Urolig i Israel

Opptøyer i øst-Jerusalem 2. juli 2014. Foto: AFP
Opptøyer i øst-Jerusalem 2. juli 2014. Foto: AFP

Det koker i Israel etter hendelsene de siste ukene. Drapet på de tre israelske tenåringene har som kjent utløst en rekke arrestasjoner, både av mistenkte i forbindelse med kidnappingen og drapene, og andre personer som er medlem i terroristorganisasjonen Hamas. Flere hundre arabere er arrestert.
En salve av raketter fra Gaza har siden blitt skutt mot Israel, og det israelske flyforsvaret har vært inne i Gaza og bombet en utskytningsrampe, meldes det om. Iron Dome har skutt ned flere av disse rakettene før de fikk gjort skade i Israel.
I øst-Jerusalem er det nå i kveld massive opptøyer, med ungdom som skyter fyrverkeri mot soldater og politi. Utenfor Netanyahus bolig var det tidligere i kveld en demonstrasjon mot rasisme. Demonstrasjonen samlet hundrevis av mennesker.
I Jerusalem sentrum var det en større demonstrasjon hvor man tok til orde for toleranse. «Vi vil ikke la mørkets krefter ta over våre liv,» var en av parolene. «Nei til vold! Nei til rasisme! Nei til hevn! Det er ikke slik jøder er» var en annen.
Arabere i øst-Jerusalem har tidligere i dag kommet i konfrontasjoner med israelske sikkerhetsstyrker, og fra arabiske kilder hevdes det at rundt 50 mennesker er skadet.
Palestina-arabere både i og utenfor Israel, ikke minst moren til en av de mistenkte for selve kidnappingen, og nå drapene på de tre, har reagert på de avskyelige drapene på en måte som er høyst unormalt for siviliserte mennesker; med stolthet over drapene.
Mens moren til Amer Abu Aysha, en 33-åring som forsvant natten samtidig som man mistet kontakten med guttene, sa rett ut at dersom hennes sønn var ansvarlig, ville hun være «stolt av ham.»
På Technion-universitetet i Haifa skrev en israelsk-arabisk student på Facebook like etter at likene av de tre var funnet: «Tre mål til Palestina, og vi spiller ikke en gang i World Cup!» Denne unge mannen nyter godt av Israel: han studerer og lærer medisin av det jødiske folk. Rundt ett hundre studenter demonstrerte i dag mot denne hatefulle ytringen.
Opptaket fra kidnappingen av de tre er nå offentliggjort, og tilkjennegir også forferdelige holdninger. Kidnapperne hyler og jubler. De synger på arabisk mens guttene fortvilet ringer etter hjelp. Nødmeldingene ble ikke tatt alvorlig, og det tok lang tid før guttene ble etterlyst og letingen begynte. Det hører med til historien at det er en mengde falske alarmer i dette området.
Så høres det skarpe lyder, noe som kan ha vært skudd. Noen i bilen ynker seg. Operatøren på alarmsentralen prøver å komme i kontakt med innringeren, men får ingen svar. Så høres det flere lyder, formodentlig skudd.
Når så lyden dør ut, roper noen «tre!» på arabisk, og noen begynner å synge og hoie på arabisk.
Natt til i dag ble nok en tenåring drept i Israel. Denne gangen en arabisk 16-åring fra øst-Jerusalem, Mohammed Abu Khdeir.
Israelske myndigheter tok straks til orde for at de ansvarlige for drapet skulle finnes og dømmes, og tok som naturlig er sterk avstand fra drapet. Noen gikk langt i å antyde at det muligens var et hevndrap.
Mistanken ligger der fremdeles. Selvfølgelig finnes det også i Israel krefter som ønsker å ta loven i egne hender, og slike hendelser gjør det jo ikke lettere å holde styr på disse.
Men i dag var det en pensjonert politimann som har jobbet i området, som kunne opplyse om at familien til den drepte var godt kjent fra hans tid i politiet, og hadde en lang historikk med bråk og feider. Gutten som er drept var visstnok også homofil, noe som man vet er et problem for mange muslimer, ikke minst i dette området.
Politimannen ga derfor sterkt uttrykk for at drapet på den unge araberen meget godt kan ha vært en kriminalsak, ikke en politisk hevnaksjon. Det er ikke uvanlig at arabere dreper hverandre.
Uansett er det for tidlig å slå fast noe, ettersom etterforskningen ikke er ferdig. Uten å dra parallellen for langt, det var en og annen kommentator som snakket om hatkriminalitet og rasisme da en herværende imam nylig ble hugget med øks. Det ble fort stille da det ble klart at man mer snakket om et internt oppgjør i miljøet.
Vi husker nok kanskje en del bemerkninger før de tre jødiske guttene ble funnet drept;  – man skulle ikke være så snare til å slå fast at Hamas sto bak, eller at det overhodet var snakk om en kidnapping.
Denne tilbakeholdenheten gjelder tydeligvis bare når jøder forsvinner. Robert Serry, FNs spesialutsending i Midtøsten, kom med en sterk anklage av drapet. – Overlagt drap på sivile kan aldri rettferdiggjøres, sa han i en uttalelse. USA kaller drapet «avskyelig og meningsløst.» «De som gjør slikt for å hevne, vil bare destabilisere en allerede følelsesladet og eksplosiv situasjon,» skrev John Kerry i en uttalelse.
At den skyldige ikke er funnet enda, er ikke fullt så viktig nå som da de tre jødiske guttene ble meldt savnet. En talsmann for Israels regjering ga da også uttrykk for at uttalelsen var bar preg av å være «prematur.» «Hvordan kan han vite at dette er en hevnaksjon? Dersom det er det, er en fordømmelse mer enn berettiget. Men å vente på bevis, og å vente på etterforskningen, er tydeligvis bare nødvendig når offeret er israelsk.»
Også Tony Blair, talsmann for den såkalte Midtøsten-kvartetten, er i overkant snar til å fordømme. «Jeg er veldig bekymret for uroen i Jerusalem og angrep på palestinere, og «price tag»-angrep og vold fra bosettere må ikke tolereres.»
Utenriksminister i Storbritannia William Hague kalte hendelsen «et forferdelig mord» på det de kaller «en tenåring fra det okkuperte øst-Jerusalem.»
Drapet kan vise seg å være filmet av et overvåkningskamera i nærheten. Det sies at ansiktet til morderen eller morderne vises tydelig på denne filmen.
Hamas er heller ikke veldig interessert i å vente på utfallet av etterforskningen. Selvfølgelig ikke. Terroristorganisasjonen sier Israel «skal få betale prisen» for Khdeirs liv.
Regjeringen i Israel henstiller nå til alle å vise tilbakeholdenhet og tålmodighet, og la etterforskningen gå sin gang. Det er til nå ikke noen ny utvikling i saken.
Times of Israel
Jerusalem PostStøtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: