For tidlig med våpenhvile

Channel 2 TV i Israel sier at USAs utenriksminster Hillary Clinton vil annonsere en våpenhvile kl 20.00 israelsk tid. Det er for tidlig med en våpenhvile nå, mener analytikere. Israelske politikere burde ha lært etter to uferdige kriger. Terroristene må få et langt kraftigere og dødeligere angrep.
Israelske myndigheter forhandler ikke med terrorister. Hamas, som har styrt på Gaza siden 2006, er av USA og Israel, EU og Japan ansett for å være en terroristorganisasjon. Russland, sammen med de arabiske nasjoner samt Tyrkia og Norge anser organisasjonen ikke for å være terrorister.
All eventuell forhandling skjer derfor gjennom mellommenn. Flere av USAs presidenter har i årenes løp lagt svært mye arbeid og prestisje i å skape varig fred i regionen. Flere innfallsvinkler har vært prøvd. Så langt har ingen president kunnet gå av med æren av å være den som fikk til en fred i Midtøsten.
USAs utenriksminister Hillary Clinton er i øyeblikket i området, etter å ha avbrutt sin reise sammen med president Barack Obama på hans reise i Asia. Hun legger mye prestisje og arbeid i å få til en avtale via USAs nye allierte i Egypt, president Morsi. Sistnevnte har gode forbindelser i den islamistiske bevegelsen som styrer på Gaza.
Det meldes om stor jubel på Gaza over den annonserte våpenhvilen. Geværsalver blir avfyrt. Det tyder på at terroristene ser våpenhvilen som en velkommen pause. Erfaringsmessig bruker Hamas og de andre terroristorganisasjonene tiden godt under våpenhviler. De omorganiserer, flytter materiell og våpen, og ruster opp til neste angrepsbølge. Få i Israel tror på noe stans i angrepene. Rundt 85% av israelerne støtter forsvarsoperasjonen som pågår nå.
Analytikere på nettstedet DEBKAfile sier en våpenhvile nå vil være det verst tenkelige for Israel. Å gi etter for internasjonalt press akkurat nå vil bare vise at statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Ehud Barak og utenriksminister Avigdor Lieberman ikke har lært noe av sine forgjengeres feil. De avsluttet de siste to krigene mot terrorister prematurt, før jobben var gjort ferdig.
Sivile vil igjen være i skuddlinjen for terrorisme. I 2006 var det innvbyggerne i nord. Nå, i 2012, er det en million innbyggere i sør, som lever under umenneskelige forhold. Til nå har det kommet raketter mot Tel Aviv og Jerusalem, – i neste runde vil de sentrale indre områder i landet være truet.
Titusener av reservister ble innkalt og sto kampklare for en bakkeinvasjon, mens missiler fløy over hodene på dem og landet i hjembyene deres. Alt mens politikerne vaklet og lurte på om de skulle gå med på en alt for tidlig våpenhvile, skriver analytikerne.
Da operasjon Forsvarssøyler ble startet, ble den sentrale Hamas-lederen Ahmed Jabari drept. Dette signaliserte noe mer, noe bedre enn Cast Lead i 2008. Skulle nå sivilbefolkningen endelig få den sikkerheten de trengte? De politiske lederne sto frem og lovet deterrence – avskrekking. Kampen var ikke slutt før det var klart for Hamas hvem som bestemte, og det palestinske våpenlageret hadde fått en skikkelig smell, og terroristenes mulighet for å utøve terror var kraftig redusert.
Det som skjedde de de Iran-produserte rakettene nådde Tel Aviv og Jerusalem, var at den ene millionen som før var truet i sør-Israel, nå var blitt til fem millioner mennesker.
De innkalte soldatene, 75.000 hjemmefrontsoldater og forflyttingen av 68.000 soldater fra den regulære styrken til grensen mot Gaza, står klare til en bakkeinvasjon. Den militære ledelsen sa at Hamas’ ildstyrke var redusert med 30-50 prosent. Men så skjedde altså angrepene mot de to store byene, noe som viste at Hamas på en eller annen måte hadde klart både å intensivere ildstyrken og øke radiusen på angrepene. Dette viser klart det israelerne lærte seg allerede i krigen mot Hizbollah i 2006: raketter lar seg ikke stanse med flyvåpenet.
Men så vakler altså de tre nevnte ministre og er ikke helt sikre på om de skal gå for den planlagte invasjonen, eller en våpenhvile hvor de ikke oppnår noe som helst.
IsraelNationalNews
DEBKAfile
Times of Israel
Hamas på Wikipedia

Støtt SMA

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644