Våpenavtale med USA: Tydelig signal til Iran

USAs forsvarsminister ankommer Israel. Foto: Reuters
USAs forsvarsminister ankommer Israel. Foto: Reuters

USAs forsvarsminister er i øyeblikket i Israel. Han sier at våpenavtale med Israel er «enda et veldig tydelig signal til Iran.»
Chuck Hagel sier at Israel har rett til selv å bestemme om de vil angripe Iran, ifølge Jerusalem Post.
«Israel er en suveren stat. Enhver suveren stat har rett til å forsvare seg selv og beskytte seg selv. Israel vil gjøre det. Det må gjøre det,» ble Hagel sitert på ifølge avisen.
USAs forsvarsminister lovet å forsyne Israel med avanserte våpen som vil øke landets sjanser til å angripe Iran.
Hagel skal ha møter med Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon for å ha avsluttende samtaler om en våpenavtale som omfatter salg av fly av typen V-22 Osprey, tankere for fylling i luften, avanserte radarer for kampfly, og en type missiler som vil øke Israels evne til forsvar på lange avstander, og forbedre kapasiteten for luftpatruljer og troppetransport.
«Jeg tror ikke det er noen tvil om at det er et veldig tydelig signal til Iran,» sa ham på spørsmålet om betydningen av denne mye omtalte avtalen.
Også Syrias ustabile situasjon blir samtaleemne når de to ministrene skal snakke sammen, ifølge en kilde i det israelske forsvaret.
Israelske piloter har begynt å trene på det såkalte tili-rotorflyet V-22. Flyet bruker rotorer for å ta av og lande vertikalt, men flyr horisontalt som et vanlig fly. Det kan fly i samme hastighet som et Herculesfly, og kan tanke fra det. V22 vil øke det israelske luftforsvaret IAFs mulighet for patruljering, og kan også forflytte tropper over lange distanser.
Våpenavtalen er en del av et større apparat som er satt i sving for å bedre muligheten for USAs allierte i regionen til å stille opp mot en trussel fra Iran. Også Saudi Arabia og De forente arabiske emirater, UAE, er med i våpenavtalen.
USA har også stilt med 200 soldater i Jordan, for å hjelpe med de enorme utfordringene i forbindelse med alle flyktningene fra Syria, og for å bistå i tilfelle kjemiske våpen derfra skulle komme på avveie. I så fall vil det kunne bli overført så mange som 20.000 soldater fra USA, ifølge avisen.
På Israels uavhengighetsdag sist uke, talte Ya’alon om at Israel er nødt å forberede seg på muligheten for et angrep fra Iran. Israel skal ikke lede kampanjen mot Iran, men Iran er ayatollah-regimets første mål, sa han i talen. Israel må derfor forberede seg på muligheten for at vi må forsvare oss med våre egne midler.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: