Våpenhvile – men…

TAP AV LIV
Som alltid hamrer mediene inn i folks bevissthet, ved avisforsider med blodige fotos og hjerteskjærende reportasjer, de menneskelige tragediene som utspinner seg, spesielt på arabisk side. Retorisk spør de som hevder de støtter palestinere om det er forskjell – «er et palestinsk liv mindre verdt enn et israelsk»? Underforstått at Israel og jødenes venner skulle mene dette.
Hele spørsmålet viser at man tror misforholdet i antall drepte på de to sider har noe med saken å gjøre.
Det går flere liv på palestinsk side enn på israelsk. Men det er så visst ikke Hamas’ fortjeneste at det ikke går langt flere israelske liv. De skyter for å drepe. Hadde ikke jødene bygd enorme mengder av tilfluktsrom, eller hatt den utrolige suksessen med Iron Dome, hadde bildet vært totalt annerledes. Iron Dome er et sofistikert, høyteknologisk utstyr som oppdager innkommende raketter, regner ut kursen den har, og avgjør om den utgjør en fare for befolkningen eller om den vil lande i ubebygde områder. Alt på svært kort tid.
Hvis den innkommende raketten utgjør en fare, skytes den ned. Selvfølgelig faller delene av raketten med sprengladning ned et sted, og noen ganger bommer utstyret. Derfor må befolkningen likevel i tilfluktsrom når nedskytningen pågår.
Israel er et demokrati og kunne aldri foretatt seg slike ting som terroristorganisasjonen Hamas gjør, nemlig å avfyre dødelige raketter på måfå inn i sivile områder.
Israelske myndigheter melder om 177 drepte palestinere i løpet av Pillars of Defence. 120 av disse var ifølge myndighetene involvert i terroristaktiviteter. Mer enn 900 palestinere ble skadd. Se bildet for nærmere detaljer fra israelske myndigheter.
Israel fikk 1506 raketter skutt mot sivilbefolkningen i løpet av aksjonen.
Disse tallene er feil, vil Israels fiender hevde. Det hevdet man også etter operasjon Cast Lead i 2008-20099. Hamas hevdet at det ble drept kun 49 av deres egne aktivister, – resten var sivile. Problemet var bare at de forsnakket seg.
I et intervju i London-avisen Al-Hayat innrømmet Hamas’ “innenriksminister” Fathi Hamad at det riktige tallet var 250 av “martyrer, fra Hamas og andre fraksjoner,” i tillegg til 2-300 fra Al-Qassam-brigadene (Hamas’ militære ving) og 150 sikkerhetspersonell. Han sa “er ikke også vi av “folket””? under henvisning til at man sier det var “folket” som måtte lide tap.
Israel hadde hevdet 709 drepte terrorister. Ikke så langt fra det Hamas til slutt konkluderte med.
Det skal også nevnes at Hamas oppfordret sin egen befolkning til IKKE å følge IDFs advarsler til den sivile befolkningen å bevege seg mot sentrum av Gaza by, noe som ble gjort ved to anledninger, for å minske risikoen for sivile. Ifølge Hamas ble disse advarslene bare sendt av «sionistfienden» for å «spre panikk og redsel hos vårt folk».
HAMAS SER VÅPENHVILEN SOM SEIER
Hamas-leder Ismail Haniyeh talte i dag på TV og benyttet anledningen til å takke Iran som hadde hjulpet dem å få Israel til å «skrike av smerte». Han mente det var palestinernes «styrke og motstand som hindret Israel i å sende bakkestyrker inn i Gaza».
Han brukte store deler av talen sin til å fortelle at Israel ble overrasket og sjokkert over motstandernes veldige evne til å sende raketter inn i det sentrale Israel, selv etter at deres leder ble drept (Ahmed Jabari).
At Israel sto klar til å gå inn i Gaza med bakkestyrker, eller at rakettene ikke fikk gjort noen skade, fordi Iron Dome tok dem ned, nevnte han ikke.
NETANYAHU FÅR KRITIKK FRA EGNE SOLDATER
På Facebook har israelske soldater kritisert landets ledelse sterkt for å ha gått med på våpenhvile så tidlig (jfr. vår artikkel med argumenter for at det er for tidlig). Et bilde viser soldater som har lagt seg ned i sanden og samme danner de ordene «Bibi taper» – Netanyahu blir kalt Bibi. I skrivende stund hadde bildet fått 3000 «likes» og blitt delt 400 ganger. Titusener av reservister var innkalt og tropper var forflyttet.
To ganger skal soldatene ha blitt bedt om å gjøre seg klar for invasjon, men så ble de tilbakekalt i siste øyeblikk. Soldatene mener statsministeren hindret hæren fra å «få jobben gjort» og for å ha «gitt etter for Hamas». Det er israelske liv som står på spill, og sterke krefter mener soldatene ikke skal påtales for denne kritikken, men at man må forstå den situasjonen de er i. Andre mener kritikken bør få følger for soldatene.
BAKKEINVASJON «KANSKJE LIKEVEL NØDVENDIG»
Statminister Netanyahu skrev onsdag kveld på sin Facebook-side at det, til tross for våpenhvilen, «kan bli nødvendig med en tøff militæraksjon mot Hamas. Dette kom som en respons på den harde kritikken. «Som statsminister har jeg det øverste ansvaret for å gjøre de nødvendige tiltak for å ivareta vår sikkerhet. Det har jeg gjort til nå, og det vil jeg fortsette med å gjøre».
LITEN OPTIMISME I SØR
Fredsduene i Israel mener våpenhvilen kom akkurat i rette øyeblikk, og de ser på fremtiden med store forhåpninger. Innbyggerne i sør er langt mer skeptiske. «Hvorfor gjorde de ikke jobben ferdig»? spør de seg. «Vi er lei av å være Hamas’ gisler i deres konflikt med israelske myndigheter». Erfaringen de har tilsier at «forståelse ikke bringer noen fred», som de uttrykker det. De har levd med de livsfarlige angrepene fra den Hamas-styrte Gazastripen i tolv år.
Israelere flest forholder seg til våpenhvilen med blandede følelser. Man er lettet over at det har gått relativt fredelig for seg for israelernes del, men samtidig er man redd for at våpenhvilen ikke skal vare. Folk flest tenker tydeligvis at våpenhvilen bare er en midlertidig pause før neste runde begynner.
ROLIG NÅ, MEN…
NRK nyheter meldte 22.11.2012 kl. 17:00: «Våpenhvilen mellom Israel og palestinerne blir fortsatt respektert». Men Israelske nyheter sier at det i timene etter at våpenhvilen var inngått, ble utløst rød alarm flere ganger. På Channel One ble det sagt at dette muligens var falsk alarm. Men senere ble det kjent at Iron Dome hadde skutt ned en Grad-rakett som hadde kurs mot byen Ashdod.
Times of Israel: Israel says it ‘fulfilled all its goals,’ while Hamas hails an ‘exceptional victory’
Times of Israel: Gaza leader Haniyeh thanks Iran for helping make Israel ‘scream with pain’
Times of Israel: Soldiers spell out critique of Netanyahu as a ‘loser’ for not using ground forces in Gaza
Times of Israel: In Israel’s battered south, little joy at ceasefire
IDF blog: Hamas Spokesman Urges Palestinian Civilians to Ignore IDF Warnings
IsraelNationalNews.com: Netanyahu: Ground Campaign Might be Necessary After All
Jerusalem Post: Analysis: Military op ends, election campaign beginsStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: