske handlinger over hele landet. Han sier at vold og trakassering har økt etter skytingen i mars. Antallet har økt fra to til tre i måneden til sju.
Abraham Cooper, en amerikansk rabbi i Los Angeles har arbeidet sammen med den franske regjeringen og de franske jødene. Han sier at Mohammed Merah, morderen fra Toulouse, hadde beundrere allerede før han ble skutt av politiet etter å ha blitt omringet. Disse misfornøyde muslimene i Frankrike, og også andre steder, ser på mannen som et forbilde, sier han.
Hollande opplyste at jihadistnettverket som ble arrestert sist helg, hadde planene klare for en nytt angrep i løpet av få uker. Mannen som ble skutt hadde vært åvervåket siden sist vår, ble det opplyst av talsmenn for regjeringen.
Frankrike har Europas største jødiske befolkning på rundt 500.000 mennesker. Landet har også Europas største muslimske befolkning. Denne gruppen er antatt å være 5 millioner. Etter krigen hadde den jødiske befolkningen avtatt sterkt, og mange av jødene som bor her nå, kommer fra de tildligere franske koloniene i nord-Afrika, som Malka, og fra Midtøsten.
Generalsekretær i European Jewish Congress, Serge Cwajgenbaum, sier at Frankrikes problemer er de samme som jødene har overalt i Europa, men de er tydeligere i Frankrike på grunn av det store antallet jøder.
«Den eneste befolkningsgruppen i Europa som behøver å ha politibeskyttelse, er jødene. Den eneste gruppen som sender barna til skolen med politibeskyttelse er jødene,» sa han. «Det virkelig store spørsmålet er: hvorfor?»
Mange franske jøder mener antisemittismen i Frankrike ikke kan løsrives fra de generelle problemene med sinte, misfornøyde unge mennesker. Inntil halvparten av befolkningen i noen av de tyngst belastede boligområdene er uten arbeid. Eller at de er sinte på grunn av konflikten mellom Israel og Palestina-araberne. Ungdommene angriper også symboler på den franske regjering, sist i Amiens, hvor flere titalls ungdommer angrep myndighetene, en konflikt som endte med at 17 ordenspersoner ble skadd, og en førskole og et offentlig treningsanlegg ble satt i brann.
Muslimske ledere har fordømt angrepene. Mohammed Moussaoui, lederen for en paraplyorganisasjon for de muslimske organisasjonene, sa at «gruppen forsikrer de franske jøder om at de vil støtte dem og stå solidariske under ethvert angrep.»
Hollande sa at myndighetene vil vise seg steil mot all rasisme og antisemittisme. «Ingen ting vil bli tolerert,» sa han. «Enhver handling, enhver bemerkning, vil bli påtalt med den største fasthet.»
The Times of IsraelStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: