Tysk avis delegitimerer Israel

Trumanns brev av 14. mai 1948, der han på vegne av USA anerkjenner staten Israel som jødisk stat
Trumanns brev av 14. mai 1948, der han på vegne av USA anerkjenner staten Israel som jødisk stat

Neue Osnabrücker Zeitung skrev sist torsdag i sin lederartikkel: «Israel som jødisk stat: uakseptabelt krav.»
Lokalavisen, som betjener Osnabrück i Niedersachsen, en delstat i det nordvestlige Tyskland, sammenlignet i artikkelen Israels president Benjamin Netanyahus krav om at Palestina-araberne må anerkjenne Israel som jødisk stat, som å skape en «apartheid-stat» eller et «teokrati», på samme måte som «Den islamske republikken Iran.»
Franziska Kückmann, som skrev artikkelen, mente at arabiske innbyggere ville bli «annenklasses» innbyggere dersom Palestina-arabernes lede Mahmoud Abbas skulle gå med på dette kravet.
Kückmann mente kravet ikke er forenlig med en «moderne stat», og at «det internasjonale samfunnet» ikke bør gå med på det.
Så langt Jerusalem Post.
Det hele vitner om en utrolig mangel på forståelse for den spesielle situasjon Israel er i, ikke bare da staten ble dannet etter jødeutryddelsene i Europa, som pågikk i mange år med Tyskland i spissen, men også den spesielle situasjon Israel er i i dagens Midtøsten, med erklærte fiender og antisemitter på alle tre sider, og med trusselen fra Iran om fullstendig utslettelse hengende over seg.
Så ble da også ambassaden bedt om en uttalelse skriver avisen videre. En talsmann for ambassaden sa: «Tyskland skulle vite, mer enn noen annen stat, hvor nødvendig det er at Israel er jødisk. Ethvert forsøk på å definere Israel som en stat «for to folk» – og ikke en jødisk stat, er en feilbedømmelse av virkeligheten. Det skader også mulighetene for å lykkes i fredsprosessen. Israel er en demokratisk, pluralistisk stat, hvor alle borgere blir behandlet likt, uavhengig av religion, kjønn og nasjonalitet.»
«Israel er forpliktet til tostatsløsningen», lød uttalelsen videre. «Israel anerkjenner palestinernes rett til en stat, og man forventer at palestinerne gjør det samme overfor jødene.»
Michael Grünberg, leder for det jødiske samfunnet i Osnabrück, sa at Kückmanns sammenligning med Iran og Apartheid er «en ny form for antisemittisme.» «Når man nekter jødene retten til sin egen stat – og det er det kvinnen gjør,» da er det antisemittisme.
Rabbi Moshe Baumel, som betjener det jødiske samfunnet, sa til avisen at Kückmann «har ikke den fjerneste peiling på Midtøsten-konflikten,» og sa at argumentasjonen hennes var «komplett irrasjonell.»
Alex Feuerherdt, tysk journalist og en autoritet på antisemittisme i Tyskland, sa til avisen at Kückmanns leder var «skammelig og skandaløs og antisemittisk,» og «et eksempel på delegitimering og demonisering av Israel.» Feuerherdt skriver om antisemittisme for mange publikasjoner, herunder Jüdische Allgemeine Zeitung, den ledende jødiske avisen i Tyskland.
Skribenten ble spurt om redaktøren for avisen var enig med det som ble skrevet i lederen. Kückmann svarte at Burkhard Ewert, en seniorredaktør, «absolutt» var enig.
Avisen ringte Ewert, og denne sa at kritikerne hadde «lest lederen feil» og at dette hadde ført til «misforståelser.» Lederen var ment som en «advarsel» til Israel.
Avisen, som kalles Neue OZ, har rundt 64.000 daglige lesere. Osnabrücks befolkning er på rundt 155.000.Støtt SMA-Norge

Liker du det du leser?

Senter mot antisemittisme får ingen offentlig støtte slik Israel fiender får. Vårt arbeid er dugnad. Sammen kan vi tvinge sannheten om Israel og jødene frem i det offentlige rom. På denne måten kan det økende hatet forebygges.

Du kan støtte oss på en enkel måte ved å opprette faste trekk (under), eller du kan abonnere på SMA-info. Dette koster 500 i året. Se menyen øverst.

Du kan også velge å gi oss engangsbeløp. Eller du kan støtte SMA ved å annonsere i bladet eller på web. Se menyen øverst.

Vipps: 84727
Bankkonto: 6242 10 60644

Fast trekk: Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort: